Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Regels omtrent foto's en video's op en om het voetbalveld

KNVB Media
KNVB Media
3 november 2017, 9:00

Beelmateriaal dat onrechtmatig wordt gebuikt, kan grote problemen opleveren met eventuele vervelende financiële gevolgen. - Foto: KNVB Media

Met een smartphone is een foto of een video zo gemaakt, ook op het voetbalveld. Maar mag dat eigenlijk? Hoe zit het met auteursrechten en mag je iedereen maar zo op de gevoelige plaat zetten? Hieronder een aantal belangrijke zaken op een rij.

Toestemming van rechtmatige eigenaar

Beelmateriaal dat onrechtmatig wordt gebuikt, kan grote problemen opleveren met eventuele vervelende financiële gevolgen. Dat kan gebeuren wanneer beeldmateriaal wordt gepubliceerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechtmatige eigenaar. Het is niet toegestaan om zonder toestemming werk te verspreiden, publiceren of kopiëren.

Filmen of fotograferen met een mobiele telefoon in de openbare ruimte is wel toegestaan

Doe je dat wel en publiceer je iets zonder toestemming van de maker, dan kun je eventueel via de rechter worden gedwongen om het artikel of de foto per direct te verwijderen. De maker heeft daarnaast ook de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen. Raadzaam is het dus om zeer voorzichtig om te gaan met foto’s, video’s en artikelen. Heb je het vermoeden dat iets auteursrechtelijk beschermd kan zijn, verwijder het artikel dan direct van de website. Mocht er wel een claim worden gedaan, dan is het verstandig om zo snel mogelijk juridische hulp in te roepen.

Openbare ruimte

Het opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is volgens het Wetboek van Strafrecht verboden, tenzij dit duidelijk wordt aangegeven. Mocht dit wel gebeuren dan moet het en een duidelijk doel dienen en zo min mogelijk ingrijpen in de privacy van personen. Filmen of fotograferen met een mobiele telefoon in de openbare ruimte is wel toegestaan. Dit valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Het opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is volgens het Wetboek van Strafrecht verboden, tenzij dit duidelijk wordt aangegeven.

Met betrekking tot het publiceren van filmpjes of foto’s bestaan echter wel regels. Ondervindt iemand nadeel van het filmen of fotograferen, dan heeft diegene een redelijk belang tegen publicatie. Daarnaast kan ook het portretrecht van die persoon een rol spelen.

Besloten ruimtes

Volgens het Wetboek van Stafrecht is elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd. Het maakt hierbij niet uit of het een vaste camera betreft of dat iemand met een mobiele telefoon filmt of fotografeert.

Dit vloeit voort uit het feit dat mensen er vanuit gaan dat ze een zekere privacy hebben in een besloten ruimte. Aan het recht van privacy wordt in dat geval meer belang gehecht. Er zijn wel uitzonderingen. Wie gefilmd wordt tijdens een woninginbraak, heeft over het algemeen geen privacybescherming. De werkplek is ook zo’n besloten ruimte. Is er een camera, dan moet duidelijk zijn aangegeven en moet een protocol voor bestaan.

De voetbalclub

Houd rekening met de belangen van mensen

Een voetbalvereniging wordt in principe aangemerkt als een openbare ruimte. Het grootste deel van de accommodatie is immers ook toegankelijk is voor mensen die geen lid zijn van de vereniging. Camera’s zijn alleen toegestaan als dat duidelijk staat aangegeven. In de kleedkamer zijn camera’s niet toegestaan in verband met de privacy. Mochten ze er, om diefstal tegen te gaan, wel hangen, dan moet dat expliciet zijn aangegeven en moeten ze gericht zijn op bijvoorbeeld de kluisjes.  

Voetbalclubs mogen dus foto’s en video’s maken en deze plaatsen zonder uitdrukkelijke toestemming. Wel moet daarbij rekening gehouden worden met de belangen van mensen die herkenbaar zijn afgebeeld, zeker wanneer het gaat om minderjarigen. Wil iemand dat een afbeelding of video wordt verwijderd? Dan is het sowieso verstandig dat verzoek in te willigen.

Regels & bepalingen Regels & bepalingen Je vindt hier de belangrijkste informatie over de afspraken tussen clubs en de KNVB en de wetgeving waar iedereen zich aan dient te houden.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen