Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van gescheiden wereld, naar gemengd voetbal bij SV Overbos

KNVB Media
KNVB Media
21 juli 2021, 2:25

Meiden en vrouwenvoetbal is stevig verankerd bij SV Overbos. - Foto: KNVB Media

Meiden en vrouwenvoetbal is stevig verankerd bij SV Overbos. Mannelijke en vrouwelijke coördinatoren werken samen om de meiden en jongens een zo goed mogelijke plaats te geven binnen de vereniging, zowel in gemengde teams als in meidenteams. Dit was vroeger een min of meer gescheiden wereld, maar SV Overbos kiest nadrukkelijk voor samenwerking. Een van die coördinatoren bij SV Overbos is Hennie Metske. Zij zorgde er afgelopen seizoen voor dat de MO11 overstapte naar de gemengde competitie Onder 12, omdat dit beter aansloot bij de ontwikkelbehoefte van de meiden.

Metske is al jarenlang een enthousiaste voetbalmoeder. “Ik heb twee dochters en de oudste wilde op voetbal. Zelf wilde ik vroeger ook op voetbal, maar ik mocht niet van mijn ouders”, lacht ze. Toen Metske met haar oudste en later ook met haar jongste dochter bij Overbos kwam, ging haar sporthart open. “Dat enthousiasme valt op bij de club, dus vragen ze je al snel of je coördinator wil worden. Ik vind het leuk om iets bij te dragen.” Zelf trok ze, nadat ze in haar jeugd had gehockeyd, ook de kicksen aan. “Op mijn 45ste mocht ik dan eindelijk voetballen bij de veterinnen.”

Zoals iedere vereniging is ook SV Overbos altijd op zoek naar vrijwilligers en Metske nam diverse taken op zich. “Er zijn twee soorten coördinatoren, technisch en administratief. Ik doe het administratieve deel voor een aantal meidenteams. Daarmee ben ik een soort tussenpersoon tussen de teams en de rest van de vereniging”, vertelt ze.

Overstap naar groot veld

Naast de coördinerende rol, is Metske ook leider van het team van haar jongste dochter die speelde bij de MO11. Metske: “Omdat er minder meiden zijn dan jongens, heb je bij de meiden dubbele jaargangen. Er is een MO9, een MO11 en een MO13, maar geen MO12. Het team van mijn jongste dochter speelde heel aardig en zou na een jaar in de MO11 de overstap maken naar de MO13, maar die overstap leek mij te groot. Ze gaan dan over naar een groot veld, daar waren ze eigenlijk nog niet aan toe en ze zouden moeten spelen tegen meiden die allemaal een jaar ouder zijn.”

Spelers O12 voetballen niet voor niets nog op een half veld, dat is op die leeftijd logischer

Metske besprak haar zorgen met de technische coördinatoren van de pupillen en de middenbouw en die zagen het probleem ook. Metske: “Spelers O12 voetballen niet voor niets nog op een half veld, dat is op die leeftijd logischer.” De oplossing lag voor de hand. In plaats van de MO13, stapten de MO11 meiden uit het team van Metskes dochter over naar de Jeugd Onder 12 competitie.

Voorheen hadden de meiden bewust gekozen voor de aparte meidencompetitie. Metske: “Bij de mini’s is alles binnen onze vereniging gemengd en daarna vanaf de O7 kunnen meiden kiezen, spelen in een meiden- of een gemengd team.” Vaak gaan meiden dan in een meidenteam spelen en die teams werden automatisch ingeschreven in meidencompetities.

Oefenwedstrijd

De overstap naar de gemengde O12 competitie lag voor het meidenteam niet direct voor de hand. Metske: “Er kwam in het trainersoverleg best veel weerstand toen het idee voor het eerst op tafel lag, maar de Hoofd Jeugdopleiding ondersteunde het idee en Overbos heeft de keuze bewust gemaakt.

Jongens zijn fysiek sterker, maar de meiden spelen veel meer als team

We hebben toen een oefenwedstrijd gespeeld tegen een jongensteam en dat ging heel goed. Vooral de ouders zagen toen ook dat het heel goed kon. Natuurlijk hebben we ook goed gekeken hoe de meiden zich verhielden tot de jongens en wij dachten dat ze het aan moesten kunnen. Zelf wilden ze het zeker na die oefenwedstrijd ook proberen.”

En ze konden het aan. Voordat de tweede corona-lockdown inging, speelden de meiden zeven wedstrijden in de gemende O12 competitie in de vierde klasse. “Ze speelden alleen maar tegen jongensteams, drie gewonnen, één gelijk en twee verloren”, aldus Metske. “Bij de jongens zie je een andere manier van voetballen. Jongens zijn fysiek sterker, maar de meiden spelen veel meer als team. Bij de jongens zie je toch meer losse individuen op het veld lopen.”

De meiden leerden van de jongens, maar andersom was dat ook het geval. Metske: “Meiden zijn afwachtender in duels en gaan meer uit van samenspel. Ze hebben echt twee wedstrijden moeten wennen aan het fysieke spel van de jongens, maar toen deden ze het zelf ook. Het was grappig om te zien dat de jongens veel sneller gaan liggen en rollen op het veld, ook als er niets aan de hand was. Dat doen die meiden niet. Ze moesten echt even leren om gewoon door te voetballen totdat de scheidsrechter fluit. En ik heb coaches bij de tegenstanders tegen hun spelers horen zeggen dat ze maar eens goed moesten kijken naar het samenspel van die meiden. Daar hebben die jongens ook echt wat van geleerd.”

Het experiment met de meiden van Overbos werd ruw verstoord door de corona-lockdown. Metske “Voor deze meiden was het een voordeel dat ze al tegen jongens hadden gespeeld toen we binnen de club onderlinge wedstrijdjes gingen doen. Ze wisten dat ze het konden. Volgend seizoen willen we daarom opnieuw meedoen in de gemengde competitie.”

Metske weet niet of de overstap naar gemengde O12 competities voor alle meidenteams goed zou uitpakken. “Voor dit team was het goed, maar het hang wel af van het niveau. Maar de overstap van O11 naar O13 is echt groot voor meiden van11- 12 jaar. Eigenlijk zou ik pleiten voor gemengd voetbal in alle categorieën, in ieder geval tot de O13, als ze overgaan naar een groot veld.”

De overstap naar de gemengde competitie was niet alleen leerzaam voor de meiden. Metske: “Zelf heb ik ervan geleerd dat je binnen de club heel veel kan bereiken als je maar met een helder verhaal komt.”

Gemixt is logischer

Het experiment met de meiden in de gemengde O12 competitie smaakt bij Overbos naar meer. Metske: “We weten nog niet hoe we dit team volgend jaar gaan indelen, maar het kan heel goed zijn dat we de lijn doortrekken en dat het ook binnen de club tot meer verandering leidt. De meiden hebben afgelopen seizoen ook tegelijk met de JO12 getraind. Stapje voor stapje worden het minder gescheiden werelden.

Meiden en jongens kunnen veel van elkaar leren

In de ideale wereld gaan we helemaal mee met het KNVB idee om iedereen gemengd te laten voetballen. Ik zeg altijd: meiden kunnen het alleen maar winnen en de jongens hebben alles te verliezen. Er waren afgelopen jaar coaches van jongensteams die vooraf naar ons toekwamen en zeiden: ik heb ze verteld dat ze een beetje rustig aan moesten doen. Dan zeiden wij altijd: laat ze maar gewoon voetballen, en dat gebeurde ook gewoon nadat de eerste dreun was uitgedeeld. Waarom zou je indelen op meiden- en jongensteams? Gemixt indelen is logischer, meiden en jongens kunnen veel van elkaar leren.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen