Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat vinden speelsters belangrijk in competitievoetbal?

KNVB Media
KNVB Media
6 juli 2021, 15:00

Hoe kijken speelsters die uitkomen in de MO13 tot en met MO19 competitie aan tegen het huidige competitieaanbod? - Foto: KNVB Media

Als we de juniorencompetities voor meiden met ingang van het seizoen 2022/'23 willen verbeteren, dan kunnen we het beste aan de speelsters zelf vragen waar zij behoefte aan hebben. Met dat uitgangspunt is er het afgelopen seizoen grootschalig onderzoek gedaan. Hoe kijken speelsters die uitkomen in de MO13 tot en met MO19 competitie aan tegen het huidige competitieaanbod? En vooral: wat kan er beter? Een aantal van de uitkomsten hiervan lees je hier.

Vernieuwd competitieaanbod Vernieuwd competitieaanbod Speelsters staan centraal bij ontwikkeling passender competitieaanbod.

De aanleiding voor dit onderzoek is ontstaan door twee constateringen uit data-onderzoek. In de meiden juniorencompetities komen veel grote uitslagen voor en we zien al jaren een hoge uitstroom in deze leeftijdscategorieën. We kregen veel vragen en suggesties vanuit verenigingen en competitieleiders om tot verbeteringen voor deze competities te komen. Reden genoeg om het competitieaanbod voor de meiden junioren door te ontwikkelen.

De competitie

Grote uitslagen

In de meidencompetities zien we veel ongelijkwaardige wedstrijden. Teams winnen of verliezen met grote cijfers. We zien meer wedstrijden eindigen in grote cijfers dan bij andere jeugdcompetities die de KNVB organiseert. Ongeveer één derde van de wedstrijden eindigt in een uitslag met veel doelpunten verschil:

Categorie5-7 doelpunten verschil8+ doelpunten verschilPercentage grote uitslagen
MO1320,5%15,1%35,6%
MO1519,5%13,1%32,6%
Categorie4-6 doelpunten verschil7+ doelpunten verschilPercentage grote uitslage
MO1722,5%12,9%35,4%
MO1922,9%9,9%32,8%

Uitstroom

Naast de positieve groei van het aantal nieuwe leden is er in de juniorenleeftijd tegelijkertijd ook sprake van uitstroom. Vanaf het seizoen 2016/'17 is die uitstroom sterk toegenomen.

LeeftijdscategorieToename uitstroom vanaf 2016/'17 t/m 2020
MO13van 9% naar 14,5%
MO15van 12% naar 17%
MO17van 20,5% naar 27,5%
MO19van 28,5 naar 54,5%

Het is ontzettend jammer dat die meiden stoppen met voetballen. Het mag duidelijk zijn dat de KNVB bekijkt welke acties succesvol ingezet kunnen worden om de uitstroom terug te brengen. Zo willen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat de competities voor meiden junioren zo goed mogelijk zijn, passen bij de wensen en behoeften van de speelsters en daardoor bijdragen aan het behoud van speelsters voor het voetbal.

Wensen en behoeften

Wat vinden speelsters eigenlijk zelf belangrijk in het competitievoetbal? Een heel relevante vraag, want zodoende kunnen we bepalen waar hun prioriteiten liggen en waar ze het meeste plezier uit halen. Dit waren hun meest voorkomende antwoorden:

  1. Gelijkwaardig niveau tegenstanders 74,9 %
  2. Uitdagende en leuke wedstrijden 63,5 %
  3. Goede scheidsrechters 46,5 %
  4. Speelsters van ongeveer dezelfde leeftijd 34,6 %
  5. Bereisbare afstanden 25,1 %
  6. Een zaalvoetbalperiode (in de winter) 21,3 %

We nemen daarom als uitgangspunt dat speelsters zoveel als mogelijk in een gelijkwaardige competitie spelen. Als de tegenstanders van ongeveer hetzelfde niveau zijn, is de kans groot dat de ontmoetingen op leuke en uitdagende wedstrijden uitdraaien. Een belangrijke factor dus, als we gaan kijken naar het verbeteren van de huidige competitiepiramide voor meiden junioren.

Ook geven veel meiden aan dat ze het prettig vinden als teamgenoten/tegenstanders van ongeveer dezelfde leeftijd zijn. De overgrote meerderheid speelt overigens het liefst wedstrijden op zaterdag. Dit is het beste te combineren met school en bovendien is de zaterdag in hun ogen de gezelligste dag op de vereniging.

Leeftijden en dispensatie

Een vaak gehoorde klacht uit het meidenvoetbal is dat de leeftijdsverschillen binnen een team en/of de competitie erg groot zijn. Dit is vooral het geval bij verenigingen die (te) weinig speelsters op de been kunnen brengen om teams op leeftijd in te delen. In de praktijk ontkomt de club er dan niet altijd aan om meerdere leeftijden in een team te plaatsen.

Speelsters geven zelf aan dat dit niet wenselijk is. Wanneer het onderlinge leeftijdsverschil (te) groot is, gaat dit ten koste van het plezier en de gezelligheid. De belevingswereld van een 11-jarige is immers totaal anders dan die van haar veel oudere teamgenoten in MO19. Het gevolg kan zijn dat een speelster geen aansluiting vindt, het plezier verliest en stopt met voetbal. Het grootste deel van de ondervraagde speelsters vindt een maximaal leeftijdsverschil van twee jaar acceptabel. Uit het data-onderzoek verkregen we een aantal opvallende feiten met betrekking tot de leeftijdsverschillen binnen teams en competities, bijvoorbeeld:

  • Verenigingen laten soms 6-jarige meiden meedoen in een MO13 team.
  • Bij MO15 zien we soms 8-jarige meiden meedoen, bij MO17 10-jarige meiden en bij MO19 doen zelfs 11-jarige meiden mee.
  • Er spelen meiden van 9 verschillende leeftijdsjaren in MO13, MO15 en MO17. In MO19 spelen er dus zelfs speelsters met 10 verschillende leeftijdsjaren.
  • Meer dan 72% van de meiden in MO19 mag eigenlijk nog in een lagere leeftijdscategorie spelen.
  • Meer dan 46% van de speelsters in de senioren vrouwencompetitie is tussen de 15-21 jaar.
  • Bijna 19% van de speelsters in de senioren vrouwencompetities is tussen de 15-18 jaar.

In de gehele B-categorie kan momenteel met dispensatiespelers worden gespeeld. Er geldt een maximum van drie dispensatiespelers bij de spelvorm 11 tegen 11. De meerderheid (56,4 %) vindt dat prima met als redenen dat speelsters nog niet naar een oudere leeftijdscategorie hoeven én daardoor mogelijk het spelniveau omhooggaat. Meer of minder dispensaties verlenen heeft niet de voorkeur van de meiden.

Wedstrijdvorm

Hierboven werd al even aangegeven dat er soms verenigingen zijn die niet altijd voldoende speelsters op de been kunnen krijgen. Om die reden is er ook gekeken naar de mogelijkheid om in andere wedstrijdvormen te spelen. De speelsters geven daarbij aan dat 11 tegen 11 hun favoriete wedstrijdvorm is. Wanneer 11 tegen 11 om wat voor reden niet mogelijk is, hebben speelsters een voorkeur voor de alternatieve wedstrijdvorm 9 tegen 9. Andere wedstrijdvormen vinden de meiden geen geschikt alternatief. De sterke voorkeur voor het alternatief 9 tegen 9 zit in het feit dat deze wedstrijdvorm het meest lijkt op 11 tegen 11. Dit is de wedstrijdvorm die de meiden graag willen leren spelen en die hen voorbereid op een overgang naar de senioren vrouwen. Overigens vinden ze wel dat wedstrijden altijd moeten doorgaan. Het afzeggen van wedstrijden door het niet op de been kunnen brengen van voldoende speelsters vinden zij onacceptabel. Zelf dragen de meiden een aantal suggesties aan om wedstrijden altijd door te kunnen laten gaan:

  • 93% geeft de voorkeur aan 11 tegen 11.
  • 30% wil de wedstrijd bij bijv. blessures uitstellen.
  • 70% wil de wedstrijd op diverse manieren toch door laten gaan.

Vraag: Als jouw team door wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld blessures) te weinig speelsters heeft, welke oplossing vind jij dan het beste?

AntwoordPercentage
Wedstrijd door laten gaan in een andere wedstrijdvorm, namelijk 9 tegen 947,22%
Wedstrijd uitstellen28,64%
Anders, namelijk20,33%

Wedstrijd door laten gaan en het team aanvullen met speelsters van de

tegenstander

2,63%
Wedstrijd door laten gaan en de speelsters van beide teams mixen1,19%

Reisafstanden

Hoe zit het met de reisafstanden? De competitie bestaat natuurlijk voor de helft uit uitwedstrijden. Clubs in andere wijken, dorpen of steden. Het is logisch dat het spelen van een uitwedstrijd meer tijd kost, omdat je verder moet reizen. Bijna alle ondervraagden (92%) kunnen goed leven met de huidige reistijden. De meerderheid (55%) vindt zelfs dat de uitduels nu dichtbij zijn. Voor 8% is het te ver en dat vinden ze hun tijd niet waard. De speelsters geven dan ook nadrukkelijk aan (bijna 85%) dat een passend niveau belangrijker is dan de reisafstanden.

Vernieuwd competitieaanbod Vernieuwd competitieaanbod Speelsters staan centraal bij ontwikkeling passender competitieaanbod.

Planning en ondersteuning

Met ingang van het seizoen 2022/'23 is het idee dat er een andere competitieopzet komt. In het najaar 2021 presenteert de KNVB de bevindingen en gaan we met verenigingen in gesprek om tot een optimale verbeterde competitieopzet te komen. Verenigingen ontvangen hier medio oktober een uitnodiging voor. Nadat er definitieve besluiten zijn genomen, naar verwachting in de winter van 2021, staan KNVB-medewerkers klaar om verenigingen te helpen met de voorbereidingen en implementatie van de verbeterde competitieopzet.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen