Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bondscoach Curaçao wekelijks actief op de Nederlandse velden

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
29 september 2018, 8:00

Remko Bicentini werkt op Curaçao met een unieke generatie spelers. - Foto: Quinzy Lopez

Als bondscoach van Curaçao won hij de Caribbean Cup en kwalificeerde zich voor de Gold Cup. Het grote doel is kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Elk weekend zit Remko Bicentini in stadions in binnen- en buitenland om zijn spelers te bekijken. Behalve op zondagmiddag, want die houdt hij vrij voor zijn werk als trainer/coach van SV Juliana’31 uit Malden.

Het is af en toe omschakelen, geeft Bicentini toe. Van stadions gevuld met 80.000 man op de Gold Cup naar het gezellige Sportpark de Broeklanden van SV Juliana ’31. "Maar wanneer die fluit eenmaal heeft geklonken, ben ik dat gevoel kwijt. Een wedstrijd is een wedstrijd."

De zondageersteklasser is de vierde club in het amateurvoetbal die Bicentini onder zijn hoede heeft. Na Beuningse Boys, SV Orion en SV AWC geniet hij volop van zijn tijd in Malden. “Het is een gezonde en nette vereniging. Ik ben er helemaal op mijn plaats. Het is ook geen enkel probleem om mijn werk hier te combineren met het bondscoachschap van Curaçao."

De teamfoto van SV Juliana '31 met onder het in midden Remko Bicentini.

Maurits Pol is zijn vervanger bij interlandverplichtingen. Hij heeft in het verleden vaker het eerste elftal van SV Juliana'31 onder zijn hoede gehad. "Ik vertrouw hem blindelings. Als ik weg ben, bereid ik de analyse van de tegenstander voor en maak de opstelling, maar verder is het helemaal aan hem. Het was ook een voorwaarde van mij om hier te beginnen. Ik moest een volwaardige vervanger hebben wanneer ik op Curaçao ben.”

Zoon van

De trainer is de zoon van Moises Bicentini, de eerste voetballer van de Antillen met een profcontract in Europa. Tussen 1957 en 1961 speelde hij voor NEC. "Ik ken alleen de verhalen van mijn vader als voetballer. Ik heb hem nooit zelf zien voetballen. Hij was een type Ronald Koeman, met een enorm schot in zijn benen. Thuis in Nijmegen, waar ik ben geboren en opgegroeid, merkte ik als kleine jongen niet veel van zijn status. Maar dit was anders op Curaçao. Daar was hij echt een beroemdheid."

Bicentini blijkt net als zijn vader goed te kunnen voetballen. Technisch directeur Leen Looyen biedt hem op zestienjarige leeftijd een contract aan bij NEC. "Het was een bijzondere tijd. Ik speelde met mannen als Jan Peters, Anton Janssen, Henk Grim, Ron de Groot en Wilfried Brookhuis. Helaas raakte ik geblesseerd aan mijn knie en kocht NEC vervangers voor mij. Ik heb nog een paar jaar profvoetbal gespeeld en ben daarna overgestapt naar de amateurs. Ik heb tot mijn veertigste op niveau gevoetbald."

Assistent

Met de zoon van de grote Bicentini als rechterhand had hij direct krediet

In beeld bij het nationale team van de Nederlandse Antillen komt hij nooit. Tot hij in 2007 bezoek krijgt van Looyen. "Hij was gevraagd als bondscoach van de Nederlandse Antillen en had aangeven dat ik zijn assistent zou worden. Een gouden greep, want met de zoon van de grote Bicentini als rechterhand had hij direct krediet. Ik heb nooit de ambitie gehad om trainer te worden, maar kon deze kans niet laten schieten. Ik ben direct mijn trainerspapieren gaan halen in Nederland."

"Om het vak te leren, moest ik ervaring opdoen. Op deze manier ben ik als trainer actief geworden in het amateurvoetbal." Looyen is na een jaar alweer weg als bondscoach. Bicentini wordt interim-bondcoach en is later ook de assistent van onder andere Manuel Bilches en Patrick Kluivert. Inmiddels komt het team uit onder de vlag van Curaçao.

Remko Bicentini heeft veel succes als bondscoach van Curaçao.

Gouden generatie

Toen ik begon, hadden we drie profs in de selectie

Wanneer Kluivert vertrekt, komt Bicentini alleen aan het roer. Hij heeft de beschikking over een gouden generatie met onder andere Eloy Room (PSV), Cuco Martina (Stoke City), Leandro Bacuna (Reading), Elson Hooi (ADO Den Haag) en Brandley Kuwas (Heracles Almelo). “Het is een hele andere tijd. Toen ik begon hadden we drie profs in de selectie. Veel meer spelers kiezen nu voor Curaçao. Ik heb een lijst met 56 goede spelers."

Dit blijkt ook uit de prestaties. Curaçao won vorig jaar voor de eerste keer de Caribbean Cup en plaatste zich voor de Gold Cup. In de kwalificatie voor de Nations League won de ploeg onlangs met maar liefst 10-0 van Grenada. Het is een uitslag die indruk maakt in de voetbalwereld, met name in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

FIFA-gala

Bicentini heeft dan ook naam internationaal naam gemaakt als trainer. "Ik merkte dat bijvoorbeeld afgelopen week nog tijdens het FIFA-gala. Curaçao staat er goed op en ik daarmee ook."

Remko Bicentini: 'Ik doe veel dezelfde oefeningen bij Juliana als op Curaçao. Het enige verschil is de handelingssnelheid van de spelers.'

Heeft hij dan ook ambities om een stap hogerop te maken? "Ik sluit niets uit, maar nu ben ik helemaal op mijn plek op Curaçao. Het voetbal daar is puur en vanuit het hart. Mooier kan niet. Ik voel me in elk geval niet te goed voor SV Juliana ’31. Ik wil graag bij deze mooie club blijven werken. Als bondscoach heb ik de spelers maar een paar keer per jaar tot mijn beschikking. Bij SV Juliana’31 heb ik de kans om de hele week met de groep te werken. Dat houdt me scherp. Het werk is verder hetzelfde. Ik doe veel dezelfde oefeningen bij Juliana als op Curaçao. De enige verschillen zijn het niveau, de kwaliteit en de handelingssnelheid van de spelers."

Verder kijken

Bicentini kijkt verder dan alleen het eerste elftal in Malden. "Ik ben geïnteresseerd en ook betrokken bij het jeugd- en damesvoetbal. Ook heb ik meegeholpen om het G-voetbal op te starten. Het is geweldig om met deze kinderen te werken."

Met de Bicentinin Foundation wil hij iets terug doen voor het eiland.

Het tekent zijn liefde voor de bal, die bijna net zo groot is als die voor het eiland waar zijn roots ligt. Hij doet dan ook graag iets terug voor Curaçao. Met de Bicentini Foundation heeft hij als doel om het geestelijk en lichamelijk welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen. Ook de selectie van Juliana’31 zet zich hiervoor in. "Zij zamelen gedurende het jaar spullen in die wij daar met elkaar afleveren. Ook organiseren ze acties om geld op te halen. Het is bijzonder dat iedereen zijn taak heel serieus neemt. Het is symbolisch voor de club SV Juliana'31. Het gevoel is puur en dat herken ik ook bij mijn spelers op Curaçao."

Bicentini Foundation Bicentini Foundation Meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen