Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland telt 1,8 miljoen (oud)scheidsrechters

KNVB Media
KNVB Media
3 oktober 2019, 10:00

1,8 miljoen Nederlanders hebben weleens een competitiewedstrijd gefloten of gevlagd. - Foto: KNVB Media

Op het veld staan de scheidsrechters er in principe alleen voor, maar gezamenlijk vormen zij in Nederland een hele grote groep. Maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders hebben namelijk ooit minimaal één competitiewedstrijd gefloten of gevlagd.

Dat blijkt uit een steekproef in opdracht van de KNVB door Peil.nl van Maurice de Hond, die zelf overigens ook elk weekend een wedstrijd fluit. Aanleiding voor het onderzoek is de Week van de Scheidsrechter, die op 5 oktober van start gaat.

3.000 personen ondervraagd

Mannen fluiten vaker voetbalwedstrijden dan vrouwen.

Voor de representatieve steekproef zijn in totaal 3.000 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd. Daarvan gaf dertien procent aan minimaal één competitiewedstrijd te hebben gefloten als scheidsrechter of te hebben gevlagd als assistent-scheidsrechter, wat neerkomt op 1,8 miljoen Nederlanders. Dit was aanzienlijk vaker het geval bij mannen (33%) dan bij vrouwen (4%). Daarbij hebben jongeren (18-24 jaar: 18%) meer een vlag of een fluit gehanteerd dan ouderen.

Als reden om te stoppen werd vooral aangegeven dat men er geen tijd meer voor had (35%). Zeven procent van de afvallers was fysiek niet langer in staat om als scheidsrechter op te treden, één procent vond het gewoonweg te moeilijk.

Onmisbaar

Tijdens de Week van de Scheidsrechter willen de KNVB en ARAG zoveel mogelijk voetballers de scheidsrechter laten bedanken voor hun onmisbare inzet: zonder scheidsrechter kan er geen wedstrijd worden gespeeld. Clubs konden hiervoor originele cadeaus bedenken en als plan indienen bij de KNVB.

De leukste ideeën werden beloond met het betalen van de rekening (maximaal 150 euro). Daarnaast krijgen 17 scheidsrechters de unieke kans om in Zeist een trainingsdag mee te lopen met de betaaldvoetbalscheidsrechters. Zij kijken op 9 oktober een dag lang mee met de besproken videobeelden en doen mee aan de (fysieke) training.
 
Jaarlijks worden er in Nederland 750.000 voetbalwedstrijden gespeeld.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen