Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Henk Bolhaar

Henk Bolhaar, 68 jaar en woonachtig in Enschede. Voor mijn pensioen, 2 jaar geleden, was ik 48 jaar werkzaam bij de gemeentelijke overheid, waarvan 41 jaar voor een samenwerkingsverband van gemeenten. Daarvan heb ik 30 jaar een managementfunctie vervuld. Mijn laatste functie was directiesecretaris/plv. secretaris van Regio Twente. Sinds mijn pensioen verricht ik nog als freelancer werkzaamheden voor gemeentelijke samenwerkingsverbanden en ben ik voorzitter van het ROCOV-Overijssel, een adviesorgaan van de provincie Overijssel op het gebied van openbaar vervoer. 

Ben je actief (geweest) in het voetbal? 

Ik ben al 51 jaar bestuurlijk actief in de (voetbal)sport. Op hoofdlijn: 

  • De eerste 15 jaar binnen mijn vereniging Vogido (jeugdsecretaris/bestuurslid, secretaris en voorzitter). Daarna tot op heden vele vrijwilligersfuncties. 
  • Verder op stedelijk niveau (17 jaar voorzitter federatie, 8 jaar sportadviesraad waarvan 4 jaar als voorzitter, deelname aan diverse gemeentelijke projecten (o.a. voorzitter Site Events WK voetbal onder 20) en 2 onderzoeken naar fusies. 
  • Vanaf 1987 tot heden actief binnen de KNVB op regionaal, districts en landelijk niveau: als federatievoorzitter van 1987 tot 1996 woordvoerder in de vergadering afdeling Twenthe, van 1996 tot 2014 regioafgevaardigde en lid districtsvergadering district Oost en daarna lid ledenraad amateurvoetbal en bondsvergadering.  
  • Voorts van medio 1989 tot medio 2005 lid werkgroep reglementen afdeling Twenthe/district Oost. 

Wat is je relatie met de sport in jouw woonomgeving? 

Als lid van de ledenraad namens kieskring 8 heb ik vele contacten met de clubs via plaatselijke overleggen en bezoeken aan wedstrijden. Bij de 2 formele vergaderingen van de ledenraad attendeer ik via een mail de clubs op de agenda en vergaderstukken die zij op de website van de KNVB kunnen inzien en geef ik de belangrijkste onderwerpen en mijn mening daarover weer. Ik stel de clubs in de gelegenheid daarop te reageren. Vanuit de basis lever ik mijn inbreng in de ledenvergadering.  

Waarom wil jij ledenraadslid worden en hoeveel tijd zou je willen besteden aan je ledenraadschap? 

Ik ben inmiddels 9 jaar lid van de ledenraad en doe dit met veel plezier en passie. Het geeft mij veel voldoening dat ik daarin het nodige voor de voetbalsport in zijn algemeenheid en daarmee de clubs en hun leden heb kunnen bereiken. Graag wil ik dit nog 1 periode, tot het bereiken van de maximale zittingstermijn van 12 jaar, voortzetten.  
Ik ben vrijwel elke dag met de voetbalsport bezig door het volgen van nieuwsberichten in de media (kranten, websites zoals die van de KNVB), nieuwsbrieven en door vergaderingen en bijeenkomsten bij te wonen, clubs te bezoeken en diverse andere contacten te onderhouden. Ik besteed 10 tot 15 uur per week aan mijn functie in de ledenraad.   

Waarom ben jij geschikt als ledenraadslid en waar ben je vooral goed in? 

Uit reacties die ik de afgelopen jaren van de clubs uit mijn kieskring heb ontvangen maak ik op dat zij tevreden zijn over de wijze waarop ik hen vertegenwoordig. Ik weet een goede balans aan te houden tussen hetgeen er bij de clubs leeft en het algemeen belang van de voetbalsport. Mijn sterkte is dat ik op veel onderwerpen een inbreng kan leveren. Door goede contacten met de clubs te onderhouden en de actualiteit te volgen weet ik wat er aan de basis leeft. 

Ik ben proactief en niet afwachtend: lever een positief-kritische inbreng bij de vergaderingen, neem actief deel aan de discussies, stel in het voortraject vragen, kom zo nodig met wijzigingsvoorstellen of amendementen en dien zelf voorstellen in. Regelmatig gebaseerd op inbreng die ik van de clubs heb gekregen. Zo heb ik de problematiek m.b.t. commerciële voetbalscholen in de ledenraad en bij de directeur-bestuurder aangekaart. 

Ik ben een reglementenkenner, heb desgevraagd regelmatig clubs advies kunnen geven en oplossingen kunnen aandragen en mede naar aanleiding daarvan (wijzigings)voorstellen in de ledenraad ingediend. 

Waar ben jij trots op wat je hebt bereikt in de sport of bij jouw sportclub? 

  • Vogido: opbouw van de goed functionerende jeugdafdeling die nauwelijks levensvatbaar was en basis gelegd voor een stabiele club met impact binnen Enschede; dit samen met anderen binnen de club; 
  • Federatie: nodige gemeentelijke bezuinigingen (deels) kunnen voorkomen en in 2000 kunstgrasvelden op de politieke agenda gekregen (1 jaar na verkiezingen waren de eerste 4 gerealiseerd); 
  • KNVB: o.a. eenmalige korting van € 1 per lid op de contributie, initiatief genomen voor brede discussie over seniorenvoetbal en in dat kader aanjager voor horizontaal overstappen, reglementswijziging m.b.t. speelgerechtigheid jeugdspelers op zaterdag en zondag, forse vermindering boete bij terugtrekking elftal in A-categorie (n.a.v. signalen diverse clubs). 

Onlangs is het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026 gepresenteerd. Wat vind jij het belangrijkste aan dit plan en waarom? 

Amateurclubs toekomstbestendig. Diverse clubs hebben een marginaal bestaan en zijn nauwelijks levensvatbaar. Het meisjes- en vrouwenvoetbal is erg versnipperd en daarom kwetsbaar. We hebben meer (club)scheidsrechters nodig. Het is wenselijk dat er meer vrijwilligers, in het bijzonder vrouwelijke functionarissen, binnen de clubs komen. Het aanbieden bij de clubs van nieuwe attractieve spelvormen, zoals KicksFit, biedt kansen om nieuwe sporters aan zich te binden.

Henk Bolhaar

Kom in contact met het ledenraadslid in jouw kieskring.