Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Line-up G-voetballers levert blije gezichten én nieuwe leden op

Ruud Scheper
KNVB Media
1 december 2019, 21:00

Voorafgaand aan het treffen gingen de spelers van het eerste en de spelers van het G-voetbalteam samen op de foto. - Foto: KGB

Het werd een kippenvelmomentje, de opkomst van de spelers tijdens KGB – Grashoppers en HVV Tubantia - Voorwaarts Twello. Allereerst en bovenal voor de 22 G-voetballertjes die aan de hand van de eerste elftalspelers van hun club het veld mochten betreden. Maar eigenlijk gold dat net zo goed voor alle andere aanwezigen op en rondom het veld. “Het is geweldig om ze te zien stralen”, genoot ook Johan Bos, G-voetbalcoördinator van KGB. “Dit gaan we volgend jaar zeker een vervolg geven.”

KGB en HVV Tubantia waren twee van de meer dan dertig verenigingen uit heel Nederland die in november tijdens een speciale dag aandacht vroegen voor het G-voetbal bij hun club. De pijlen werden daarbij niet alleen op de al bestaande leden van de club gericht, maar ook op potentieel nieuwe leden. 

KGB stond met een stand op de doedag van de gemeente Hoorn, waar kinderen met een beperking in aanraking werden gebracht met verschillende sporten.

Zo stond KGB met een stand op de ‘doedag’ van de gemeente Hoorn, waar kinderen met een beperking in aanraking werden gebracht met verschillende sporten, en werd er huis-aan-huis een flyer verspreid met een uitnodiging om de line-up en de wedstrijd van het eerste elftal te komen bekijken. “Het was wel even wat werk, maar het was de moeite uiteindelijk meer dan waard”, genoot Bos.

Zes nieuwe leden

Vorig jaar moest de wedstrijd vijf minuten later beginnen omdat één van de kinderen twee ererondes liep rond het veld. Geweldig

Een snelle telling leerde dat zo’n 21 kinderen met een beperking richting het sportpark waren gekomen om de line-up en de wedstrijd die daarop volgde te bekijken. "Veel meer dan we hadden verwacht”, bekent Bos. “Ik zei vooraf dat we blij moesten zijn als er een handjevol op zou komen dagen, dus dit overtrof al onze verwachtingen. En zes van hen hebben zich ook daadwerkelijk aangemeld als nieuw lid bij de club. Geweldig toch?”

KGB was een van de dertig verenigingen die meedeed aan de line-up om het G-voetbal meer onder de aandacht te brengen.

Geweldig was ook de dag voor de G-voetballers van de club zelf. Allereerst mochten ze meekijken met de wedstrijdbespreking van het eerste elftal. Een unieke ervaring, zag ook de coördinator. Maar een die in het niet viel bij wat volgde. Voorafgaand aan het duel mochten de jeugdspelers van KGB namelijk aan de hand van hun helden mee het veld op, onder luid applaus van alle aanwezigen.

Genietmomentje

Zij staan even het middelpunt van de belangstelling, dat doet zo veel met die jongens

Het werd een belevenis om nooit meer te vergeten. Bos: “Een genietmomentje dat bijna niet in woorden te omschrijven is. Als je ziet hoe ze stralen… Dat is echt geweldig. Zij staan even het middelpunt van de belangstelling, dat doet zo veel met die jongens. Dit was de eerste keer dat we hier aan mee hebben gedaan, maar volgend jaar doen we dat zeker weer. Het was alle moeite meer dan waard.”

Ook bij HVV Tubantia mochten de spelers van het G-voetbalteam meelopen aan de hand van de spelers van het eerste elftal en de tegenpartij. Foto: HVV Tubantia.

Die mening was ook Rob Grunder van HVV Tubantia toebedeeld. Net als KGB deed ook zijn vereniging mee aan het initiatief van de KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport. “Wij doen dit al een paar jaar en iedere keer is het weer een doorslaand succes”, wist hij. “Je maakt de leukste en gekste dingen mee. Vorig jaar moest de wedstrijd bijvoorbeeld vijf minuten later beginnen omdat één van de kinderen twee ererondes liep rond het veld. Geweldig.”

Meer bekendheid

Door initiatieven als deze krijgt het G-voetbal steeds meer bekendheid binnen en buiten de club, merkt de coördinator. En dat is een goede zaak, vindt hij. “Binnenkort hebben we weer een Nieuwjaarsreceptie. Tegenwoordig wordt er dan direct gekeken of het G-voetbal erbij betrokken kan worden. Een wedstrijdje tussen het 45+-team en het G-team is zo geregeld en hartstikke leuk voor alle betrokkenen.”

Voorafgaande aan de wedstrijd tussen HVV Tubantia en Voorwaarts Twello gingen de teams samen met de G-voetballers op de foto.

Sinds kort is de club daarnaast een samenwerking gestart met Achilles ’12 uit Hengelo. “Zij hebben alleen seniorenteams in het G-voetbal, wij alleen juniorenteams. Om te voorkomen dat onze spelers massaal stoppen na hun achttiende, zijn we in gesprek gegaan met Achilles. Eén keer in de maand trainen we samen om ze al wat aan die situatie te laten wennen. En dat gaat hartstikke goed moet ik zeggen.”

In Nederland zijn zo’n 5.000 voetballers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking actief bij ongeveer 300 voetbalclubs. Fonds Gehandicaptensport, ING en de KNVB helpen voetbalclubs in Nederland met het starten én stimuleren van G-voetbal. Wil je meer doen met G-voetbal bij jouw club, klik dan op het linkblok hieronder.


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen