Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zo makkelijk help je beginnende of ongeschoolde trainers bij jouw vereniging

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2022, 11:00

Tijdens de Aftrapmodule maken trainers laagdrempelig kennis met het trainersvak - Foto: KNVB Media

Een jeugdtrainer is voor spelers en ouders hét gezicht van de vereniging. Hij of zij communiceert, begeleidt, coacht wedstrijden, verzorgt trainingen, beantwoordt vragen, juicht mee en biedt troost. Hiermee zijn trainers voor een groot deel verantwoordelijk voor het spelplezier en de ontwikkeling van de jeugdspelers. Een trainersopleiding kan hen goed helpen in deze mooie, uitdagende en belangrijke rol, maar veel vrijwilligers hebben naast hun reguliere baan en de training(en) die zij ’s avonds al geven, geen tijd voor een meerdaagse cursus.

De Aftrapmodule kan uitkomst bieden. Hierin maken de trainers laagdrempelig kennis met het trainersvak in slechts één praktijkbijeenkomst onder leiding van een KNVB-docent én met structurele digitale begeleiding. Kortom: een ideale manier om beginnende jeugdtrainers een goede start van het nieuwe jaar te geven en te enthousiasmeren voor vervolgopleidingen.

In slechts één avond leren trainers meer over:

  • Structuur bieden, door samen (voetbal)afspraken te maken.
  • Stimuleren en het beste in spelers naar boven halen.
  • Individueel aandacht geven en ieder kind tot zijn of haar recht te laten komen.
  • Verantwoordelijkheid geven, door ze zelf (en samen) te laten nadenken.

Maikel Samat, Hoofd Opleiding bij Neptunus-Schiebroek: “De trainers hebben na deelname aan de Aftrapmodule meer zelfvertrouwen gekregen tijdens het geven van de trainingen, omdat ze meer inhoudelijke kennis hebben over het voorbereiden en geven van een training. De trainers hebben nu ook het gevoel dat ze gehoord en gezien worden op de club. Dat zorgt voor een sterke band, zodat er minder uitstroom is van beginnende jeugdtrainers.” Ook v.v. Valken '68 heeft zulke positieve ervaringen. Bij de vereniging uit Valkenburg werd onlangs een Aftrapmodule georganiseerd:

De Aftrapmodule bij v.v. Valken '68

Aanmelden

Je kunt de Aftrapmodule ook bij jouw vereniging op het eigen complex organiseren. We nemen contact met je op wanneer er weer een nieuwe ronde Aftrapmodules begint.

Meld je vereniging aan Meld je vereniging aan

Vragen?

Kijk dan op knvb.nl/goedestart of neem contact op met Jos Timmer via welkomstprogramma@knvb.nl

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen