Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA en Kuipers zeer content over geslaagde test video-assistent

KNVB Media
KNVB Media
2 september 2016, 15:51

Björn Kuipers leidde de eerste interland ooit waar de video-assistent werd getest. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechter Björn Kuipers en zijn team hebben donderdag in Bari een succesvolle eerste live test op internationaal niveau met de video-referee uitgevoerd. De Nederlandse arbiter floot de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk (1-3) en kreeg daarbij ondersteuning van videoarbitrage. Het was voor het eerst dat wereldvoetbalbond FIFA videoarbitrage toestond bij een officiële interland.

Tot volle tevredenheid van alle partijen. Kuipers sprak van een 'geweldige ervaring'. "De wedstrijd liep perfect. Dit was voor mij de eerste online test met de video-assistent en het ging heel goed. Natuurlijk is het even wennen om meer mensen op de headset te horen, maar daar wen je snel genoeg aan."

Op het veld voerde Kuipers als leidsman de regie over het oefenduel tussen beide Europese toplanden. Buiten het Stadio San Nicola in Bari keken collega's Danny Makkelie en Pol van Boekel in een speciaal uitgeruste bus mee met de beelden - van alle aanwezige camera's in het stadion - en boden collega Kuipers waar nodig ondersteuning. Dat was bij twee momenten in de wedstrijd het geval.

Twee momenten

De spelers accepteerden de beslissing meteen. Dat is mooi om te zien

"In de 6e minuut werd er een overtreding gemaakt en ik twijfelde tussen een gele of een rode kaart", vertelt Kuipers. "Ik pakte rustig mijn boekje waar de kaarten inzitten en vroeg aan Danny Makkelie zijn advies. De spelers op het veld stonden inmiddels allemaal om mij heen en riepen om een rode kaart. Gelukkig kon Makkelie snel op basis van de wedstrijdbeelden adviseren dat geel volstond. Ik legde dit uit aan de spelers die direct de beslissing accepteerden. Dat was mooi om te zien. Je maakt een juiste beslissing en er is meer acceptatie."

Een ander moment betrof een mogelijke penaltysituatie. "Na een aanval in het zestienmetergebied leek het alsof de bal op de arm van een van de Franse spelers ging. Danny kon de situatie snel terugkijken en gaf aan: geen penalty. Dat is dan direct duidelijk, ook naar de spelers toe."

'Dit helpt het voetbal en de arbitrage'

Pol van Boekel en Danny Makkelie beoordelen een spelsituatie.

Ook voor Makkelie was het een bijzondere avond. "Ik heb al redelijk wat ervaring als video-assistent. Maar deze keer stond de video-assistent in een wedstrijd voor het eerst echt contact met de scheidsrechter. Dat is bijzonder om mee te maken. Ik ben blij dat ik bij een aantal momenten met een advies van dienst kon zijn voor de arbitrage. Dit helpt het voetbal en de arbitrage echt vooruit. Hopelijk kunnen we in Nederland ook snel hiermee van start gaan."

FIFA-voorzitter Gianni Infantino sprak na afloop van de interland in Bari van een 'historisch moment'. Hij bedankte ten overstaan van alle aanwezigen de KNVB voor alle energie en inzet in dit project. "We hebben een nieuwe pagina omgeslagen in het geschiedenisboek. Met de video-assistent helpen we de scheidsrechters en beschermen we het voetbal. Na deze bijzonder prettige ervaring gaan we kijken hoe we de experimenten verder kunnen inzetten. We hebben meer testen nodig totdat IFAB in 2018 een definitieve beslissing neemt."

KNVB voorloper

Het is niet toevallig dat FIFA de live test uitvoerde met een Nederlands team. De KNVB is internationaal voorloper en pionier op het gebied van videoarbitrage en pleit al jaren voor het inzetten van technische hulpmiddelen in het voetbal. In juni werd Nederland door IFAB, de spelregelcommissie van FIFA, geselecteerd als een van de voetballanden waar de video-assistent in de toekomst live getest wordt. Primeur Primeur Eind juli vond de eerste live test op Nederlandse bodem plaats bij de Lichtstadderby tussen PSV en FC Eindhoven.

De live-testen hebben als doel de meerwaarde van de video-assistent in het voetbal verder te onderzoeken. Bij een definitief groen licht van de IFAB maakt de video-assistent dit seizoen in Nederland zijn intrede bij wedstrijden in het KNVB Bekertoernooi en de play-offs. Eind juli mocht de KNVB tijdens de Lichtstadderby tussen PSV en FC Eindhoven, een oefenwedstrijd, voor het eerst live testen.
Video-assistent Video-assistent Hoe werkt de video-assistent? Lees alles over een van de projecten van Arbitrage 2.0.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen