Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

7x7 Vrouwenvoetbal (18+ / 30+)

7x7 voetbal is voor velen de perfecte voetbalvorm: voor speelsters met een drukke agenda die niet meer wekelijks willen spelen, voor speelsters die geen genoeg van voetbal kunnen krijgen en op zoek zijn naar een extra speelmoment, of teams die door een terugloop van het aantal leden geen elftal meer op de been kunnen brengen. Waarom? Lees de voordelen hieronder.

De grootste voordelen van 7x7 voetbal op een rij

 • Omdat je 7 tegen 7 speelt heb je minder speelsters nodig
 • 7x7 voetbal speel je recreatief; gezelligheid staat voorop en je kunt zelf kiezen of je met en tegen leeftijdsgenoten speelt of niet
 • Je bepaalt zelf hoe vaak je speelt; iedere week in een vaste competitie of een paar keer per jaar op een doordeweekse avond
 • Verminder blessures; 7x7 voetbal speel je op een half veld en slidings zijn niet toegestaan
 

Spelregels

In principe gelden de normale spelregels veldvoetbal, met daarop de volgende uitzonderingen

 • Spelbegin: het spel begint of wordt na een doelpunt hervat in het midden van het veld. De tegenpartij moet een afstand in acht nemen van minimaal vijf meter
 • Buitenspel: de buitenspelregel is niet van toepassing
 • Uitbal: Bij een uitbal wordt het spel hervat met het inpassen of schieten van de bal. De tegenstander moet op minimaal 5 meter afstand staan. Het is toegestaan om direct te scoren.
 • Hoekschop: Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten genomen.
 • Strafschop: de afstand doellijn - penaltystip bedraagt acht meter
 • Sliding: het maken van een sliding is bij het 7 x 7 35/45+ voetbal niet toegestaan

  Omdat de KNVB 7x7 voetbal in drie vormen aanbiedt, zit er altijd een geschikte variant tussen; een reeks van minimaal vier wedstrijden in het voor- of najaar en een vaste competitie.

  7x7 voor- en najaarsreeks

  Deze voetbalvorm kent een reeks van minimaal vier speelrondes op vrijdagen (of op verzoek in het weekend) in het voorjaar (februari tot en met april) en/of najaar (september tot en met november). Elke vereniging is tijdens de reeks (minimaal) eenmaal gastheer en speelt de overige momenten bij de andere verenigingen uit de poule.

  Het uitgangspunt van deze opzet is om te zorgen voor een regionale indeling om zodoende de reisafstanden te beperken. Omdat het aantal speelmomenten beperkt is, is de reeks ideaal voor speelsters die voetbal lastig kwijt kunnen in hun drukke agenda, maar ook voor speelsters die op zoek zijn naar een extra speelmoment naast het reguliere voetbal.

  De 7x7 voorjaar-en najaarssreeks wordt aangeboden voor twee leeftijdscategorieën, te weten: 18+ en 30+.

  7x7 competitie

  Wekelijks een wedstrijd in het weekend. Wie kent het niet? Elke week hopen op meer dan elf spelers en een leider die druk bezig is om een elftal bij elkaar te krijgen. Speciaal voor deze teams is het 7x7 voetbal een uitkomst, bijvoorbeeld in competitievorm.

  Hierbij spelen de teams in zeventallen, op een half speelveld tegen spelers die minimaal even oud zijn. Onbeperkt wisselen is toegestaan, de buitenspelregel is afgeschaft en de sliding behoort niet meer tot het spel. De wedstrijden worden wekelijks op een zaterdag of zondag gespeeld.

  Inschrijven

  Meld je als team aan bij een club en zij schrijven je in voor een reeks in de buurt. Informeer bij je club of 7x7 voetbal tot de mogelijkheden behoort. Inschrijven voor de reguliere competitie kan via de secretaris van de club (digitaal inschrijven) of gedurende het seizoen via de afdeling wedstrijdzaken per mail.

  7x7 voetbal

  Voor meer informatie over 7 x 7 voetbal.