Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spreeuwenkasten oplossing voor engerlingen en emelten

KNVB Media
KNVB Media
9 september 2020, 11:24

Overlast van engerlingen en emelten kan mogelijk voorkomen worden door meerdere spreeuwenkasten rondom het sportveld op te hangen. - Foto: KNVB Media

Redelijk wat voetbalverenigingen hebben aan het begin van het voetbalseizoen last van engerlingen en emelten. Engerlingen en emelten kunnen behoorlijk wat schade aan het sportveld aanrichten. Maar door spreeuwenkasten te plaatsen kun je dit probleem verhelpen.

Een engerling is de larve van een kever (onder andere de meikever, junikever, rozenkever, etc.). Engerlingen vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant. Emelten zijn larven van een langpootmug en voeden zich met het groen van het gras. Niet alleen de engerlingen en de emelten richten schaden aan het sportveld aan, maar ook de kraaien en andere vogels die het sportveld omploegen bij aanwezigheid van engerlingen en emelten.

Door spreeuwen te laten nestelen in een omgeving daar waar engerlingen en emelten aanwezig zijn, kan voorkomen worden dat er schade aan de grasmat ontstaat. De spreeuw broedt soms twee keer per jaar en krijgt vier tot zeven jongen. Spreeuwen voeden zich met emelten en engerlingen. Deze bodemdieren dienen vooral als voedsel voor de jonge spreeuwen in het nest. Bijkomend voordeel is dat spreeuwen vroeger in het jaar broeden dan de kraai en roek. De spreeuwen zijn in staat om met hun fijne snavel de larve uit de eigen gang te trekken. Roeken en zwarte kraaien daarentegen maken met hun sterke snavel een groter gat en beschadigen daarmee het sportveld. Soms worden meters graszoden omgewoeld. De spreeuwen ontdoen het sportveld van engerlingen en emelten, voordat roeken dat kunnen doen. 

Overlast van engerlingen en emelten kan dus mogelijk voorkomen worden door meerdere spreeuwenkasten rondom het sportveld op te hangen. Deze methode wordt al een aantal jaren succesvol toegepast op enkele Nederlandse golfbanen, die kampen met dezelfde problematiek. Aan te raden is om de spreeuwenkasten in overleg met de eigenaar van het sportcomplex te plaatsen. Meer informatie vind je op de website van Vogelbescherming Nederland of in de brochure 'Onderhoud grassportvelden'.  Vogelbescherming Nederland Vogelbescherming Nederland Meer informatie over het ophangen van spreeuwenkasten kun je vinden op de website van Vogelbescherming Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen