Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

MEER VOETBALPLEZIER DOOR GELIJKE KANSEN BIJ SV BLAUW-WIT

Teamindeling, het is ieder seizoen weer een hele opgave in de jeugd van de meeste amateurverenigingen. Daarbij draait het om vragen als: hoe delen we de teams in? Waar beoordelen we de spelers op? Hoe communiceren we dit? Willen we al op vroege leeftijd selecteren of anders? Nu de coronacrisis ook nog eens dwars door veel geplande selectiemomenten en -overleggen heenloopt, wordt het voor veel verenigingen alleen maar lastiger.

SV Blauw-Wit heeft daar geen last meer van. De Nijmeegse vereniging stopte met ingang van het vorige seizoen met selecteren inde pupillenteams. "Het levert nu veel minder stress op", zegt Pieter Loeffen, Al meer dan vijftien jaar jeugdtrainer en sinds een aantal jaar hoofdtrainer bij de O7 t/m O9 pupillen.

Familieclub

Blauw-Wit worstelde al jaren met het selectiebeleid. Loeffen: "Het selectieproces legt veel druk op de vereniging, op de begeleiders, de hoofdtrainers, en vooral ook op de kinderen zelf, en als trainer stond je echt in de vuurlinie. Als je gaat selecteren leidt dat bovendien automatisch tot meer aandacht voor de selectieteams. Dat leidt weer tot scheve gezichten en als je kijkt naar het effect op de ontwikkeling van jonge spelers kun je dat intensieve selectieproces eigenlijk helemaal niet verantwoorden. Op een gegeven moment zijn we eens gaan tellen hoeveel kinderen bijvoorbeeld in onze hoogst geselecteerde Onder 17, voortkomen uit onze voorheen geselecteerde Onder 10. Dat waren er zo weinig, laat staan hoeveel er nog in het eerste elftal spelen, dat je je oprecht kan afvragen wat die selectie op zeer jonge leeftijd eigenlijk voor zin heeft. We weten bovendien dat de percentages van de spelers die de top halen zelfs bij hele vroege selectie minimaal zijn. Wat wij deden, deed geen recht aan onze situatie. Wij zijn een familieclub, geen betaald voetbalorganisatie."

Hoewel Blauw-Wit geen pilotvereniging is in het KNVB-project Gelijke Kansen, sloten de ideeën van de technische commissie jeugd en het jeugdbestuur wel aan bij het project. "Het viel min of meer toevalligerwijs samen", vertelt hij. SV Blauw-Wit stopte afgelopen seizoen met selecteren bij alle teams tot en met Onder 9. In de categorieën vanaf Onder 10 tot en met Onder 12 is nog sprake van uitgroei, maar ook daar wordt op termijn niet meer geselecteerd.

Blije kinderen

De teamindeling was bij Blauw-Wit nog nooit zo eenvoudig. De vereniging kijkt op basis van de aanmeldingen of er genoeg kinderen zijn voor een nieuw team en zo'n team komt tot stand op basis van de volgorde op de inschrijflijst. De op die manier gevormde teams blijven in principe samen tot de Onder 12 jaar. Binnen de teams kan dat leiden tot grotere verschillen tussen spelers, maar een probleem hoeft dat niet te zijn. Loeffen: "Ik kom zelf van een dorpsverenging. Wij hadden in de jeugd maar één elftal. Of je nu goed of iets minder begaafd was, we moesten het ermee doen. Je ziet op deze leeftijd ook dat kinderen zich heel onregelmatig ontwikkelen. Wie vandaag de beste is, is dat over een half jaar misschien helemaal niet meer en andersom. Verschillen hou je dus altijd, ook in selectieteams, alleen is bij ons die druk er nu af. Tegelijkertijd zie je dat er in veel teams veel meer sociale cohesie is. Enkele ouders er nog aan wennen, maar veel kinderen worden er veel blijer van."

Niet alleen de kinderen, ook de begeleiders bloeien op. "Zij hoeven niet ieder jaar een hele hoop nieuwe kinderen te leren kennen want de teams blijven bij elkaar. Daardoor kunnen ze veel beter een sociale band opbouwen met de kinderen", legt Pieter uit.

Draagvlak

Het nieuwe beleid zorgt vooral voor rust. "We zitten niet meer met de druk die het selecteren met zich meebrengt voor iedereen die daarbij betrokken is", vertelt Loeffen. Natuurlijk moesten er ook de nodige hobbels worden genomen. "Vanuit de technische commissie hebben we alles goed met het bestuur gecommuniceerd, ook naar de ouders toe. Natuurlijk was, en is, er ook weerstand. Na de eerste ronde waarin we het nieuwe beleid aan de ouders hebben voorgelegd, er waren er slechts enkele leden die club verlieten. Dat is niet leuk maar ook geen ramp. We krijgen ervoor terug dat degene die blijven het beter naar hun zin hebben. Eigenlijk is het ook wel mooi dat sommige ouders een andere keuze maken. Een keuze die wellicht beter bij het kind of de ouders past..Er zijn in Nijmegen genoeg verenigingen om uit te kiezen."

Draagvlak is een belangrijke voorwaarde als bij het omgooien of afschaffen van het selectiebeleid in de jeugd. Het is de belangrijkste tip aan verenigingen die hetzelfde pad willen bewandelen als Blauw-Wit. "Ze moeten alles vooral goed overleggen. Er moeten bepalende mensen zijn binnen de vereniging die erachter blijven staan. Je hebt jeugdbestuursleden nodig die de stap durven zetten. Ook binnen onze vereniging stonden lang niet altijd alle begeleiders erachter, maar ik zie hier op het veld ook critici  die van uiteindelijk van mening zijn veranderd. Als de kinderen gelukkig zijn, landt het uiteindelijk ook bij de ouders en de begeleiders."

Digitaal Magazine Gemengd voetbal en gelijke kansen Digitaal Magazine Gemengd voetbal en gelijke kansen Hoe kun je jeugdvoetbal aanbieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen? In dit magazine gaan we in op twee mogelijke oplossingen waarmee je deze situatie kunt bereiken: Gemengd voetbal en Gelijke kansen.

Kwaliteit

Niet selecteren betekent niet dat Blauw-Wit geen oog heeft voor de ontwikkeling van de spelers, integendeel. "Als selecteren in de jonge jeugd bij ons binnen de vereniging niet leidt tot de uitkomst waar je van te voren op had gehoopt, moeten we ons daar niet blind op staren. Vooral als kinderen plezier hebben en houden worden ze beter, dan kunnen we ons beter daarop richten." Dit plezier komt voort uit het bieden van een sociale veilige omgeving maar ook door het bieden van exact dezelfde faciliteiten en een goed trainingsprogramma aan iedere pupil. Bij ons is iedere pupil gelijk.

Laatste nieuws