Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB tekent voor een betere gezondheid

KNVB Media
KNVB Media
23 november 2018, 15:00

Om een gezonde sportomgeving te bieden én de kennis op het gebied van voeding te vergroten, moeten er over twee jaar 2.500 ‘gezonde sportkantines’ zijn. - Foto: KNVB Media

NOC*NSF heeft vrijdag namens de KNVB samen met ruim vijftig organisaties het preventieakkoord van het kabinet ondertekend. Het doel van dit akkoord is dat uiteindelijk minder mensen ziek worden door overgewicht, roken of problematisch alcoholgebruik. Sport heeft juist een preventieve werking en levert een positieve bijdrage aan de gezondheid. Hier valt nog meer winst te behalen door de sportomgeving gezonder te maken.

De KNVB heeft 1,2 miljoen leden en er zijn 7 miljoen voetballiefhebbers in Nederland. Geen enkele sport is zo verweven door alle lagen van de samenleving als voetbal. Daarmee heeft het het vermogen om miljoenen mensen te verenigen en in beweging te krijgen. Dit kan ook gebruikt worden om de bewustwording en leefstijl te stimuleren die nodig zijn om de gezondheid te verbeteren. De KNVB maakt van deze kans gebruik omdat sporten voor iedereen gezond is en dat gaat nog beter in een gezonde sportomgeving.

Gezond bewegen

Gezond bewegen vormt de kern van de sport, waardoor het een effectief middel is om overgewicht te voorkomen. Inactieve volwassenen en kinderen zullen worden gestimuleerd om te gaan sporten omdat het percentage van de bevolking met overgewicht sinds begin jaren tachtig is opgelopen van 27% naar 43% in 2017 (bron: CBS). Om een gezonde sportomgeving te bieden én de kennis op het gebied van voeding te vergroten, moeten er over twee jaar 2.500 ‘gezonde sportkantines’ zijn. Dat zijn kantines waarin een gezond alternatief volop aanwezig is.

Gezien de negatieve impact van roken op de gezondheid, ondersteunt de KNVB het streven van Alliantie Nederland Rookvrij naar een rookvrije generatie. Sinds 2001 is het percentage rokers in Nederland al gedaald van 33% naar 22% in 2017 (bron: CBS).

Gezonde sportkantine Gezonde sportkantine Lekker Bezig is een doorlopend programma, speciaal ontwikkeld voor voetbalverenigingen.

Rookvrije voetbalvereniging Rookvrije voetbalvereniging De KNVB is sinds 2017 partner van de beweging ‘Rookvrije Generatie’.

Maatregelen

Hiervoor zijn maatregelen genomen in onder meer de horeca en op de werkvloer. Een gezonde sportomgeving voor iedereen, waarbij de jeugd ook langs de lijn niet in aanraking komt met sigarettenrook, kon gezien deze breed gedragen maatschappelijke trend niet achterlijven. Daarom zullen (nagenoeg) alle 3.150 voetbalclubs in 2025 binnen en buiten rookvrij zijn. Op dit moment mag er in de kantines al niet meer gerookt worden.

Problematisch en onverantwoord alcoholgebruik hangt samen met meer dan 200 ziektebeelden en hoort dus evenmin thuis in een sportomgeving. Om drankexcessen bij verenigingen te voorkomen, worden schenktijden en naleving van de leeftijdsgrens op verzoek van de sportbonden nadrukkelijker door de gemeenten gehandhaafd. Daarnaast wordt er een e-learning ontwikkeld voor alle barvrijwilligers. Voor de veranderingen op alle drie de thema’s (roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht) krijgen de verenigingen begeleiding van coaches van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Bouwstenen

Samen met andere sportbonden en NOC*NSF heeft de KNVB meegepraat over wat vanuit de sportsector kunnen ingebracht kan worden om de samenleving gezonder en sportiever te maken. Sport en beweging zijn tenslotte bouwstenen voor een gezonde leefstijl.

In een gezonde sportkantine is een gezond alternatief volop aanwezig.

Uiteindelijk NOC*NSF heeft namens de sportbonden het preventieakkoord ondertekend samen met organisaties en instanties zoals Long Alliantie Nederland, Jeugdzorg NL, Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, VNO-NCW, STAP, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Alliantie Nederland Rookvrij!, Diabetesvereniging Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Preventieakkoord Preventieakkoord Meer informatie over het preventieakkoord.

Lekker bezig Lekker bezig Meer informatie over de actie Lekker bezig.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen