Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Videoscheidsrechter debuteert in KNVB Bekertoernooi

KNVB Media
KNVB Media
20 september 2016, 12:59

De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties. - Foto: KNVB Media

Was het echt een strafschop? Een buitenspelgoal? Een overtreding die een rode kaart waard is? Voor de tv-kijker is het makkelijk oordelen, die krijgt talloze herhalingen voorgeschoteld om tot een besluit te komen. De scheidsrechter moest het altijd zonder die hulpmiddelen doen. Tot deze week.

Danny Makkelie.

Want waar de KNVB al jaren voor opteert, wordt deze week in de 1e ronde van het KNVB Bekertoernooi werkelijkheid: de Video Assistent Referee maakt zijn entree. Bij het woensdagavondduel tussen Ajax en Willem II, aftrap 20.45 uur, wordt scheidsrechter Danny Makkelie live geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel. 

Een wereldwijde primeur. Voor het eerst is er een live-test bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau. Een dag later volgt er bij het bekerduel Feyenoord - FC Oss opnieuw een live-test. Dan zijn de rollen omgekeerd: Van Boekel is de arbiter op het veld en Makkelie de videoscheidsrechter die op verzoek spelsituaties kan terugkijken op basis van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion.

DatumWedstrijdScheidsrechterAssistentenVierde officialVideoscheidsrechter
Woensdag 21 september, 20.45 uurAjax - Willem IIMakkelieDiks en SteegstraVan de GraafVan Boekel
Donderdag 22 september, 20.45 uurFeyenoord - FC OssVan BoekelGoossens en Van ZuilenLindhoutMakkelie

Waarom in het KNVB Bekertoernooi?

Amsterdam ArenA heeft de primeur: de eerste live-test bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau.

De KNVB kiest voor live-testen in de KNVB bekercompetitie, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels losstaan van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze twee wedstrijden is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan in deze stadions met eerdere testen. De benodigde infrastructurele voorzieningen en de beschikbare televisiecamera’s zijn in de Amsterdam ArenA en Stadion Feijenoord bekend en voorhanden.

Wanneer komt de videoreferee in actie?

Van Boekel en Makkelie staan tijdens de wedstrijden rechtstreeks met elkaar in contact door middel van een headset. De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Bij deze situaties kan de arbiter advies vragen:

  • Penalty's
  • Rode kaartmomenten
  • Doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan

Kuipers: 'Meer acceptatie' Kuipers: 'Meer acceptatie' Scheidsrechter Björn Kuipers voerde op 1 september een succesvolle eerste live test op internationaal niveau met de video-referee uit bij de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk (1-3).

Video-assistent Video-assistent Hoe werkt de video-assistent? Lees alles over het innovatieve project van Arbitrage 2.0.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen