Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Begeleiden van trainers: Ook bij jouw vereniging zeer welkom

KNVB Media
KNVB Media
8 juni, 14:58

Foto: SV Deurne

Nu de versoepelingen verder kunnen worden doorgevoerd, kan de Hoofd Opleiding weer intensief aan de slag met het belangrijkste onderdeel van zijn dagelijks werk: het intern opleiden en begeleiden van de trainer-coach. In het werkveld ook wel ‘train de trainer’ of ‘coach de coach’ genoemd.

Bij elke vereniging is het intern begeleiden van jeugdtrainers belangrijk voor de ontwikkeling van het jeugdkader. De hoofd jeugdopleiding geeft de trainers/trainsters op het veld de aandacht die zij verdienen en dikwijls ook zelf vragen. Uiteindelijk gaat het om wat op het veld gebeurt. Het maken van beleid is belangrijk, maar de doorvertaling naar het veld is essentieel. Gebeurt dat niet, dan wordt het beleidsplan een stoffig document waar niets mee gebeurt.

Door trainers individueel te begeleiden, maakt de Hoofd Opleiding de koppeling tussen wat op papier staat (lees onderdelen van het jeugdvoetbalbeleidsplan) en het veld. Tijdens een begeleidingsmoment rondom trainingen en wedstrijden prikkelt hij/zij de trainers en trainsters na te denken over zijn/haar eigen competenties. Op die manier nemen zij kennis van de uitgangspunten die de vereniging in haar beleidsplannen heeft genoteerd. Door de trainer/trainster binnen de eigen werkomgeving te bevragen en door te reflecteren, wordt deze uitgedaagd uit de comfortzone te treden. Hij/zij gaat op een andere wijze nadenken over de trainershandelingen en zal op den duur ook veel beter in staat zijn op zichzelf te reflecteren. Door dit proces binnen de club op gang te brengen, neemt de Hoofd Opleiding een belangrijk deel van de ontwikkeling van de trainers/trainsters voor zijn/haar rekening.

De KNVB heeft een filmpje gemaakt waarin het proces van het individueel begeleiden van een trainer op een trainingsavond naar voren komt. Dat begint BINNEN met een planningsgesprek tussen de Hoofd Opleiding en de trainer, gevolgd door de begeleiding BUITEN op het veld, en uiteindelijk het afsluitende evaluatiegesprek wederom BINNEN. In dit filmpje is mooi te zien hoe de trainer anders gaat coachen door beïnvloeding van de Hoofd Opleiding. Dit resulteert uiteindelijk in ander (beter) voetbalgedrag van de kinderen op het veld. Dus zowel de trainers als de voetballende kinderen hebben direct profijt van beïnvloeding gedaan door de Hoofd Opleiding. Wie wil dit nu niet?

Hoofd opleiding, intern begeleiden jeugdtrainers | RKSVN Neer — Video: 08/06/2021

Opleidingen tot Hoofd Opleiding Opleidingen tot Hoofd Opleiding Wil je hier nog gerichter mee aan de slag gaan dan is wellicht een opleiding tot Hoofd Opleiding wat voor jou. Klik hier voor de mogelijkheden.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Wil je in contact komen met een medewerker voetbalontwikkeling, klik hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen