Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Primeur in G-voetbal: SVG heeft als eerste vrouwenteam in competitie

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 april 2019, 16:15

SVG Vrouwen G1: het eerste G-vrouwenteam van Nederland dat meedraait in de competitie. - Foto: SVG

In de gehele 92-jarige clubhistorie zal SVG zelden zoveel media over de vloer hebben gehad als de afgelopen weken. Zelfs Johnny de Mol stond twee dagen te draaien voor zijn razend populaire programma Down met Johnny. De bescheiden Tilburgse vereniging heeft dan ook een nationale primeur: het allereerste volledig uit meiden en vrouwen bestaande G-team dat meedraait in de competitie.

Ze waren er helemaal klaar mee. Met het ballenhok, de scheidsrechtersruimte, of zelfs de toiletten. Of een fitnesszaaltje waar eerst de halters met loodzware gewichten moesten werden weggesleept voordat ze er eens bij konden. Zelden konden ze zich fatsoenlijk omkleden, voor en na de wedstrijd. En altijd apart van de rest van hun team. Soms konden ze terecht in de kleedkamer van een ander vrouwenteam. Volstrekte vreemden. Geen gewenste situatie voor speelsters die juist vanwege hun beperking gebaat zijn bij duidelijkheid, structuur en een veilige omgeving.

Lol, wedstrijd, gezelligheid

Het werd hoog tijd voor een eigen team.

De wedstrijden zelf waren leuk, maar het werd toch echt wel een irritatiefactor voor de paar vrouwelijke G-voetballers van Sport Vereniging Gasthuisstraat (SVG). Nooit waren ze écht onderdeel van een team. "Wat maakt het amateurvoetbal nou leuk?", vraagt Peter Balmakers, voorzitter van SVG en tevens coördinator van de G-afdeling, de teams voor spelers met een verstandelijke beperking. Het antwoord geeft hij zelf. "Drie dingen. De kleedkamerlol vooraf, de wedstrijd zelf en de gezelligheid na afloop. Dat eerste ontbrak voor deze meiden. Het werd hoog tijd voor een eigen team."

Balmakers sprak zijn netwerk aan. De bestaande meiden vroegen wat rond en regelden dat Editie NL (RTL4) een item kwam draaien. Toen rond Kerst de koppen werden geteld, kwamen ze tot acht speelsters. Balmakers: "We gaan starten, zeiden we. En zien wel waar het schip strandt. Als het mis zou gaan, hadden we altijd onze drie mannen G-teams achter de hand waar de meiden terecht zouden kunnen." Het bleek niet nodig, voor komend seizoen staat de teller al op zeker tien speelsters. Een mooi resultaat voor het relatief kleine SVG (circa 300 leden) dat al 25 jaar het G-voetbal omarmt.

Suzanne van den Einden-Brok en Peter Balmakers trekken de kar van het G-voetbal bij SVG uit Tilburg.

Drempel is weg

Inmiddels heeft SVG Vrouwen G1 al vier competitiewedstrijden gespeeld. OVC'26 en RKVVO werden al aan de zegekar gebonden, maar veel belangrijker: de meiden in Tilburg hebben het enorm naar hun zin. "Voor een aantal nieuwe meiden is er een drempel weg nu er een damesteam is geformeerd", vertelt Suzanne van den Einden-Brok (37), aanvoerder van het pioniersteam en al vijftien jaar spelend voor de G-tak van SVG.

De voordelen? Suzanne lepelt ze in razend tempo op. Vrouwenpraat in de kleedkamer, gezelligheid onder elkaar en veel wederzijds respect onder de teamgenoten. "We zijn nu echt één team. Van begin tot eind samen. En we helpen elkaar, binnen en buiten de lijnen. Ik ben bijvoorbeeld niet meer de jongste, dus het komt regelmatig voor dat een van de andere meiden de bal gaat halen, zodat ik kan ingooien", vertelt Suzanne, bij wie de longen niet zijn volgroeid waardoor ze sneller buiten adem raakt.

Ze beseft dat ze een pionier is en haast zich om ook de naam van Demi Oomen te noemen. Samen zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe aanwinsten. Vanuit andere clubs zijn speelsters overgekomen, speciaal vanwege de oprichting van het nieuwe vrouwenteam. "Hartstikke leuk om de anderen ook wat te leren. We zien de meiden groeien. Nee, we kunnen niet meer terug."

SVG Vrouwen G1 is het allereerste vrouwen G-team in Nederland dat in de competitie speelt.— Foto: SVG

Misplaatst machogedrag

Ook al hebben ze met een vervelende situatie te maken gehad. Jongens die niet accepteerden dat ze tegen meiden moesten spelen en dat verbaal met beledigingen uitten. Misplaatst machogedrag, zegt Suzanne. "Ze weten dikwijls niet eens wat ze zeggen, maar denken dat het stoer is. Vervolgens gaan ze over de zeik en proberen ons onderuit te schoppen."

Ik ben echt leuk verrast door dit team. Ze voetballen leuk, er ontstaan vriendschappen en ze gaan veel socialer en hechter met elkaar om.

Mede daarom is het zo belangrijk dat er goed kader bij G-teams aanwezig is, vindt Peter Balmakers. "Als zoiets gebeurt, gaat er van ons uit heel veel coaching en ondersteuning naar de meiden. Beschermen en ondersteunen. En vervolgens uitleggen aan de tegenpartij dat dit niet de bedoeling is. Die jongens kunnen er vaak niets aan doen, omdat ze het cognitief niet snappen. Dat vraagt dus goede begeleiding."

Het moeilijkste aan het hele initiatief? Simpelweg het vormen van een team, zegt Balmakers. Zorgen dat je genoeg meiden bij elkaar krijgt. "Onbekend maakt toch een soort onbemind. Dus je zal aan de bak moeten als coördinator. Maar ik kan het iedere club aanraden. Dit biedt zo veel meerwaarde, voor de meiden zelf en voor de hele vereniging. De reacties zijn heel positief. Ik ben bij SVG nu vijftien jaar coördinator van de G-teams, maar ik ben leuk verrast door dit team. Ze voetballen leuk, er ontstaan vriendschappen en ze gaan veel socialer en hechter met elkaar om. Er zitten pittige types tussen, maar aan de andere kant is het ook echt een meidenteam."

Johnny de Mol aan de keukentafel

En hoe zat het nou met Johnny de Mol? Die zat zowaar aan de keukentafel bij Suzanne en haar man Mark. "Zo'n kei relaxte gast. Geweldig om mee te maken en een mooie promotie voor het G-voetbal voor meiden en vrouwen. Hier in de regio gaat het nu al als een lopend vuurtje rond, hopelijk straks ook in de rest van Nederland."

Maandag 15 april, Down met Johnny, 21.30 uur op SBS6

 

Uniek toernooi

Op 24, 25 en 26 mei 2019 vindt op sportpark Noord in Tilburg een groot internationaal G-vrouwentoernooi plaats. Het is voor het eerst in Nederland dat zo’n toernooi speciaal voor vrouwen G-teams wordt georganiseerd. SVG is door UEFA uitgenodigd als gastheer en voorgedragen door Special Olympics Nederland. Teams uit onder meer Duitsland, Denemarken, Polen, Azerbeidzjan, Kazachstan en Kroatië hebben zich aangemeld. Het toernooi krijgt een officieel karakter met een ceremonie, vlaggen en de Flame of Hope die drie dagen brandt. Sponsors zijn nog van harte welkom en kunnen zich wenden tot de toernooiorganisatie: svgso19@gmail.com

Meer info Meer info Kijk voor meer info over het internationale G-vrouwentoernooi bij SVG op de website.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen