Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste live-test video-assistent: 'Dit is de toekomst'

KNVB Media
KNVB Media
10 augustus 2016, 13:00
2:39

Video-assistent Danny Makkelie beoordeelt een situatie aan de hand van de tv-beelden. - Foto: KNVB Media

Was die gele kaart werkelijk terecht? En klopte de beslissing om de goal vanwege buitenspel af te keuren? Tijdens de Lichtstadderby tussen PSV en FC Eindhoven mocht de KNVB onlangs voor het eerst live testen met de zogeheten video-assistent. De extra paar ogen leverde het arbitersteam van scheidsrechter Ed Janssen meteen een aantal bruikbare momenten op.

FIFA heeft Nederland geselecteerd als een van de voetballanden waar de video-assistent in de toekomst live getest wordt. De live-testen hebben als doel de meerwaarde van de video-assistent in het voetbal verder te onderzoeken. Naast Nederland behoren ook Australië, Brazilië, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten tot de selectie. Bij een definitief groen licht van de IFAB maakt de video-assistent in Nederland zijn intrede bij wedstrijden in het KNVB Bekertoernooi en de play-offs. 

Allereerste live-test

De oefenwedstrijd tussen FC Eindhoven en PSV was het decor van de allereerste live-test in Nederland. Scheidsrechter Ed Janssen werd ondersteund door de video-assistent die in een busje buiten het stadion op diverse monitoren de wedstrijd volgde en waar nodig enkele cruciale spelsituaties nader bekeek. "Het is bijzonder dat een collega-scheidsrechter, die gebruik kan maken van tv-beelden, je meteen kan ondersteunen met het beoordelen ervan. Voor mij het is de toekomst", zegt Janssen.

We hopen op toestemming om live te mogen testen tijdens het KNVB Bekertoernooi.

"Het is ontzettend uniek dat wij nu de toestemming hebben gekregen een live-test te mogen doen", aldus Mike van der Roest, namens de afdeling scheidsrechterszaken betaald voetbal van de KNVB. "We zijn er trots op dat we weer een stap hebben kunnen maken. In de nabije toekomst willen we verder testen. En daarna hopen we toestemming te krijgen om dit seizoen in de KNVB bekerwedstrijden live te mogen testen met een open verbinding." Video-assistent Video-assistent Hoe werkt de video-assistent? Lees alles over een van de projecten van Arbitrage 2.0.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen