Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB herdenkt 2.212 gevallenen

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2020, 15:15

Bondsvoorzitter Just Spee legt bloemen bij het monument op de KNVB Campus - Foto: KNVB Media

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 2.000 leden van de KNVB omgekomen. Vandaag heeft bondsvoorzitter Just Spee hen, in een vanwege de coronamaatregelen aangepaste ceremonie, bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist herdacht.

Het oorlogsmonument was in 1949 een cadeau van alle bij de bond aangesloten verenigingen, ter ere van het 60-jarig bestaan van de KNVB. Het bevat de namen van 2.212 in de oorlog omgekomen leden, van ruim 430 verschillende clubs uit 225 plaatsen in heel het land. Het monument werd tijdens de viering van het jubileum in het Concertgebouw in Amsterdam onthuld door erelid Pim Mulier.

"Zij zijn niet dood, die in ons hart leven"

Bij de onthulling in 1949 waren vertegenwoordigers van het koninklijk huis en buitenlandse voetbalbonden aanwezig. Nadat delegaties van de voetbalbonden van België, Denemarken Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland een krans hadden gelegd, legde de heer Koolhaas namens alle verenigingen als laatste een krans, voorzien van twee linten. Op het ene lint stond: „De aangesloten verenigingen van de K.N V.B. 1839—1949" en op het andere: „Zij zijn niet dood, die in ons harte leven". Met het leggen van de bloemen vandaag geeft bondsvoorzitter Jus Spee inhoud aan die uitspraak.

Het oorlogsmonument van de KNVB bij de onthulling in 1949. Links staat, in Nederlands elftal-tenue, de zoon van Wim Anderiesen jr. (overleden oud-aanvoerder van Oranje), rechts Jan Moolenaar, een junior gekleed in de kleuren van H.F.C.

Vijf deuren, 2.212 sportmakkers

De vijf deuren van het monument symboliseren allen een ander onderdeel van de oorlog. Op deur één staat het oorlogsmonster afgebeeld dat de doelpalen vernietigt, ter illustratie van het verbod van de bezetter op het spelen van voetbal. Deur twee toont 'het wegvoeren van onze sportmakkers, om in zware gevangenschap onder martelingen en wreedheden het leven te laten'.

Deuren één en twee van het monument.

De derde deur toont het embleem van de jubilerende KNVB, de vierde de dodenakker met op de achtergrond het eeuwige vuur, symbool van de vele kerkhoven. Op deur vijf tenslotte staat een symbool van de bevrijding, 'de herrijzenis der zelfstandigheid van het Vaderland'. Achter de deuren staan de namen van 2.212 gevallenen vermeld.

Club en woonplaats

Staan er op het monument alleen namen, dankzij sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn nu ook de clubs en de woonplaatsen van de overledenen terug te zoeken. Van de Vooren heeft alle namen van het KNVB-monument verzameld en opnieuw geordend per club en per plaats. Het geeft verenigingen de gelegenheid eventueel zelf een monument in te richten voor hun oorlogsslachtoffers. Kanttekening daarbij is wel dat de gegevens zijn gebaseerd op de Sportkroniek (het officiële orgaan van de KNVB) van 27 juni 1949. Daarna werden nog wel nieuwe sterfgevallen gemeld, maar die namen ontbreken op het monument. 

Landkaart Landkaart Lees hier meer over de interactieve landkaart, met overledenen per club en gemeente. Oorlogsmonument Oorlogsmonument In de KNVB Galerij verscheen eerder al een artikel over het oorlogsmonument van de voetbalbond.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen