Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sjinkie op wondersloffen, met dank aan Tante Dirkje

KNVB Media
KNVB Media
10 februari 2018, 9:00

Sjinkie hing de wondersloffen aan de wilgen en stapte over naar de schaats. Een juiste beslissing. - Foto: Chamid Fotografie

De Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn gestart. En hoe. Met drie schaatsmedailles én een zilveren plak voor Sjinkie Knegt. De ‘schicht van Bantega’ – berucht om zijn onwaarschijnlijke manoeuvres – begint zijn sportieve loopbaan niet op ijzers, maar op voetbalschoenen. Sjinkie op wondersloffen, met dank aan Tante Dirkje.

Het leven voor de jeugd in het Friese Bantega is zo’n 20 jaar geleden overzichtelijk. Of je gaat als kind van pakweg 6 jaar voetballen bij vv EBC, of je sluit je aan bij de plaatselijke gymnastiekvereniging. Was het hele leven maar zo simpel.  

Tante Dirkje

Er waren toen nog geen medicijnen voor heel drukke kinderen

Sjinkie Knegt kiest, zoals zoveel jongens voor de bal en niet voor de balk. Net als zijn neef Sipke, die net zo oud is wordt hij lid van de Eastersee Bantega Combinatie. Ze komen samen terecht in de F-pupillen, onder leiding van jeugdtrainer Van der Land uit Heerenveen. En die kan wel wat versterking gebruiken. “Ik hielp meneer Van der Land, omdat de kinderen nogal druk waren”, zegt Dirkje de Haan (54) met gevoel voor understatement.  

De tante van Sjinkie, jongere zus van zijn moeder, staat zodoende aan de wieg van zijn sportieve bestaan. “Er zaten een paar hyperactieve kinderen tussen, waaronder Sjinkie.” Met een lach: “Er waren toen nog geen medicijnen voor heel drukke kinderen, als hij later was geboren, had hij die zeker gekregen.” 

Sjinkie Knegt - helemaal links - begon zijn sportcarrière in het amateurvoetbal.

Flexibel jongetje

De sportieve genen heeft hij van huis uit meegekregen. “Mijn vader, dus de opa van Sjinkie, was een goede keeper. Hij is nog wel eens gevraagd voor Cambuur, maar daar had hij geen zin in. En het doorzettingsvermogen heeft hij van zijn vaders kant. Een perfecte combinatie dus.” 

Sjinkie Knegt op voetbalschoenen dus. Een flexibel jongetje, dat goed kan rennen. Een groot succes wordt het echter niet, ziet Tante Dirkje al snel. “Sjinkie kon slecht luisteren. Hij deed eigenlijk gewoon waar hij zin in had. Zoals je wel meer met jonge kinderen ziet. We probeerden de spelertjes wel een positie mee te geven, maar Sjinkie liep gewoon waar de bal was.” 

Foppe de Haan opent de garage in het dorp. Sjinkie zit vooraan in keepersoutfit. Ook dat kon hem niet bekoren.

Gouden zet

In Friesland vormt schaatsles een vast onderdeel van de opvoeding. Ook op de ijsbaan is de kleine Sjinkie een opvallende verschijning. “Omdat hij ook hier gewoon deed waar hij zin in had. Reed hij zomaar door een groepje kinderen heen. Hij trok zijn eigen plan. Dat heeft hij altijd gedaan. Dat maakt hem ook zo’n leuk persoon.”

Hij trekt altijd zijn eigen plan. Dat maakt hem ook zo’n leuk persoon

Jeugdcoach Kosta Poltavets – tegenwoordig in dienst van de Russische schaatsbond – duwde de talentvolle Sjinkie in de richting van het shorttrack, een discipline waar ze tot dan toe in Bantega en omgeving nog niet eerder van hadden gehoord. Een gouden zet, zo blijkt achteraf. Twintig jaar later grossiert het achter-de-bal-aan-rennertje van toen in Europese en wereldtitels en jaagt hij in Zuid-Korea op een eeuwige heldenstatus. 

Na twee jaar wordt er afscheid genomen van het voetbalveld. De wondersloffen worden definitief verwisseld voor de dunne ijzers. Tante Dirkje heeft er vrede mee. “Ik heb niet het idee dat het voor de voetbalwereld heel erg is dat hij is gestopt.”

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen