Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De carrière van Björn Kuipers in veertien foto's

KNVB Media
KNVB Media
7 augustus, 10:00
22:30

Björn Kuipers tijdens de finale van de Confederations Cup in 2013. - Foto: FIFA

Na het leiden van de wedstrijd vanavond tussen Ajax en PSV beëindigt Björn Kuipers zijn imposante carrière. In het kader van de Johan Cruijff Schaal blikt hij in veertien foto's en in de tijd van 1/4e wedstrijd terug op zijn jaren als scheidsrechter.

Kuipers begint te vertellen over een promotiewedstrijd in de vierde klasse tussen Bornerbroek en Dolphia in de vierde klasse en gaat daarna in één adem door naar zijn debuut in de Eredivisie tussen Vitesse en Willem II in 2005. "Ik had veel spanning voor deze wedstrijd. En dan neem je beslissingen die je nu misschien anders zou nemen. Dat heeft allemaal te maken met ervaring."

Via meerdere foto's en bijzondere momenten (zoals de finale van de Champions League in 2014) komt Kuipers uit bij de Europa League-finale in 2018. "Ik was in voorbereiding op het WK en rekende nergens meer op. Toch belde scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina of ik beschikbaar was. Ik had geen idee over welke wedstrijd hij het had. Toen bleek het om de finale van de Europa League te gaan. Dat was bijzonder, want ik had in 2013 al deze wedstrijd gefloten. Het is een ongeschreven regel dat je niet twee keer dezelfde finale krijgt."

EK-finale

En over de EK-finale vorige maand. "Ik wilde zo graag nog een keer een eindstrijd leiden op het allerhoogste niveau. Mijn vader, mijn vrouw en kinderen op de tribune... Het was echt een droom op deze finale te mogen fluiten."

Zaterdag leidt Kuipers nog één keer een wedstrijd. "Ik wilde graag mijn laatste wedstrijd in Nederland fluiten, in een stadion met publiek. Na afloop heffen we het glas op een periode van bijna twintig jaar actief te zijn geweest op het hoogste niveau."

Björn Kuipers stopt: ‘Mooier dan dit wordt het niet meer’ Björn Kuipers stopt: ‘Mooier dan dit wordt het niet meer’ Lees ook het interview bij de aankondiging van zijn afscheid.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen