Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Ook zonder voetbalervaring kunnen vrouwen aansluiten bij Walking Football'

Francis Grondhuis
KNVB Media
8 juni 2019, 15:09

De allereerste Walking Football Ladies Day vond plaats in het Polman Stadion. - Foto: KNVB Media

Heel wat mannen van zestig jaar en ouder hebben hun weg naar het Walking Football gevonden. Maar hoe zit het met de vrouwen? Op de dag dat in Frankrijk het WK voetbal van start ging, lieten acht vrouwen tijdens de Almelo City Cup zien waar ze toe in staat zijn. "Zet plezier bovenaan en resultaat onderaan. Dat maakt het voor iedereen leuk."

Walking Football, de voetbalvorm voor 60-plussers die nog lekker actief bezig willen zijn, is onder mannen één van de snelst groeiende voetbalvormen in Nederland. De Nederlandse vrouwen blijven hierbij echter wat achter. Om die reden organiseerde de KNVB in samenwerking met de Heracles Goldstars de allereerste Walking Football Ladies Day tijdens de Almelo City Cup.

Debuut op kicksen

Na een uitgebreide warming-up namen acht vrouwen het tegen elkaar op in een promotietoernooi. In het Polman Stadion, de thuishaven van Heracles Almelo, en gestoken in het officiële KNVB-trainingstenue. De meesten van hen zijn al langer actief in het Walking Football, maar Meta Meijer (67) maakte zowaar haar debuut op kicksen.

"Mijn eerste kennismaking met actief voetbal. Kijken langs de lijn en voor de buis; dat was tot dusver mijn voetbalervaring." De Almelose besloot om een aantal redenen een kijkje te nemen bij de Ladies Day. "Je bent buiten en aan het bewegen. In een langzamer wandeltempo. Ik dacht: laat ik eens proberen of het iets voor mij is." Als debutant bleek het tempo toch nog een tandje te hoog voor Meijer die minder mobiel is. "Jammer, maar ik ga nog wel uitzoeken of er beginnende groepen zijn bij het Walking Football in Almelo. Een beetje beweging is altijd goed, hè."

De acht voetballende vrouwen met derde van rechts Meta Meijer en uiterst rechts Jeanette Smit.

OldStars bij ESA

Dat kan Jeanette Smit (58) alleen maar beamen. Zij startte een paar jaar geleden met Walking Football bij Vitesse en is nu actief bij ESA uit de Arnhemse wijk Rijkerswoerd. Daar is Walking Football booming. "We zijn nu met dertig man en vanwege de vele aanmeldingen zijn we naast de donderdag ook op dinsdag actief. Heerlijk, want één keer in de week vind ik eigenlijk veel te weinig."

En dat voor iemand die zegt 'een ontzettende hekel aan sport' te hebben. "De sportschool? Vreselijk. Ik heb gezworen dat ik daar nooit van mijn leven meer kom." Maar voor een partijtje voetbal kun je Smit bij wijze van spreken altijd uit bed bellen. In haar tienerjaren was ze lid van NSC Nijkerk, maar dat avontuur stokte na twee jaar toen ze de verpleging inging. Het waren de jaren zeventig, de begintijd van vrouwenvoetbal in Nederland. Vrouwen die voetbalden werden nog met de nek aangekeken en moesten knokken voor hun plekje.

Een uitgebreide warming-up voorafgaand aan het toernooi.

Gemengde teams

Nu, als lid van de OldStars van ESA, kan ze weer haar ei kwijt. Het liefst tussen de mannnen. Waar de KNVB ervoor pleit om in het jeugdvoetbal meiden minimaal tot en met Onder 11 samen met de jongens in een team te spelen, is Smit er een groot voorstander van om ook bij de Old Stars altijd in gemengde samenstelling te voetballen.  "Dat is veel beter, zowel voor de mannen als de vrouwen. Qua voetbal en qua sfeer."

Gemengde teams is ook bij het Walking Football veel beter, zowel voor de mannen als de vrouwen. Qua voetbal en qua sfeer.

En ja, dat levert aanvankelijk nog wel eens wat weerstand op. Alsof het emancipatieproces van het vrouwenvoetbal nog een keer over moet. Haantjesgedrag zijn ook de OldStars niet vreemd, merkte Smit in het begin. "Dan kwam het voor dat ik de bal niet kreeg, ook al stond ik helemaal vrij. Een beetje weerstand, maar daar loop ik niet voor weg. Na verloop van tijd ontdooit dat en nu hebben we het hartstikke leuk onderling. Gewoon even wennen."

Het grootste 'probleem' van de meeste vrouwen uit deze generatie is hun gebrek aan gedraaide voetbaluren. Vrouwenvoetbal was, zeker in hun jeugdjaren, niet zo vanzelfsprekend als het nu is. Terwijl de mannelijke OldStars vaak al dertig jaar in clubverband hebben gevoetbald. "Zij hebben dus veel meer techniek. Daar kunnen wij niet tegenop. Op een gegeven moment heb ik gezegd: 'zet plezier bovenaan en resultaat onderaan'. Dat maakt het voor iedereen leuk."

Plezier en sociale contacten

Een duidelijke boodschap die aankwam bij het Walking Football-gezelschap van ESA. Waarmee Smit ook duidelijk wil maken dat je ook zonder voetbalervaring kunt aansluiten en voetbal als nieuwe sport kan oppikken. "Natuurlijk is het prettig als je een bal kunt aannemen, passen en vrij lopen. Maar uiteindelijk gaat vooral om het plezier, het bewegen en de sociale contacten. Twee keer per week naar de club gaan geeft ook structuur in het weekritme. En bij ESA is het contact zo gegroeid dat we ook buiten het voetbal dingen ondernemen. Hartstikke leuk, toch?" 

De allereerste Walking Football Ladies Day vond plaats tijdens de Almelo City Cup.

Meer weten? Meer weten? Lees alles over Walking Football, dé voetbalvorm waarmee je een leven lang van voetbal kunt genieten.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen