Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Actief werven werkt bij Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken

Ruud Scheper
KNVB Media
22 oktober 2018, 9:30

De Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken zet zich actief in om nieuwe leden te werven. - Foto: SEO Enschede

Ze bestaan in 2019 precies honderd jaar, de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO). Maar gedateerd is de vereniging allerminst. “25 procent van al onze leden is onder 23 jaar”, weet bestuurslid Teun van der Velden. “En ieder jaar komen er weer een paar jeugdleden bij.”

Een verklaring voor dat succes? Van der Velden hoeft er niet lang over na te denken. “Nu zo’n anderhalf jaar geleden zijn we ons meer gaan richten op het aanbieden van scheidsrechterscursussen in samenwerking met de KNVB”, vertelt het bestuurslid, zelf ook pas 21 jaar. “Daarvoor zijn we de clubs actief gaan benaderen.”

Win-winsituatie

Verenigingen hoeven die cursussen niet zelf meer te organiseren of aan te kloppen bij andere clubs in de buurt

Het levert een win-winsituatie op, ziet hij. Niet alleen stelt de scheidsrechtersvereniging haar clubgebouw ter beschikking voor de cursussen, maar ook zorgt SEO voor ondersteuning en begeleiding tijdens die cursussen. “Verenigingen hoeven zo die cursussen niet zelf meer te organiseren of aan te kloppen bij andere clubs in de buurt. Dat nemen wij ze uit handen. Zij hoeven de cursisten alleen nog maar aan te melden.”

“25 procent van al onze leden is onder 23 jaar”, weet bestuurslid Teun van der Velden. “En ieder jaar komen er weer een paar jeugdleden bij.”

Het scheelt de clubs dus een hoop gedoe, terwijl ook de scheidsrechtersvereniging er haar voordeel mee doet. “Wij organiseren nu eens per half jaar een cursus waardoor de clubs en de scheidsrechters ons leren kennen.” En dat werkt, merkt hij. “Nu al krijgen we vragen van verenigingen uit de buurt of er binnenkort weer een cursus van start gaat omdat zij een of meerdere scheidsrechters willen aanmelden.”

Wie is de Mol en FIFA-toernooi

En dat was wel eens anders, weet Van der Velden uit ervaring. “Het begint allemaal met een stukje naamsbekendheid”, betoogt hij. Wat dat betreft is het organiseren van de cursussen een goudmijn gebleken voor SEO. “Doordat we die cursussen organiseren, blijven er elke keer wel twee of drie cursisten hangen. Daar moeten we het ook van hebben. Je meldt je uit jezelf vaak niet zo gemakkelijk aan bij een scheidsrechtersvereniging als bij een voetbalclub.”

Door het organiseren van cursussen, blijven er elke keer wel twee of drie cursisten hangen.

Het aanbieden van de cursussen is direct één van de verklaringen voor de populariteit van de scheidsrechtersvereniging. Maar leden werven is één, ze behouden is een tweede, weten ze ook in Enschede. Vandaar dat er onlangs een jeugdcommissie in het leven werd geroepen om nog beter te kunnen inspelen op de wensen van die jeugdleden. “We hadden al een traditionele kaart- en bingoavond, meer gericht op de wat oudere leden. Daar is nu een FIFA-toernooi en een Wie is de Mol-weekend bijgekomen.”

Scheidsrechtersbegeleider

We hadden al een kaart- en bingoavond. Daar is nu een FIFA-toernooi en een Wie is de Mol-weekend bijgekomen

Naast de clubs en de scheidsrechtersvereniging profiteren overigens ook de individuele scheidsrechters die meedoen aan de cursussen van de samenwerking. “Tijdens de cursus moet er voor een scheidsrechtersbegeleider worden gezorgd. Dat kan vanuit de club zelf gebeuren, maar indien gewenst kunnen wij dat ook oppakken. Dan kun je beoordeeld worden door een echte KNVB-scheidsrechter en kunnen de tips direct besproken worden tijdens de cursusavonden.”

De leden van de scheidsrechterscommissie Enschede en omstreken zijn over het algemeen scheidsrechters die voor de KNVB fluiten, hebben gefloten of willen gaan fluiten. “Het overgrote deel blijft ook lid van hun eigen vereniging”, weet Van der Velden. “Maar het zijn veelal KNVB-scheidsrechters, dat klopt. Dat komt denk ik omdat je, als je toch geen ambitie hebt om door te groeien en het prima vindt om alleen als verenigingsscheidsrechter actief te zijn, je niet aansluit bij een scheidsrechtersvereniging.” Iedereen is evenwel welkom, haast hij zich te zeggen. “En dat geldt niet alleen voor onze vereniging, maar natuurlijk ook voor alle andere scheidsrechtersverenigingen in het land.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen