Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lokaal Sportakkoord

In 2018 is het Sportakkoord afgesloten met als doel de Nederlandse sport toekomstbestendig en voor iedereen toegankelijk te maken. Sportclubs zijn de basis van sportend Nederland en daarom spelen zij een belangrijke rol bij de Lokale Sportakkoorden. Door als voetbalclub deel te nemen aan een Lokaal Sportakkoord krijg je de kans mee te praten over waar het heen moet met de lokale sport in jouw gemeente en kun je ondersteuning op bepaalde gebieden ontvangen.

Wat is het Lokale Sportakkoord?

Voor het eerst in de geschiedenis is in 2018 een Sportakkoord gesloten, waar de prioriteiten voor het Nederlandse sportbeleid voor de komende jaren in zijn vastgelegd. Het vormgeven van Lokale Sportakkoorden is een belangrijke stap in het gehele proces van het Nationaal Sportakkoord. In Lokale Sportakkoorden wordt een actieplan gemaakt om met sport iedereen binnen jouw gemeente méér te laten bewegen met méér plezier. De inhoud van dit actieplan wordt bepaald door verschillende partijen uit de gemeente, waaronder door sportverenigingen. Gemeenten met een sportakkoord krijgen een Adviseur Lokale Sport. Deze adviseur staat sportclubs bij in het maken en uitvoeren van het akkoord.

Bekijk in onderstaande brochure meer informatie over het Sportakkoord.

Hoe kan ik als vereniging aansluiten bij een Lokaal Sportakkoord?

Honderden Nederlandse gemeenten zijn inmiddels aan de slag met de uitvoering van Lokale Sportakkoorden. Gemeenten kunnen verenigingen uitnodigen om in gesprek te gaan, of clubs kunnen zelf het initiatief nemen naar de gemeente te gaan om de belangstelling kenbaar te maken. De verenigingsadviseur kan jou ook helpen in contact te komen met de gemeente. Nadat je contact hebt opgenomen met de gemeente, hoor je of jouw gemeente meedoet met een eigen Lokaal Sportakkoord en hoor je wie de Adviseur Lokale Sport is voor jouw gemeente.

Bekijk hieronder het stappenplan voor sportclubs die willen aansluiten bij het Sportakkoord.

Hoe helpt het Lokale Sportakkoord mijn vereniging?

Wanneer je aansluit bij een Lokaal Sportakkoord, streef je, samen met het lokale sportnetwerk, naar een gemeente waar iedereen met plezier kan sporten. Om dit te realiseren, zijn er vanuit het Sportakkoord zes ambities geformuleerd waarbinnen jouw sportclub ondersteuning kan ontvangen. De zes ambities van het Sportakkoord zijn:

 • Inclusief sporten en bewegen
 • Duurzame sportinfrastructuur
 • Vitale sport- en beweegaanbieders
 • Positieve sportcultuur
 • Vaardig in bewegen
 • Topsport die inspireert

De ondersteuning op deze zes ambities wordt geboden in de vorm van begeleidingstrajecten en opleidingsmogelijkheden op verschillende gebieden.

Kortom, wanneer je als vereniging meedoet aan het Lokale Sportakkoord:

 • Bepaal je mee wat het sportbeleid binnen jouw gemeente wordt.
 • Wordt jouw club onderdeel van een blijvend sportnetwerk binnen jouw gemeente.
 • Krijg je mogelijkheden om in de ontwikkeling van jouw club te investeren.

Welke diensten zijn er binnen het Lokale Sportakkoord beschikbaar?

Wanneer je als vereniging bent aangesloten bij een Lokaal Sportakkoord, kun je aanspraak maken op praktische ondersteuning en/of financiering voor bepaalde projecten. De KNVB biedt ook een aantal services aan waar verenigingen via het Lokale Sportakkoord gebruik van kunnen maken:

 • (Gedeeltelijke) vergoeding opleiding ‘Besturen met Impact’.
 • Steun van procesbegeleider bij verdere ontwikkeling van de vereniging.
 • Financiering voor duurzaamheidsmaatregelen in het kader van de Groene Club.
 • Mogelijke korting voor de opleiding Hoofd Opleiding C.
 • Volledige vergoeding (bij goedkeuring) van de basismodule JVTC, een niveau 1 opleiding die bedoeld is voor beginnende trainers waarin training geven, coachen van wedstrijden en begeleiden van spelers centraal staat.

Voor meer informatie over het Sportakkoord kun je contact opnemen met jouw verenigingsadviseur.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Iedere regio heeft haar eigen adviseurs die jouw vereniging kunnen helpen.

Praktijkvoorbeelden

 

Sint Boys zet sport op de politieke agenda Sint Boys zet sport op de politieke agenda De voorzitter van Sint Boys Simco Kruijer nam contact op met de wethouders en coalitiepartijen in de gemeente Schagen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen.

V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord Het Sportakkoord is een goede stuk achter de deur om te blijven samenwerken met andere clubs uit de regio.

Laatste nieuws