Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe gaat de scouting voor Jeugdplan Nederland in zijn werk?

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2018, 11:00

Iedere week bezoeken zo’n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. - Foto: KNVB Media

Iedere week bezoeken zo’n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).

Het scouten moet leiden tot het verhogen van de doorstroom van talentvolle jongens en meisjes naar een hoger niveau

Ieder opleidingsgebied (Noord/Oost, Zuid en West Nederland) is opgedeeld in een aantal regio’s. Binnen die regio’s stuurt een coördinator (talentcoach) een aantal talentscouts aan, die per persoon zo’n acht tot twaalf verenigingen onder zich hebben. Iedere week bezoekt de scout een of meerdere van die clubs, hetzij op eigen initiatief, hetzij gestuurd door de talentcoach.

Alle clubs

Door die gestructureerde scouting brengt de KNVB de beste talenten (11 t/m 17 jaar) in beeld voor de selecties van het Jeugdplan Nederland. Alle clubs komen daarbij aan de beurt, vertellen Jos Bolt en René ten Broeke. Als Talent Performance Coaches jongens en meiden van Noord/Oost Nederland sturen zij het hele proces aan en bewaken zij de kwaliteit daarvan. “Bij de clubs uit de divisie en hoofdklasse staan we wat vaker langs de lijn, maar tot en met de tweede klasse kunnen we alle standaardteams van de verenigingen zo bezoeken en in kaart brengen welke talentvolle spelers er spelen.”

Spelers die goed genoeg bevonden worden, krijgen een uitnodiging voor minimaal twee selectiewedstrijden van het Jeugdplan Nederland.

Spelers die goed genoeg bevonden worden, krijgen een uitnodiging voor minimaal twee selectiewedstrijden van het Jeugdplan Nederland. De scouts maken in overleg met de talentcoach die afweging. Zij weten immers welk niveau er gevraagd wordt en wat er al in de selectie zit. “Scouten doen we om alle talenten een podium te geven zichzelf te laten zien en verder te ontwikkelen”, aldus de Talent Performance Coaches.

Opvallende meiden

De meeste scouts richten zich op het jongensvoetbal, maar omdat de beste meiden vaak in de standaardteams spelen en om te voorkomen dat het werk dubbelop wordt gedaan, letten zij ook op de meest opvallende meiden bij de clubs die zij bezoeken. Die meiden worden doorgespeeld aan de coördinator scouting bij de meiden, die vervolgens gericht scouts op pad stuurt om de desbetreffende meiden te bekijken.

Scouten doen we om alle talenten een podium te geven zichzelf te laten zien en verder te ontwikkelen

Naast de rapporten van de scouts worden ook tips van verenigingen, ouders en trainers nagetrokken, zeker wanneer het gaat om meiden die voetballen in een lager elftal. “Niet voor alle meiden is een plek bij de standaardteams. In het digitale wedstrijdformulier kunnen wij zien of er ook nog meiden actief zijn in een ander team. Deze speelsters kunnen dan ook weer door onze scouts bekeken worden."

Liefhebbers van het spelletje

Een scout bezoekt een of meerdere clubs in een weekend. Hij meldt zich voorafgaand aan een wedstrijd bij de vereniging, trainer of leider. Als hij een interessante speler ziet, vraagt hij na afloop de contactgegevens op. De KNVB-scouts zijn vrijwilligers. Vaak betreft het oud-voetballers of trainers die vervolgens in de scouting terechtkomen komen. Deze mensen willen graag hun aandeel leveren in het realiseren van de droom van een kind om het topvoetbal te halen. Maar in de eerste plaats zijn het vooral liefhebbers die het leuk vinden om op zaterdag langs de lijn te staan.”

Tonnie Dreier is een van die scouts en als coördinator verantwoordelijk voor de scouting binnen de regio Drenthe. “Het is geweldig werk om te doen”, vindt hij. “De onbevangenheid van die kinderen is prachtig om te zien. We proberen de talentjes die we er uitpikken een podium te bieden waarop ze zich verder kunnen ontwikkelen. Niet iedereen wordt prof, maar ze krijgen bij ons wel de mogelijkheid om zich als voetballer verder te ontwikkelen en in de kijker te spelen.”

Vier teamfuncties

Het beoordelen van talentvolle spelers gaat aan de hand van vastgestelde criteria, leggen de Talent Performance Coaches uit. “Het voetbal wordt opgeknipt in vier teamfuncties; aanvallen, omschakelen naar verdedigen, verdedigen en omschakelen naar aanvallen.”

Talent Performance Coach Jos Bolt.

“Bij het aanvallen kijken we naar zaken als; wat is zijn/haar bijdrage in het aanvallen? De bijdrage beschrijven wij altijd in voetbalhandelingen, zoals vrijlopen, passen, dribbelen, positie kiezen en aanspeelbaar zijn. Dit voor de speler individueel, maar ook in hoe hij/zij dit doet in relatie tot medespelers.”

Bij het verdedigen gaat het wederom om de bijdrage binnen verdedigen, zaken als positie kiezen, duelleren om de bal , onderscheppen van de bal, rug- en ruimtedekking geven zijn belangrijke zaken daarin. Ook dit weer op individueel niveau, maar ook hoe hij of zij dit samendoet met teamgenoten.

Omschakelen

Omschakelen is een cruciale teamfunctie in het voetballen, daarom hechten we juist veel waarde daaraan

“Bij het omschakelen kijken we naar wat hij doet als hijzelf of het team de bal verliest of verovert. Schakelt hij snel om of wacht hij en doet hij niks? En is de speler meteen weer aanspeelbaar of onderweg als zijn team de bal verovert? Omschakelen is een cruciale teamfunctie in het voetballen, daarom hechten we juist veel waarde aan de kwaliteit die een speler/speelster hierin brengt.

Tot slot kijken we ook naar specifieke kwaliteiten van een speler of speelster. Met andere woorden; wat onderscheidt hem van zijn leeftijdsgenoten en wat is zijn wapen? Als de scout op basis van deze criteria denkt dat de speler goed genoeg is, krijgt hij een uitnodiging voor minimaal twee selectiewedstrijden.”

Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Het JPN is het podium waar talentvolle voetballers zich kunnen laten zien en mogelijk door kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau niveau.


Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen