Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbal geeft roken de rode kaart

KNVB Media
KNVB Media
5 juni 2019, 9:30

Bij KNVB evenementen, zoals interlands van Oranje, is het al jaren verboden te roken. - Foto: KNVB Media

Vandaag is aangekondigd dat vanaf het seizoen 2020/'21 alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisieclubs rookvrij zijn. Alle circa 3.000 amateurverenigingen volgen in 2025, als er binnen én buiten niet meer gerookt mag worden. Op dit moment zijn de kantines van deze clubs al rookvrij.

Een gezonde sportomgeving kon gezien de breed gedragen maatschappelijke trend niet achterlijven. Rookvrije stadions is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij. Met ingang van komend seizoen 2019/'20 wordt er door deze clubs alvast een ontmoedigingsbeleid ingevoerd.

De rookvrije generatie

Momenteel is al bij 10 tot 15 procent van de amateurclubs binnen en buiten niet meer toegestaan om te roken.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging 'De rookvrije generatie', die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen, in de horeca en op de werkvloer geldt al langer een verbod op roken. Ook langs de lijn bij de eigen club mag de jeugd niet meer in aanraking komt met sigarettenrook. Veel amateurverenigingen hebben – vooruitlopend op 2025 – zelf al het initiatief genomen om roken geheel te verbieden op hun complex. Momenteel is al bij 10 tot 15 procent van de clubs binnen en buiten niet meer toegestaan om te roken.

De KNVB zet zich sinds 2017 in voor rookvrije sportcomplexen. Gezien de negatieve impact van roken op de volksgezondheid, ondersteunt de KNVB het streven naar een rookvrije generatie. Sporten en bewegen is juist gezond en dat gaat nog beter in een gezonde sportomgeving. Hopelijk heeft dit ook een gunstige invloed op de algehele bewustwording en leefstijl van de miljoenen voetballers en voetballiefhebbers in Nederland. Bij KNVB evenementen, zoals interlands van Oranje, is het al jaren verboden te roken.

Rookvrije stadions Rookvrije stadions Lees meer over het platform rookvrijestadions.nl.

Zie ook Zie ook KNVB tekent voor een betere gezondheid.

Lees ook Lees ook KNVB zet zich in voor rookvrije sportterreinen.

Onze programma's

Het WorldCoaches-programma is een initiatief van de KNVB en werkt samen met ministeries, het bedrijfsleven, maatschappelijke en lokale organisaties. Op aanvraag óf op eigen initiatief.

Momenteel strekken onze activiteiten zich uit over Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen