Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe financier je een nieuwe accommodatie?

KNVB Media
KNVB Media
12 mei 2015, 14:07

SC Klarenbeek deelt tips over hoe een vereniging een nieuwe accommodatie kan financieren. - Foto: KNVB Media

Een nieuwe accommodatie, het is een droom van menige voetbalclub. Maar wat doe je wanneer je dat alleen niet kunt bekostigen? De tips van SC Klarenbeek.

Plan van aanpak

Bundel je krachten. SC Klarenbeek was een paar jaar geleden toe aan een nieuw sportcomplex, maar kreeg de financiering zelf niet van de grond. Door in gesprek te gaan met andere verenigingen in het dorp en de krachten te bundelen kon er een prachtig complex neer worden gezet.

Kijk over je eigen grenzen heen. Het samenwerken met verschillende verenigingen in één accommodatie zorgt er voor dat je je moet aanpassen. Dat is soms lastig. Maar door gezamenlijk op te trekken is er veel meer mogelijk. Zowel voor je voetbalclub als voor de andere verenigingen. Die beginnen alleen niets.

Deel de verantwoordelijkheid. Durf te geven en niet alleen te nemen, zo luidt het advies van SC Klarenbeek. Laat andere verenigingen meepraten en meedenken. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen. Samen sta je sterker.

Vraag subsidies aan. Het is niet gemakkelijk om alles uit eigen zak te bekostigen. Door te laten zien dat je met elkaar samenwerkt is de Provincie vaak geneigd om subsidies te verstrekken.

Geef openheid. Communiceer waarom je dingen doet en hoe je het aanpakt. In het geval van Klarenbeek moesten er door de uitbreiding een paar betaalde krachten worden aangesteld. Een heikel punt voor vrijwilligers die zich jarenlang belangeloos in hadden gezet. Maar door open te communiceren weet iedereen waar die aan toe is en ontstaat er geen ruis op de lijn.

Resultaat

Op eigen kracht was het voor de voetbalvereniging van Klarenbeek niet mogelijk om een nieuwe accommodatie neer te zetten. Door de samenwerking te zoeken met andere (sport)verenigingen staat er nu een splinternieuwe accommodatie in het dorp.

Niet alleen de voetbalvereniging heeft er profijt van, het hele dorp profiteert mee. Naast de zeven afdelingen van de Sportclub proberen inmiddels ook andere initiatieven aan te sluiten. En over vrijwilligers hoeft de club zich geen zorgen meer te maken. Doordat in het dorp meerdere organisaties samenwerken worden er meerdere mensen bij betrokken en is het aantal vrijwilligers enorm toegenomen.

Gert Bokhorst, voorzitter sportvereniging SC Klarenbeek 

“Durf over je eigen schaduw heen te stappen. Kijk om je heen en bundel je krachten. Samen is er veel meer mogelijk.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen