Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Topklasse gaat volgend seizoen verder als Derde divisie

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2016, 13:30

Foto: KNVB Media

De Topklasse gaat vanaf volgend seizoen verder als Derde divisie. Met een meerderheid hebben de clubs uit de Topklasse hiervoor gekozen. Deze uitkomst kwam naar voren na een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) en de KNVB. Zij vroegen de clubs naar hun voorkeur voor de naam ‘Topklasse’ of ‘Derde divisie’. Volgend seizoen wordt er in de Derde divisie zaterdag en zondag gestreden voor een plaats in de Tweede divisie.

Jan Dirk van der Zee: "Het is mooi dat clubs zich in meerderheid hebben uitgesproken voor de naam ‘Derde divisie’. Hier hoopten we op. Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit."

Geen competitie-indeling per regio

Samen met de clubs uit de Topklasse besprak de KNVB ook de mogelijkheid om de twee Topklassen per regio in te delen in plaats van per speeldag. In plaats van een indeling op basis van voorkeursdag (zaterdag of zondag) zou de indeling dan zijn op basis van geografische ligging (noord en zuid). Een meerderheid van clubs gaf echter aan dat zij dat in ieder geval voor aankomend seizoen niet wenselijk vinden. Tijdens het komend seizoen gaan de KNVB en clubs opnieuw in gesprek hierover.

Jan Dirk van der Zee: "Wij denken dat een verandering hierin goed kan zijn voor de competitie en voor de verenigingen, maar we luisteren natuurlijk naar de wens van de clubs zelf. Met een regionale indeling creëer je een groter aantal derby’s, daarmee meer toeschouwers en ook neemt de reisafstand af. Wij blijven dit als een interessante optie zien voor de toekomst."

Hoe gaat de nieuwe competitievorm eruit zien?

Het nieuwe competitiemodel gaat in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, de Tweede divisie, twee Derde divisies en vier Hoofdklassen. In de competities is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie. Sportief gezien is dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top wordt dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor elke club.

Voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 wordt promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal mogelijk.

Infographic nieuw competitiemodel Infographic nieuw competitiemodel

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen