Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede editie Arbitrage Event: goede gesprekken en zinvolle discussies

Ruud Scheper
KNVB Media
19 februari 2019, 12:15

Dagvoorzitter Tom van't Hek en assistent-scheidsrechter Franca Overtoom sloten de dag af. - Foto: KNVB Media

Na de succesvolle eerste editie van het KNVB|ARAG Fairplay Arbitrage Event vorig jaar, was het op zaterdag 19 januari tijd voor een vervolg. Onder leiding van voormalig tophockeyer en radioverslaggever Tom van ’t Hek kwamen ruim veertig clubs bij elkaar op de KNVB Campus in Zeist om een dag lang te spreken over arbitrage en alles wat daarmee samen valt. De reacties waren unaniem. “Het was een geweldige dag.”

Het Arbitrage Event werd ’s morgens afgetrapt door dagvoorzitter Tom van ’t Hek. De voormalig bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen vertelde ook uit eigen ervaring te spreken. Jarenlang hanteerde hij met enige regelmaat de vlag tijdens voetbalwedstrijden van zijn zoons. Vervolgens was het de beurt aan Sean Mallon, Yolanda Brada, Sander de Brito Roque en Jeroen Manschot, die de aanwezigen, middels een inspiratiesessie, over vier inzichten vertelden waaraan de moderne scheidsrechter moet voldoen.

ARAG KNVB Replay Center

Na de gezamenlijk lunch werd onder begeleiding van scheidsrechter Jeroen Manschot het ARAG KNVB Replay Center bezocht, terwijl KNVB-docent Rob Overkleeft tegelijkertijd een interactieve sessie over scheidsrechtersbegeleiding hield. Het leverde levendige discussies op onder de aanwezigen. Tot besluit van de dag interviewde Tom van ’t Hek Franca Overtoom, die als vrouwelijke assistent-scheidsrechter actief is voor de FIFA en actief is in het betaalde voetbal.

Scheidsrechter Jeroen Manschot geeft tekst en uitleg in het ARAG KNVB Replay Center.

Jan Bosscher van CSV’28 uit Zwolle was een van de deelnemers aan de dag. Laaiend enthousiast was hij uit het eerste Arbitrage Event gestapt een jaar eerder en toen de uitnodiging bij hem op de mat viel, twijfelde hij dan ook geen moment. “Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om naar dit soort bijeenkomsten te gaan”, stelt hij. “Zo zie je hoe andere verenigen met bepaalde zaken omgaan. Van elkaar kun je alleen maar leren.”

Andere invalshoeken

Hij werd niet teleurgesteld. “Het is grappig om te zien dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen de verenigingen, maar tegelijkertijd ook heel veel verschillen in benadering. En dat is alleen maar goed denk ik. Het opent soms ook je ogen voor andere invalshoeken.”

Tijdens het Event was er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Het bleef voor CSV niet bij woorden alleen. Afgesproken werd met andere ARAG-gecertificeerde clubs uit de buurt als DESZ, SVI en SVM Marknesse om waar mogelijk samen te werken. Het klinkt Evert Franken van ARAG als muziek in de oren. “Geweldig. Dat is precies wat we voor ogen hebben. Je ziet de verenigingen op dit soort dagen écht met elkaar in gesprek gaan. En dat is ontzettend belangrijk, want samen kun je zo veel meer dan alleen.”

Op naar de derde editie

In de regio Alkmaar is van zo’n samenwerking al langer sprake, weet Franken. “Daar zitten verschillende ARAG-gecertificeerde clubs die scheidsrechters uitwisselen. Daardoor weten spelers ook dat die scheidsrechters niet bevooroordeeld zijn en dat komt de sfeer op het veld weer ten goede. Dat is wat wij voorstaan als ARAG. Goed opgeleide scheidsrechters die zorgen voor FairPlay op de velden.” Op naar de derde editie volgend jaar? Franken knikt. “Absoluut!”

KNVB|ARAG Fairplay certificering KNVB|ARAG Fairplay certificering Als amateurclub een professioneel scheidsrechtersbeleid voeren? ARAG en de KNVB dagen je uit! Zo kun je een boost geven aan de kwaliteit en zichtbaarheid van scheidsrechters, met alle voordelen van dien.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen