Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB steunt onderzoek tegen criminelen in het amateurvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2019, 20:00

De eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van de Taskforce Brabant-Zeeland laat zien dat criminelen zich willen inmengen in het voetbal. - Foto: KNVB Media

Voetbalverenigingen mogen nooit de dupe worden van criminelen die het voetbal willen misbruiken. De eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van de Taskforce Brabant-Zeeland laat zien dat criminelen zich willen inmengen in het voetbal. De KNVB neemt dit signaal uit het onderzoek serieus. Criminelen ondermijnen de sport en daarmee de maatschappelijk kracht van sport. Daar maken wij ons zorgen over.

Niet iedere weldoener of sponsor is een crimineel, maar we beseffen dat het soms voor bestuurders van sportverenigingen lastig kan zijn om te achterhalen met wie ze nou daadwerkelijk te maken hebben. We zijn erg geïnteresseerd in de volledige onderzoeksresultaten en vinden het belangrijk om vast te stellen hoe het beeld in heel Nederland verder is. Wij willen graag criminelen weren uit de sport, omdat verenigingen en leden niet de dupe mogen worden van foute investeringen.

Nader onderzoek naar aard en omvang 

Om de maatschappelijke kracht van sport te behouden en criminele inmenging buiten de sportwereld te houden, roepen we daarom op tot nader onderzoek naar de aard en omvang van het probleem in de sportwereld en een preventieve landelijke bewustwordingscampagne rondom criminele activiteiten bij verenigingen.

Preventie en voorlichting bij verenigingen

Vorig jaar sloten het ministerie van VWS, sportwereld en gemeentes een landelijk sportakkoord. Hierin is ook het thema positieve sportcultuur opgenomen. Wij vragen minister Bruins van Sport om bij de uitrol van de lokale sportakkoorden, naast matchfixing, seksuele intimidatie en doping ook aandacht te besteden aan voorlichting over het thema criminele inmenging bij sportverenigingen. De richtlijnen en adviezen om verenigingen te helpen die voortkomen uit het onderzoek in Brabant en Zeeland, zouden hiervoor kunnen worden gebruikt.

Samenwerking en informatiedeling cruciaal

Clubs mogen niet de dupe worden van criminelen. De sportwereld kan dit niet alleen oplossen. Het onderzoek in Brabant en Zeeland laat ook zien dat samenwerking met onder andere gemeentes, sportwereld, politie en belastingdienst cruciaal is om criminelen buiten de deur te houden. Een bewustwordingscampagne vanuit de overheid samen met de sport kan een bijdrage leveren om bestuurders van verenigingen en gemeentes meer te helpen en criminelen te weren bij sportverenigingen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen