Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bekijk alle 7 foto's

Sportmedisch onderzoek

Lichaamsbeweging is goed, dat is algemeen bekend. Maar er kunnen ook klachten ontstaan, juist door intensief sporten. Bijvoorbeeld als er sprake is van een hartaandoening of slechte getraindheid.

De sportarts kan aan de hand van een sportmedisch onderzoek de individuele gezondheid en de geschiktheid voor sportbeoefening beoordelen. Ook geeft de sportarts adviezen over welke maatregelen er genomen kunnen worden om nieuwe blessures te voorkomen bij eventueel bestaande klachten van spieren, pezen en gewrichten.

Iedereen kan een afspraak maken voor sportmedisch onderzoek bij het VMC KNVB

Het sportmedisch onderzoek bestaat uit een gesprek tussen sporter en sportarts, waarin vragen over de sportbeoefening en bijzonderheden in de gezondheid aan bod komen, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat, hart- en longonderzoek, inclusief een hartfilmpje, longfunctietest en een ogentest (visus). Bij een groot sportmedisch onderzoek verricht de sportarts ook een inspanningstest, eventueel aangevuld met een ademgasanalyse. De sporter kan optioneel ook een bloedonderzoek laten doen.

Iedereen kan bij het VMC KNVB een sportmedisch onderzoek ondergaan, net als de selectiespelers van de nationale KNVB-teams (van meisjes of jongens onder 15 jaar tot het A-elftal, veld- en zaalvoetbal) en de arbitrage betaald voetbal. Sporters hebben geen verwijzing van de huisarts nodig voor een sportmedisch onderzoek.

 

Tarieven sportmedische onderzoeken

Sportmedische onderzoeken vallen niet onder de basisverzekering en worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor deze sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten kunt u dit (geheel of gedeeltelijk) declareren bij uw zorgverzekeraar.

SportgeneeskundeTarief €
Sportmedisch onderzoek basis125,00
Sportmedisch onderzoek basis met ECG (incl. longfunctie)173,50
Sportmedisch onderzoek basis met ECG (incl. longfunctie) en inspannings-ECG (op de fiets)245,00
Sportmedisch onderzoek basis met ECG (incl. longfunctie) en inspannings-ECG en ademgasanalyse280,00
Bloedonderzoek (afhankelijk van bepalingen) / aanvullend onderzoekop aanvraag

Zie voor meer informatie onze pagina over tarieven en vergoedingen

Bekijk ook deze Voetbal Medisch Centrum

Voetbal Medisch Centrum

Het Voetbal Medisch Centrum (VMC) van de KNVB is hét centrum waar iedere sporter terecht kan voor een deskundig sportmedisch onderzoek, een behandeling of revalidatie van een blessure.

VMC, zorg voor elke sporter.

VMC KNVB

Voor (blessure)consulten en sportmedische onderzoeken kan iedereen terecht bij het Voetbal Medisch Centrum KNVB (VMC) op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor sportfysiotherapie en revalidatie is het VMC KNVB geopend van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Contactformulier

Contact

Het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.