Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Home away from home' bij het expatteam van ASV Arsenal

Steven van der Gaag
KNVB Media
23 september 2018, 12:40

In het expatteam van ASV Arsenal uit Amsterdam spelen acht nationaliteiten samen. - Foto: KNVB Media

Waar je ook bent op de aardbol; er wordt gevoetbald. En als deze voetballers naar het buitenland trekken, zoeken ze een nieuwe plek waar ze zich thuis kunnen voelen. In Amsterdam kan dat bij het expatteam van ASV Arsenal 3 waar acht nationaliteiten samenvloeien in een elftal.

'Come on lads!', klinkt het over een kunstgrasveld op Sportpark Drieburg in Amsterdam. Met enige regelmaat gevolgd door het 'F-woord' bij een slechte bal of een overtreding. De voertaal is Engels bij het team in rood-wit-blauw gestreepte shirts. Niet eens zo heel gek als de naam Arsenal luidt, maar de tijd dat het expatteam van het Amsterdamse Arsenal louter uit Engelsen bestaat, is voorbij.  Coach Leigh Ireland - een Engelsman - wijst de nationaliteiten in het veld aan: Markus is een Oostenrijker; de kalende middenvelder is Kyle, een Amerikaan; op rechtsbuiten staat een Argentijn en de voorstopper is een Ier. En er lopen zo waar ook nog twee Hollanders rond in het elftal. 

Coach Leigh Ireland juicht na de derde goal van zijn team.

Nieuw bloed

Ireland is al twaalf jaar betrokken bij het elftal. Eerst als speler en nu dan als coach. "In het begin speelden we klassiek Engels voetbal: de lange bal en in het duel kletsen. Door de invloed van de andere nationaliteiten is dat wel veranderd." Dat is te zien in de uitwedstrijd tegen DVVA 4. Het team blijft geduldig en de bal gaat rustig rond tot er een opening is gevonden.

Het lot van een expatteam is dat elk jaar drie/vier spelers het team verlaten omdat ze verder trekken of teruggaan naar hun geboorteland. Maar via het netwerk van de spelers, social media en een oproep op I Amsterdam - een platform voor expats - is er aan een nieuw bloed geen gebrek. "We moeten zelfs mensen teleurstellen", zegt Ireland. "Iedereen is welkom op de training maar voor de competitie moet je wel een bepaald niveau hebben."

ASV Arsenal 3 aka Expats United: voor altijd verbonden dankzij de bal.

Sociaal leven

JB Polo is half Frans - half Amerikaans. Drie jaar geleden is hij vanwege zijn werk verhuisd van de voorsteden van Parijs naar Amsterdam. "Ik heb in Parijs ook altijd gevoetbald, dus ik ben meteen op zoek gegaan naar een club." Hij zou het iedereen aanraden die nieuw is in een stad. Word lid van een sportclub. "Je komt meteen in contact met mensen die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten, die ook een sociaal leven willen opbouwen. Het team heeft mij echt geholpen om me hier thuis te voelen." 

Kyle Garcia kan dat beamen. Hij groeide op in Amerika, een land waarbij je niet meteen aan voetbal denkt. "Ik was te klein voor basketbal en niet sterk genoeg voor american football." Baseball - de nationale sport van het land - was het toch ook niet. Kyle's hart ging pas sneller kloppen toen hij met een vijfje aan zijn voet mocht dribbelen en schieten. Hoewel 'soccer' in Amerika inmiddels ook voet aan de heeft gekregen - zeker bij de vrouwen -  is het volgens Kayle niet te vergelijken met wat hij in Nederland meemaakt. "Ik heb in Boston en Chicago gespeeld, maar zoals het hier is georganiseerd is voor mij het walhalla. En het is heel fijn dat ik niet meer hoef uit te leggen waarom ik voetbal." 

James Lodge in duel met een speler van DVVA 4.

Pittig potje

Arsenal 3 opent de competitie in de reserve tweede klasse met een uitwedstrijd tegen DVVA 4. De twee ploegen hebben vaker tegen elkaar gespeeld en ontzien elkaar niet. Een speler van DVVA wordt zelfs met rood (twee keer geel) van het veld gestuurd. Arsenal is beter en wint verdiend met 5-2. Na afloop wordt de onenigheid in het veld weggespoeld in de kantine. De eerste meter bier is van de gastheer. Niet veel later gaat er een terug. Amateurvoetbal op zijn best. Wat op het veld is gebeurd, blijft op het veld. 

Pittig potje? James Lodge moet hard lachen. "Dan moet je eens in Engeland gaan kijken. Daarmee vergeleken was dit een wedstrijd van ballerina's." Hij is vol lof over het Nederlandse amateurvoetbal. "Iedereen speelt hier op zijn eigen niveau. In Engeland heb je er maar twee: de top en het lagere amateurvoetbal. En wie niet goed genoeg is voor de top belandt volgens hem automatisch in een wereld van moddervelden en vechtpartijen. "Omkleden doe je langs de zijlijn", zegt James. Hij houdt zijn onderarm schuin: "Sommige velden lopen gewoon af." Zijn oog valt op het scherm in de hoek, dat de wedstrijd Liverpool - Southampton toont. James is een United-fan: "Het enige nadeel hier is dat ik voor Arsenal speel."    

De derde helft: het eerste biertje is van de gastheer.

Hechte groep

Thomas is een van de twee Nederlanders in de selectie. Hij scoorde twee keer, maar miste ook voor open doel. En zoals bij elk team over de hele wereld wordt dat er even lekker ingewreven. 'Na een wedstrijd al de misser van het seizoen.' De voetbalhumor mag dan universeel zijn, toch ziet Thomas een duidelijk verschil met de andere teams waar hij heeft gespeeld. Deze groep is hechter. Ze doen meer samen omdat het team voor iedereen het begin is van een nieuw sociaal leven. Hoe sterk die band is, blijkt met Kerstmis en aan het het eind van het seizoen als er een feest wordt georganiseerd. Dan komen ook oud-spelers van het team over, zegt Thomas. Zie hier de kracht van het verenigingsleven: voor altijd verbonden dankzij de bal. 

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen