Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorwaarts Twello: meer voetbalmoeders en -vrouwen bij de vereniging

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2014, 14:45

In de afgelopen twee jaar groeide de betrokkenheid van de voetbalmoeders en –vrouwen flink bij Voorwaarts Twello. - Foto: KNVB Media

Er zijn voetbalvaders genoeg die zaterdags langs de lijn staan of zelf een balletje trappen bij de plaatselijke voetbalclub. Maar het aantal voetbalmoeders en -vrouwen dat zelf een balletje trapt of de handen uit de mouwen steekt voor de club blijft daarbij ver achter. Hoe kun je die groep wat meer betrekken bij het verenigingsleven?

Plan van aanpak

Zo’n twee jaar geleden kampte ook Voorwaarts Twello met een dergelijk probleem. De club startte destijds met het oprichten van een speciale meidencommissie die het meisjes- en vrouwenvoetbal meer onder de aandacht moest brengen en ideeën bedacht om voetbalmoeders en -vrouwen meer bij de club te betrekken.

Begin bij de basis, tipt de vereniging. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van 4-tegen-4-toernooien speciaal voor jonge meiden of het organiseren van een vriendinnendag. Het gevolg bij Voorwaarts was dat, geënthousiasmeerd door hun voetballende dochters en zonen, een groep voetbalmoeders de schoenen besloot onder te binden op de vrijdagavond. De steeds groter groeiende groep vrouwen werd daardoor steeds meer zichtbaar op de club.

En actiever, want het bleef niet bij lekker zelf een balletje trappen. Ook werden de vrouwen betrokken bij het begeleiden van een team of werden zij scheids- of grensrechter bij een wedstrijd. Benader de vrouwen één-op-één, zo luidt het advies van de vereniging. Dan is de kans op succes vele malen groter dan wanneer het om een anonieme oproep op de website gaat.

Resultaat

In de afgelopen twee jaar groeide de betrokkenheid van de voetbalmoeders en –vrouwen flink bij Voorwaarts Twello. Inmiddels bestaat de groep die op vrijdagavond een balletje trapt al uit zo’n twintig vrouwen. Het heeft een uitnodigend effect op vrouwen die de groep zien voetballen en zelf ook mee willen doen.

En – misschien nog wel belangrijker – de stap om ook andere taken op zich te nemen is daardoor een stuk kleiner geworden voor deze vrouwen. Ze staan immers toch al op het veld. Positief is ook de zichtbaarheid binnen het verenigingsleven. Laat zien dat je ook je handen uit de mouwen wilt steken, dan word je sneller geaccepteerd, aldus de vereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen