Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding UEFA C (Youth) met Feyenoord-sausje valt in de smaak

Sonny Sier
KNVB Media
27 januari 2020, 15:22

Traditioneel ontvangen de geslaagden van de UEFA C (Youth) opleiding in samenwerking met Feyenoord hun diploma in de Kuip. - Foto: KNVB Media

Jaarlijks volgen honderden deelnemers door het hele land de opleiding UEFA C en UEFA C Youth. Voor een handjevol trainers uit de regio Rijnmond heeft die opleiding een speciaal tintje. Zij krijgen tijdens hun opleidingstraject een uniek kijkje in de keuken van Feyenoord en worden geïnspireerd met de kennis van de Feyenoord Academy. Inmiddels gaan de Rotterdamse topclub en de KNVB op dit gebied al drie jaar hand in hand. De samenwerking bevalt voor alle partijen. “Wij voegen graag een stukje expertise toe aan de opleiding waarmee de trainer zich extra kan ontwikkelen.”

Het unieke inkijkje bij Feyenoord is niet voor alle trainers weggelegd. Heel bewust kiest Feyenoord ervoor om de partnerclubs die verbonden zijn aan de Academy een extra voordeel te bieden om zo de onderlinge samenwerking te versterken. “Voor het algemene voetbal is het goed dat wij als Feyenoord een bijdrage kunnen leveren aan talentontwikkeling”, vertelt Remco Heerkens, als Coördinator Academy Partners verbonden aan de stadionclub. “Wij werken op verschillende gebieden intensief samen met onze partnerclubs. Iedereen is erbij gebaat dat de trainers van die clubs een zo goed mogelijke opleiding krijgen.”

Remco Heerkens, Coördinator Academy Partners bij Feyenoord.

Verrijking

Heerkens vervolgt: “Vandaar dat wij graag op een aantal vlakken de UEFA C en UEFA C Youth opleiding verrijken met onze kennis. Zo krijgen de deelnemers presentaties van onze specialisten, waaronder die van het eerste elftal. We behandelen onderwerpen als keepers en videoanalyse.” De KNVB Academie ziet toe dat de inhoud en kwaliteit voldoet aan de eisen voor het diploma UEFA C.

De opleiding is populair, weet Heerkens. “Natuurlijk is Feyenoord een extra trigger. Maar behalve dat is deze opleiding ook iets sneller afgelopen. De sessies zijn iets langer en het traject bevat enkele hele studiedagen. Ook een aantal Feyenoord-collega’s heeft in de voorgaande jaren meegedaan, wat weer leuk is voor de extra binding met elkaar. Het gebeurt daarnaast geregeld dat een aantal teams van de deelnemende amateurclubs wordt ingezet bij bepaalde trainingen. Voor hen is natuurlijk een belevenis om eens te voetballen op ons nieuwe trainingscomplex.”

Inspirerende sfeer

Jack van Beek, trainer bij FC ’s-Gravenzande en deelnemer van de UEFA C (Youth) opleiding, is bijzonder tevreden over de opzet. “Als supporter van Feyenoord is het natuurlijk prachtig om op het nieuwe Varkenoord een gedeelte van je opleiding te volgen. De omgeving en sfeer is erg inspirerend. Daarnaast is het contact met de docent aangenaam en is de balans tussen theorie en praktijk goed in evenwicht.”

Pas wanneer je echt de inhoud in gaat, besef je dat je als trainer op zoveel vlakken nog kunt leren

Bovenal merkt Van Beek dat hij de afgelopen periode stappen heeft gezet in zijn ontwikkeling als trainer. “Enorme stappen, kun je wel zeggen. Ik dacht dat ik het wel aardig in mijn vingers had om een goede training te geven. Maar pas wanneer je echt de inhoud in gaat, besef je dat je op zoveel vlakken nog kunt leren. De meeste voortuitgang die ik geboekt heb zit ‘m in de relatie tussen de wedstrijd en de aandachtspunten in de week daarna. Door de theorie en de praktijk van de opleiding ben ik veel beter in staat om de vinger op de zere plek te leggen en de training zo in te richten dat het positief bijdraagt aan wat ik in het weekend heb gezien.”

De deelnemers luisteren aandachtig naar de lesstof van de opleiding.

Ongelofelijke progressie

Ook Heerkens ziet veel vooruitgang bij de deelnemende trainers. “De achtergrond van de deelnemers is heel divers. Maar allemaal zijn zij enthousiast en gebrand om de opleiding af te ronden en zich te ontwikkelen als trainer. In vergelijking met toen de trainers aan het traject begonnen, zie ik ongelooflijk veel progressie. Daar word ik zelf ook enthousiast van.”

Begin april hopen de deelnemers hun diploma in ontvangst te nemen. De kans is aanwezig dat dit, net zoals tijdens de afgelopen jaargang, gebeurt op voor velen heilige grond: in de Kuip. ,,Dat zou het plaatje afmaken”, hoopt Van Beek. “Een ware droom.”

UEFA C UEFA C Bekijk alle informatie over de UEFA C opleiding en meld je aan! UEFA C Youth UEFA C Youth Bekijk alle informatie over de UEFA C Youth opleiding en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen