DVVA: Geld voor verbouwing door vriendschap opgebracht

Steven van der Gaag
KNVB Media
11 februari, 16:57

Voorzitter Jill Eekhart en penningmeester Arthur van de Velde zitten met DVVA nog middenin de verbouwing van de kantine. - Foto: KNVB Media

De kantine en kleedkamers van Door Vriendschap Verenigd Amsterdam (DVVA) waren toe aan een grondige opknapbeurt. Kosten: 300.000 euro. Maar liefst eenderde van dat bedrag - een ton - werd opgebracht door de leden via een crowdfundingsactie.

"Waar zet je dan de sauzen?" Arthur van de Velde is in gesprek met de aannemers die mogelijk de nieuwe bar in de kantine gaan bouwen. Het is een van de vele vragen die hij de afgelopen maanden op zich afgevuurd kreeg. Van de Velde heeft het antwoord even niet paraat. "Als de bar maar af is, verzucht hij, zodat de brouwer de tap kan installeren."

Benen van Overmars

De vloer achter de bar is net betegeld, maar verder is het nog een chaos in de kantine. Over drie weken moeten de deuren open. "Dit doe je een keer in je leven", zegt Van de Velde, die samen met Reinier Snel de renovatie op zich heeft genomen. Maar hij is ook trots als hij voorgaat naar de kleedkamers. Ze hebben allemaal een eigen muurschildering. Zo kun je je omkleden bij een dirigerende Cruijff, onder de benen van Marc Overmars of met de priemende blik van Rudi Völler in je rug. Van de Velde groet clublid Tom Blokker die op zijn knieën de laatste hand legt aan de banken. "En kijk die leidingen", wijst hij naar boven. "Allemaal vernieuwd." In het berghok klopt hij goedkeurend op een enorme boiler: "Wat een ding hè?"

De kleedkamer met de benen van Marc Overmars. 

Even later zit Van de Velde samen met voorzitter Jill Eekhart aan tafel in het clubhuis van korfbalvereniging AW-DTV. De buren op sportpark Drieburg helpen DVVA uit de brand door hun huis open te stellen voor de voetballers. "Zij gaan in de winter altijd de zaal in en dan gebruiken ze hun kantine minder", zegt Eekhart. Maar er ging nog wel even een vergadering aan vooraf of ze die voetballers wel binnen moesten laten." De verbouwing brengt de beide verenigingen samen.  "Hiervoor hadden we eigenlijk nooit contact, maar dat is nu heel erg goed."

Studenten

Tom Blokker legt de laatste hand aan de bankjes in de kleedkamers.

Van de Velde voetbalt sinds 1995 bij DVVA en is al zeven jaar penningmeester. Vanaf het begin van zijn aanstelling zint hij op de verbouwing. De rommelige kantine oogde als een sociéteit, niet vreemd als je bedenkt dat DVVA een club is waar voornamelijk studenten lid worden. Van oudsher, al kwamen de studenten toen vanwege de christelijke grondslag vooral van de Vrije Universiteit. Zo nauw wordt er niet meer gekeken, hoewel er nog altijd christelijke sportvereniging (csv) in het logo prijkt. Met bijna 500 leden zit de club bomvol. 

"De kantine was de charme voorbij", zegt Van de Velde. "Armoedig. Goor. Zo konden we onze gasten niet meer ontvangen." "Het was ook nu of nooit", vult Eekhart aan. "De bouwprijzen stegen in een rap tempo." Een eerste kostenraming kwam uit op een totaalbedrag van € 240.000,-. Van de Velde: "Maar toen we nog eens goed met de aannemer gingen kijken, moest ook het dak worden aangepakt en hebben we voor een aantal duurzamere oplossingen gekozen." 

Clubliefde

Het bedrag moet worden verhoogd naar drie ton. Maar hoe ga je dat als vereniging financieren? De club heeft zelf 90.000 euro gespaard. De gemeente draagt eenderde bij. En voor het restbedrag zijn er meerdere opties. "Je kunt geld bij de bank lenen", zegt Van de Velde. "Dan betaal je ondanks de lage rentestand toch snel vijf à zes procent." En dus besluit de club haar leden aan te spreken op de clubliefde. "'Dit is mijn club' was toevallig ook het thema bij het lustrumfeest in 2016", zegt Eekhart. "Of het invloed heeft gehad weet ik niet, maar uit een enquete is vervolgens gebleken dat veel leden bereid zijn geld bij te dragen." 

En zo kan penningmeester Van de Velde aan de slag om een obligatielening op te tuigen. "Hoe je dat doet? Gewoon via Google zoeken hoe zo'n leningcontract eruit ziet en informeren bij clubs die hetzelfde bij de hand hebben gehad." Een obligatie kost 250 euro. Hierover krijgen de investeerders gedurende de looptijd 3% rente. Elk jaar wordt een deel van de obligaties uitgeloot en het geleende geld terugbetaald. Om de werking van de obligatielening uit te leggen, maakt DVVA een mooi filmpje.

Een ton

Het is niet zo dat het geld dan automatisch binnen begint te stromen. "Ik weet niet meer hoeveel mails ik heb uitgestuurd", zegt Van de Velde. En de vraag: 'heb jij al een obligatie?' kwam bij elk gesprek langs de lijn of in de kantine aan de orde. "Van studenten kun je niet verwachten dat ze zo maar even 250 euro ophoesten", zegt Eekhart. "Om iedereen bij de verbouwing te betrekken, kunnen zij voor 25 euro symbolisch een baksteen kopen." 

De opbrengst is boven verwachting. Meer dan honderd leden, oud-leden en andere vrienden van de club doen mee met de obligatielening. De verkoop van baksteentjes levert 5000 euro op. Van de Velde: "Toen ik de inschrijving op de obligatielening wilde sluiten, stonden we op € 95.000,-. Daar wilden we graag een ton van maken. Dat werd een doel op zich." 

De verkoop van de symbolische bakstenen levert € 5.000,- op.

Vriendschap

Een ton, dat hadden ze niet durven dromen. Het maakt ze zichtbaar trots. "De betrokkenheid bij de club is prachtig", zegt Eekhart. En ook de ogen van Van de Velde lichten op. Ook omdat het einde van het project in zicht komt. "Je ziet nu een lach, maar je wilt niet weten hoe vaak mijn gezicht op onweer heeft gestaan."

Op 2 december 2017 waren de opstallen van DVVA voor het laatst in hun oude glorie te bewonderen. "Die avond hebben we nog een goed feestje gevierd", zegt Eekhart. "En de volgende dag hebben we met een grote groep de kater weggewerkt door de kantine leeg te trekken." Drie maanden later staat er een huis als nieuw waar de club weer jaren mee vooruit kan. Een huis, door vriendschap opgebracht. En dat is een mooi eerbetoon aan de oprichters. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven