Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Officieel tenue scheidsrechters draagt bij aan fairplay

KNVB Media
KNVB Media
19 augustus 2022, 15:15
0:25

Het officiële nieuwe scheidsrechtertenue van Nike. - Foto: KNVB Media

De KNVB en ARAG lanceren een nieuwe online campagne genaamd 'Fluitend het nieuwe seizoen in'. In de videocampagne zien we scheidsrechters Shona Shukrula en Serdar Gözübüyük samen met amateurscheidsrechters schitteren in het nieuwe officiële scheidsrechterstenue.

Van de ondervraagde Nederlanders denkt de helft dat een beslissing van een scheidsrechter minder serieus wordt genomen als deze geen officieel tenue van de KNVB draagt.

Het tenue werd eerder al gelanceerd tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal XXVI op 30 juli. Naar aanleiding van de lancering van het nieuwe tenue heeft ARAG, partner van de KNVB scheidsrechters, onderzoek laten uitvoeren naar het dragen van het officiële tenue en het effect ervan op fairplay. Voornaamste conclusie is dat het dragen van een officieel tenue bijdraagt aan de acceptatie van beslissingen van een scheidsrechter en een eerlijk verloop van de wedstrijd.

Van de ondervraagde Nederlanders denkt de helft dat een beslissing van een scheidsrechter minder serieus wordt genomen als deze geen officieel tenue van de KNVB draagt. 42% zou eerder een gele of rode kaart accepteren van een scheidsrechter in een officieel shirt van de voetbalbond, dan wanneer deze in andere kleding fluit. Een ruime meerderheid (57%) geeft zelfs aan dat de kans op een eerlijk verloop van een wedstrijd minder groot is wanneer een officieel logo van de KNVB ontbreekt.

Officieel tenue belangrijker dan geslacht of leeftijd

Ook vindt men dat een scheidsrechter in een officieel tenue flink aan herkenbaarheid (67%), bevoegdheid (58%) en autoriteit (47%) wint. Een officieel KNVB-tenue draagt volgens hen bij aan de geloofwaardigheid van een scheidsrechter. Daarbij zijn de verbale capaciteiten, leeftijd, lichamelijke conditie en het geslacht van een scheidsrechter van minder belang om overtuigend over te komen.

Van invloed op geloofwaardigheid scheidsrechterPercentage
Officieel scheidsrechterstenue KNVB59,1 %
Fitheid46,9 %
Verbale capaciteiten46,7 %
Officieel logo/badge KNVB en/of ARAG39,0 %
Uitrusting/materialen23,8 %
Postuur22,3 %
Leeftijd10,4 %
Geslacht5,7 %
Geen van de genoemde zaken8,7 %

Sportiviteit en fairplay op de voetbalvelden

Men geeft in het onderzoek aan in het algemeen beter op hun gedrag te letten in het bijzijn van iemand in een officieel uniform. Bijvoorbeeld bij advocaten en politieagenten maar dus ook bij (amateur) scheidsrechters. "Wij zijn trots partner van de KNVB scheidsrechters en al jarenlang supporter van fairplay", zegt Marloes van Gangelen, sponsormanager bij juridisch probleemoplosser ARAG. "Het is duidelijk dat een officieel scheidsrechterstenue een belangrijke bijdrage levert aan de sportiviteit en fairplay op de voetbalvelden", aldus van Gangelen.

Fluitend het nieuwe seizoen in.

Fluitend het nieuwe seizoen in

Met de start van het nieuwe voetbalseizoen in het vooruitzicht én de lancering van het gloednieuwe tenue, ontwikkelden de KNVB en ARAG een online campagne gericht op de amateurscheidsrechters. In de video schitteren scheidsrechters Shona Shukrula en Serdar Gözübüyük in het nieuwe tenue en worden zij geflankeerd door amateurscheidsrechters. Met de afsluiter Fluitend het nieuwe seizoen in' wensen de voetbalbond en juridisch probleemoplosser ARAG iedereen een seizoen vol fairplay toe. KNVB Shop KNVB Shop Het nieuwe tenue kan besteld worden in de webshop van de KNVB.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen