Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Succesvol Kwaliteit & Performance Symposium

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2016, 6:56

Deelnemers aan het symposium luisteren aandachtig naar de presentaties. - Foto: KNVB Media

Een zeer groot aantal clubs kwam vrijdag bijeen om met elkaar te praten over het opleiden van jeugd in de breedste zin van het woord. Op het Kwaliteit & Performance Symposium, dat ditmaal werd gehouden bij Eredivisieclub Excelsior Rotterdam, waren alle reeds gecertificeerde amateurclubs uitgenodigd. Dit als kers op de taart na het Kwaliteit & Performance-programma in het seizoen 2014/'15 en/of 2015/'16 te hebben doorlopen.

Na de officiële opening door Jorg van der Breggen, die namens de KNVB uitvoering geeft aan het programma, nam Nick Veenbrink van NMC Bright, partner in de uitvoering, het woord over. Hij informeerde de clubs over het informatieve dagprogramma.

Hierna volgde technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB. Hij nam het woord en sprak de aanwezigen toe over zijn passie voor jeugd opleiden en de mooie ambities die de aanwezige clubs hebben om de toekomst van het jeugdvoetbal voor de spelers, trainers en alle andere betrokkenen binnen hun club nog leuker en beter te maken.

Presentaties

— Sieme Zijm

Vervolgens waren er presentaties van HHC Hardenberg, HBS Craeyenhout, SV Grol en Excelsior Maassluis, de uiterst succesvolle amateurclub die afgelopen seizoen algeheel Nederlands amateurkampioen werd. Hoofd jeugdleiding, voormalig prof Sieme Zijm, vertelde over de werkwijze van zijn club als het gaat om opleiding van spelers.

“Wij zien bijvoorbeeld ons tweede elftal als een verlengde van onze Onder 19. Het hoogste jeugdteam, in feite. Onder 21 zou je het kunnen noemen. We beseffen dat de stap van de A1 naar het eerste elftal te groot is, en om te zorgen dat spelers die stap wel kunnen maken hebben we voor deze strategie gekozen. Na twee of drie jaar in het tweede team is het veel makkelijker alsnog die laatste stap te kunnen maken.”

Dat verhaal viel in goede aarde bij de aanwezige clubs, zegt Zijm. "We hebben er goede reacties op gehad. Clubvertegenwoordigers vonden onze insteek een ‘eye-opener’, dat is natuurlijk leuk om te horen, en een bevestiging dat we bij Excelsior Maassluis op de goede weg zijn.”

Tweede editie

Het was het tweede Kwaliteit & Performance Symposium voor amateurverenigingen, en gericht op het inspireren van elkaar, het delen van kennis over jeugd en jeugd opleiden. De succesvolle eerste editie van dit Symposium vroeg om een vervolg.

Er zijn verschillende gemeenschappelijke vraagstukken in het amateurvoetbal, die bespreekbaar zijn gemaakt. Denk aan: ‘het creëren van een prestatiecultuur in de vereniging’, of ‘het dichten van de kloof tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal’.

— Bart Poskamp

In het voorjaar van 2015 besloot ook SV Grol mee te doen. Het hoofdbestuur wilde een verandering van focus binnen de vereniging: meer gericht op het voetbal en de sportieve prestaties. De reden waarom gekozen werd voor het K&P-programma was om een externe partij objectief te laten kijken naar de club. Het was geen insteek om een certificaat te behalen, maar om de vereniging op voetbaltechnisch gebied door te lichten.

“Dat is gebeurd en het heeft geresulteerd in 22 concrete aanbevelingen die we allemaal zouden kunnen implementeren”, vertelt hoofdbestuurslid voetbaltechnische zaken Bart Poskamp. “Gezien het hoge aantal aanbevelingen hebben wij geen certificaat ontvangen. Maar zoals gezegd was dat ook niet onze insteek.”

Niveau in breedte omhoog

De club kan nu wel versneld wijzigingen doorvoeren in de jeugdopleiding, waardoor het niveau in de breedte binnen de jeugd omhoog moet gaan. Daarom was het een zeer zinvolle bijeenkomst.

Goed symposium heeft een meerwaarde

“Het programma van het symposium was goed, had een meerwaarde. Op een mooie locatie een inhoudelijk goed programma, met als afsluiting een mooi ‘toetje’: de wedstrijd Nederland – Wit-Rusland.”

Een opleidingscertificaat kan verdiend worden door deel te nemen aan het Kwaliteit & Performance Programma dat de KNVB in samenwerking met NMC Bright heeft opgezet. Inmiddels hebben meer dan 50 amateurverenigingen en alle betaald-voetbalorganisaties deelgenomen aan het programma.

— KNVB's technisch directeur Hans van Breukelen vertelde over zijn passie voor het opleiden van jeugd.

Doel is jeugdopleidingen structureel te verbeteren en te ontwikkelen. Dit wordt gedaan door de gehele opleiding grondig door te lichten en te benoemen waar er kansen liggen. De beoordeling en het adviseren van jeugdopleidingen wordt gedaan door technisch jeugdcoördinatoren en deskundigen van binnen en buiten het voetbal. Het doel van het programma is om het totale voetballandschap in de breedte te ontwikkelen.

Het programma bestaat uit vier stappen:

  1. Adviesgesprek. Via een kennismakingsgesprek wordt de vereniging volledig geïnformeerd over het programma. De KNVB en NMC Bright adviseren de vereniging over het te volgen ambitieniveau. Clubs kunnen zich inzetten om een lokaal, regionaal, nationaal of internationaal certificaat te behalen;
  2. Audit. Er wordt gekeken of de vereniging voldoet aan de minimale kwaliteitseisen uit het Kwaliteit & Performance Programma. Door een bezoek aan de club worden de sterke- en verbeterpunten van de jeugdopleiding in kaart gebracht;
  3. Review. Een review biedt verenigingen de kans om samen met een groep experts hun opleidingsprogramma door te laten lichten en verbeterpunten te signaleren;
  4. Rapportage. Het volledige programma wordt gerapporteerd aan de club. Ook worden de eventueel te nemen stappen geëvalueerd.

Een club kan een opleidingscertificaat verdienen op vier niveaus: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Voor clubs uit het betaald voetbal is het een licentievoorwaarde om minimaal een regionaal opleidingscertificaat te bezitten. Vanaf volgend seizoen geldt voor clubs in de Tweede Divisie dat hun opleiding moet voldoen aan de lokale voorwaarden. Amateurclubs die lager spelen kunnen zich vrij aanmelden voor het programma.

Kwaliteit & Performance Programma

Meer weten over het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB & NMC Bright? Een consultant van NMC Bright informeert jou en je vereniging graag via een online adviesgesprek. Neem contact op via onderstaande gegevens.

Voetbaltechnische ondersteuning Voetbaltechnische ondersteuning Lees hier alles over voetbaltechnische ondersteuning die wordt aangeboden

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen