Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ZSV tipt: 'Benader potentiële scheidsrechters persoonlijk'

Ruud Scheper
KNVB Media
23 maart 2018, 10:40

Een actieve benadering zorgde voor zestien nieuwe jeugdscheidsrechters bij ZSV. - Foto: KNVB Media

De invoering van de nieuwe spelvormen voor pupillen stelde ZSV afgelopen zomer voor een probleem. Want waar moest de club uit Deurne al die spelbegeleiders vandaan halen? De onlangs toegetreden jeugdcommissie zag een mooie uitdaging en ging actief aan de slag. Het gevolg; zestien nieuwe jeugdscheidsrechters.

We hadden zo een groepje van twintig geïnteresseerden

Een scheidsrechterstekort. “Nee, uniek zijn we daar niet bepaald in.” Daphne Knijnenburg, lid van de jeugdcommissie van ZSV, lacht. Het probleem speelde al langer bij de club, vertelt ze. Alleen met de invoering van de nieuwe spelvormen werd het tekort pas echt nijpend. “Besloten werd om die pupillenwedstrijden daarom maar niet te laten begeleiden door jeugdscheidsrechters. Daar hadden we immers geen mensen voor.”

Plan van aanpak

Een gemiste kans, zo vonden Knijnenburg en Patric Slaats. “Daar wilden wij verandering in aanbrengen.” Maar hoe? Besloten werd om een plan van aanpak te maken. “We hebben eerst in kaart gebracht wat het probleem was. Vervolgens hebben we gekeken naar wat het doel was en tot slot hoe we dat konden aanpakken.”

Uiteindelijk bleef er een groep van zestien scheidsrechters over, die de nieuwe KNVB-cursus spelbegeleider/pupillenscheidsrechter is gaan volgen, een cursus van twee avonden op de club die door de KNVB wordt verzorgd en waarbij de app Het Nieuwe Fluiten wordt gebruikt.

Door die aanpak kon de jeugdcommissie heel gericht te werk gaan, weet Knijnenburg. “Een probleem blijft dan niet heel groot – ‘we hebben te weinig scheidsrechters op de club’ – maar wordt behapbaar. We hebben ons eerst gericht op de Onder 13- en Onder 15-elftallen. Die hebben we actief en persoonlijk benaderd.” En dat werkte. “We hadden zo een groepje van twintig geïnteresseerden.”

Informatieavond

Om die geïnteresseerde jeugdleden goed te informeren werd een informatieavond georganiseerd voor de voetballers en hun ouders. Vragen als ‘wat houden de nieuwe spelvormen precies in’, ‘wat is de rol van de spelbegeleider’ en ‘wat wordt er precies van je verwacht’ passeerden daarin de revue. Uiteindelijk bleef er een groep van zestien scheidsrechters over, die de nieuwe KNVB-cursus spelbegeleider/pupillenscheidsrechter is gaan volgen, een cursus van twee avonden op de club die door de KNVB wordt verzorgd en waarbij de app Het Nieuwe Fluiten wordt gebruikt. Ondertussen is de groep ook aan de slag gegaan in stagewedstrijden. Volgend seizoen zullen zij volledig inzetbaar zijn.

Om de benaderde scheidsrechters niet alleen enthousiast te maken, maar ook te houden, wordt de groep bij ZSV intensief begeleid.

Het scheidsrechterstekort bij de jongste jeugd mag dan daarmee tot het verleden behoren, voor de oudere jeugd en de senioren blijft het probleem nog wel bestaan. Knijnenburg knikt. “Klopt. Maar we hebben er bewust voor gekozen om van onderaf te beginnen. We hopen natuurlijk dat ze er zoveel plezier in hebben dat ze de komende jaren ook blijven fluiten. Dat zou voor de langere termijn een oplossing kunnen bieden. Maar we gaan nu ook kijken wat we voor de andere categorieën kunnen gaan doen. Dat is de volgende fase.”

Persoonlijk benaderen

Het is een kwestie van een plan van aanpak maken, een doel stellen en de personen die je op het oog hebt persoonlijk benaderen

Op een heel andere manier dan bij de jeugd zal dat overigens niet gaan, denkt de initiator van het plan. “Dan is het weer een kwestie van een plan van aanpak maken, een doel stellen en de personen die je op het oog hebt persoonlijk benaderen. Dat is ook mijn advies aan andere verenigingen. Zet het niet op de website of in een app, maar stap op ze af. En ook; begin gewoon. Wij merkten dat bij onze club wel wat mensen beren op de weg zagen. ‘Dat lukt hier niet’, hoorden we. Maar als je het probeert, blijkt er toch weldegelijk wat mogelijk.”

Om de benaderde scheidsrechters niet alleen enthousiast te maken, maar ook te houden, wordt de groep bij ZSV intensief begeleid. “We zorgen dat er altijd twee personen op de velden rondlopen die als aanspreekpunt fungeren en de scheidsrechters van tips kunnen voorzien.” En ook in de beschikbare materialen is geïnvesteerd. “We hebben nieuwe stopwatches, fluiten en hesjes aangeschaft. Dat is ook belangrijk; dat die zaken goed geregeld zijn. Net als een consumptie na de wedstrijd. En uiteindelijk willen we aan het eind van het seizoen bijvoorbeeld een keer met de hele groep naar een wedstrijd toe. Zo laat je als club ook zien dat je blij bent met wat ze voor je doen.”

Ik word scheidsrechter Ik word scheidsrechter Scheidsrechter worden? Kijk dan hier.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen