Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Alkmaarsche Boys krijgt ouderen in beweging met Walking Football

KNVB Media
KNVB Media
23 maart 2019, 7:33

Het plezier spatte er vanaf bij de kick-off Walking Football van Alkmaarsche Boys. - Foto: KNVB Media

Een nieuwe lente. Een nieuwe voetbalcarrière. Ruim dertig 55-plussers voelden zich donderdag 21 maart weer voetballer op het hoofdveld van Alkmaarsche Boys. De club organiseerde samen met AZ, de gemeente Alkmaar en de KNVB een kick-off Walking Football.

Zij aan zij met de AZ-coryfeeën waaronder Kees Kist en Henk van Rijnsoever betreden de oudere voetballers het veld. Uit de speaker klinkt de voetbalmars. Ze zwaaien naar de monumentale tribune, die in gedachten volgepakt is en hen toejuicht. Net als vroeger, zoals de zwart-wit foto's in de kantine tonen. Bij de een zit het mooie rood-wit geblokte shirt wat strakker om het lijf dan bij de ander, maar bij allen kruipt een lichte tinteling door de benen. Hun voetballeven is aan een nieuwe lente begonnen. 

Sta je op het eind van je carrière toch nog op het veld met je vroegere held Kees Kist.

Terugkeer

Maarten Oliemans droeg het shirt vijfendertig jaar geleden voor het laatst. "Ik kom uit een echte Alkmaarsche Boys-familie. Mijn vader zat altijd in de radiokamer. En mijn broer speelde in het eerste. Ik ben op mijn 34ste gestopt omdat ik voetballen niet meer kon combineren met mijn werk voor de vrijwillige brandweer." Het contact met de club verwaterde in de loop der jaren. "Ik kwam er nog af en toe. Mijn broer fotografeert het amateurvoetbal voor de krant en als hij bij Alkmaarsche Boys moet zijn, spreken we altijd af."  

Met Walking Football willen we de ouderen bij de vereniging betrekken

Het verhaal van Oliemans klinkt Joost Vriend als muziek in de oren. Dit had hij voor ogen toen hij met het idee kwam om Walking Football op te starten bij Alkmaarsche Boys. "Het ging niet goed met de club. We hadden geen jeugd meer, het aantal seniorenelftallen liep terug. Er moest iets gebeuren", zegt Vriend terwijl hij langs de lijn geniet van de mannen die als een kind zo blij hun doelpunt vieren. Maar de club zit weer in de lift. Vriend: "We hebben weer zestig jeugdleden. En dit is hopelijk het begin om meer ouderen bij de vereniging te betrekken."

'Je hoeft helemaal niet te hebben gevoetbald om met Walking Football te beginnen.'

'Talking Football'

Walking Football is niet nieuw. Trainer Marcel Frankena werkt in Leeuwarden al vijf jaar met een groep ouderen en vertelt voor de training bevlogen hoe de groep naar elkaar toe is gegroeid. "Een uur voor de training zijn ze vaak al aanwezig om samen een bakkie koffie te drinken. En ze gaan samen op reis, onlangs nog naar Albufeira in Portugal." De ogen van zijn toehoorders beginnen te glimmen. Dat willen ze bij Alkmaarsche Boys ook wel. 

Walking Football moet zich als een olievlek over het land verspreiden

"Walking Football is ook Talking Football", zegt Dick Bennis die namens de KNVB clubs helpt om deze tak van sport op te starten en te begeleiden tot het is geworteld in de vereniging. Deze rol heeft de KNVB overgenomen van het Ouderenfonds, dat volgens Bennis fantastisch werk heeft geleverd en op vele plekken in Nederland de basis heeft gelegd voor Walking Football. In eerste instantie werd er nog wat meewarig tegen aan gekeken: 'ik ga niet wandelen.'" Maar dat beeld is helemaal omgeslagen. Aan ons nu de taak om die olievlek verder over het land te verspreiden." Dat lukt goed. Bennis geeft het voorbeeld van VVS '46 in Spanbroek waar ze een jaar geleden met Walking Football zijn begonnen. "Inmiddels is het door zes omliggende clubs opgepikt."

Walking Football is ook Talking Football.

Spijkerbroek

De drempel is laag. En dat is ook het geheim van het succes. Er zijn twee basisregels. Je mag niet rennen - wel snelwandelen. En ook fysiek contact is niet toegestaan. Verder kunnen de deelnemers de regels zelf bepalen; een groot of een klein veld; drie tegen drie of zeven tegen zeven. "Je hoeft helemaal niet te hebben gevoetbald om met Walking Football te beginnen", zegt Johan Willem de Jong. Hij is samen met een aantal andere leden van Forresters uit het nabijgelegen Heiloo uitgenodigd om mee te doen en hun ervaringen te delen. "Het leuke is dat het een heel nieuw spelletje is, waarin je steeds beter kan worden. Dat motiveert enorm. Los van de lol die je met elkaar hebt." 

Teleurstelling druipt van het gezicht als een leep balletje achter het standbeen net naast gaat

Een oudere man langs de lijn volgt aandachtig de verrichtingen op het veld. "Ik woon hier achter", zegt hij. "Ik had gelezen over de kick-off en ben toch nieuwsgierig. Of ik niet mee wil doen? Nee, ik wil eerst even kijken. Maar het ziet er heel leuk uit." Na een uitgebreide warming-up en aantal oefening met de bal wordt de groep verdeeld in teams van vier die korte partijtjes spelen van vier tegen vier. Rob Lakeman is een opvallende verschijning. Onder zijn shirt draagt hij een spijkerbroek en sneakers. De teleurstelling druipt van zijn gezicht als een leep balletje achter het standbeen net naast gaat. 

'Het is een nieuw spelletje waarin je steeds beter kan worden. Los van de lol die je met elkaar hebt.'

Goud van de Hout

Lakeman: "Ik kwam net bij AZ vandaan. Ik had kaartjes gehaald voor de uitwedstrijd tegen Vitesse en ging nog even kijken bij de club. Ik kreeg meteen een shirt in mijn handen gedrukt. Waarom ook niet." Zo stond hij onverwacht met zijn helden van vroeger op het veld. Een van hen is Henk van Rijnsoever, maker van de beslissende 1-0 in de bekerfinale tegen Ajax in 1978. Van Rijnsoever is de grote animator van 'Goud van de Hout' waarin de oud-AZ'ers zich hebben verenigd. "Alkmaar heeft veel voor ons betekend", zegt Van Rijnsoever. "En op deze manier willen we iets terug doen." De cracks van weleer zijn er niet alleen om de kick-off op te luisteren. De komende twaalf keer is er van ons aanwezig om de training te geven."

De volgende keer ben ik er ook bij

Van Rijnsoever hoopt dat er dan een basis ligt waar de club op verder kan borduren. "En misschien raken de mensen ook weer betrokken bij de club en gaan vrijwilligerswerk doen. Dan snijdt het mes aan twee kanten." Tijdens de afsluitende lunch vinden de formulieren voor de vervolgtrainingen gretig aftrek. Ook Maarten Oliemans schrijft zich in. Ik heb gescoord, dat smaakt naar meer, zegt hij glunderend. Het is ook heerlijk dat je buiten bent. De sportschool is niks voor mij. Ook Rob Lakeman is er de volgende keer weer bij. Tip van de dag is dat iemand die stiekem rent voor straf met loodschoenen moet spelen. In het gelach neemt de man het woord die alles vanaf de zijlijn heeft geobserveerd. "Het was ontzettend leuk om te zien en ik geniet van de sfeer. De volgende keer ben ik er ook bij." Applaus.

Het begin van hopelijk een mooi traditie: Walking Football bij Alkmaarsche Boys.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen