Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Drie vrouwen geven honderdjarig Lugdunum nieuwe energie

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
17 februari 2019, 9:10

De nieuwe vrouwelijke bestuursleden van Lugdunum, met van links naar rechts Kristel van Kruisbergen, Kim van Dijk en Reanne van Kleef. - Foto: Lugdunum

Voor het eerst in de geschiedenis van Lugdunum ligt de leiding van de club niet meer alleen in handen van mannen. In één klap is het bestuur drie vrouwen rijker. Teamgenoten Kim van Dijk (secretaris), Kristel van Kruisbergen (sponsoring) en Reanne van Kleef (PR en communicatie) helpen om de vereniging door een roerige tijd heen te loodsen. Door de eisen van de gemeente is het voortbestaan van de club in gevaar. Daar staat tegenover dat het naderende honderdjarige jubileum veel kansen biedt.

Het Leidse voetbal heeft de afgelopen jaren veel klappen gehad. De ledenaantallen hollen achteruit en ook sportief zakken de verenigingen steeds verder weg. De gemeente besloot in te grijpen en stelde het plan Voetbal Vitaal op. Kortgezegd staan hier de eisen in waaraan een club moet voldoen om bestaansrecht te hebben. Voldoe je hier niet aan, wordt het tijd om te stoppen of te fuseren. Dit leidde bijvoorbeeld al tot een vooralsnog succesvolle fusie tussen FC Rijnland en VV Leiden tot Sporting Leiden.

Leden werven tijdens de EL CID-week, de Leidse introductieweek voor nieuwe studenten.

Aansluiten bij buurman en sportieve rivaal UVS of een andere Leidse voetbalclub is op dit moment niet aan de orde voor Lugdunum. En dus moeten de ‘Kikkers’ zelf hun broek ophalen. Daarvoor is een goed plan van aanpak voor de gemeente noodzakelijk. Hierin moet Lugdunum aantonen hoe het bijvoorbeeld nieuwe leden gaat werven en financiële vooruitgang wil boeken. Het zijn de belangrijkste uitdagingen van het nieuwe vrouwelijke drietal in het bestuur.

Wakker geschud

Het belangrijkste is dat we veranderen, maar de clubcultuur behouden

"Voetbal Vitaal heeft iedereen binnen de club wakker geschud. Het positieve daarvan is dat veel mensen zijn opgestaan om de schouders eronder te zetten", zegt Van Kleef die vooral aan de buitenwereld wil laten zien hoe leuk Lugdunum is. "We hebben veel jonge leden en mensen met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast zijn we een familieclub. Velen kunnen zeggen dat hun vader of opa nog meegeholpen heeft om het clubhuis te bouwen. Naar mijn idee bruist en leeft de club, maar gek genoeg is dat niet het beeld dat andere mensen van ons hebben."

Zij zien vooral een club in verval, zowel qua ledenaantal als sportieve prestaties. Was de club ooit een trotse eersteklasser, tegenwoordig speelt het zaterdagteam in de derde klasse. "Het liefst zien wij het eerste team in de tweede klasse spelen", vindt ook Van Kruisbergen. "Vorig jaar stond het team  bovenaan in de tweede klasse, maar zakte de ploeg helemaal weg na de winterstop. Uiteindelijk zijn we zelfs gedegradeerd. Als het ons lukt om weer in de tweede klasse te komen, gaan door de vele derby’s ook de toeschouwersaantallen omhoog. Dat kan vervolgens weer een positief effect hebben op de sponsorinkomsten."

Het eerste elftal voorafgaand aan de oefenwedstrijd vorig jaar tegen ADO Den Haag.

Dat laatste is iets waar Van Kruisbergen aan gaat werken. "Sponsoring hebben we lang op de traditionele manier uitgevoerd. Hier kunnen we zeker een stap in maken. Het idee is om een businessclub op te richten. We hebben een prachtig sponsorhome waar onze sponsoren elkaar kunnen ontmoeten. Zo kunnen wij ook iets terug geven aan hen."

Jubileum

Van Dijk heeft een belangrijke taak om het imago van de club weer op te vijzelen. Naast de traditionele secretaristaken is zij één van de kartrekkers om van het honderdjarig jubileum (officieel op 14 mei 2019) een groot feest te maken. "We zijn onder andere bezig met een jubileumboek, het organiseren van diverse toernooien, een feestavond, een reünie, er komt een kerstloop en we organiseren een jubileumwedstrijd. Het jubileum komt op het perfecte moment. De komende maanden staan we met de club volop in de spotlights."

Dat ze het werk samen doet met twee teamgenoten van Vrouwen 1 maakt de klus extra leuk. "Met zijn drieën kunnen we echt wat bereiken en het verschil maken. Dat is heel anders dan wanneer bijvoorbeeld één van ons was toegetreden tot bestuur."

Het vernieuwde bestuur van Lugdunum met van links naar rechts Hans van As, Daan van Hemert, Kim van dijk, Koos Keijzer, Kristel van Kruisbergen, Richard Otgaar, Reanne van Kleef en Robin Boom.

Vrouwen in het bestuur

Het is geen beleidskwestie dat Lugdunum niet eerder vrouwelijke bestuursleden heeft gehad. "Er zijn altijd veel vrouwelijke vrijwilligers geweest, maar zij hebben toevallig nooit een bestuursfunctie gehad", weet Van Kleef. "Er zijn ook niet veel bestuurswisselingen geweest. De vorige voorzitter zat 37 jaar in het bestuur en ook nu bekleden een aantal bestuursleden hun functie al meer dan 20 jaar. Dat zegt wel wat. Dat wij hiervoor gevraagd zijn, vinden wij dan ook een mooie uitdaging en blijk van waardering."

De ingang van het complex van Lugdunum.

Het drietal bruist van de ideeën en energie en trekt daar veel clubleden in mee. Dat geeft hoop voor een goede afloop van de onderhandelingen met de gemeente en de verdere toekomst. Van Kleef: "We zijn niet van plan om er een nieuwe club van te maken. Het belangrijkste is dat we veranderen, maar de clubcultuur behouden. Juist dat heeft ons de afgelopen 100 jaar zo sterk gemaakt."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen