Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Je moet jezelf leren kennen om spelers te kunnen helpen'

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus, 9:40

Een deel van de 45 deelnemers aan de UEFA A en UEFA A Youth opleiding die woensdag 18 augustus hun diploma ontvingen. Links voor: Anthony Lurling; rechts achter: Brian Pinas. - Foto: KNVB Media

Met enige vertraging ontvingen 46 trainers woensdag 18 augustus hun UEFA A (29) of UEFA A Youth-diploma (17). Door de coronapandemie verliep de opleiding anders dan normaal. Anthony Lurling (assistent-trainer NAC Breda) en Brian Pinas (trainer Feyenoord Onder 16) slaagden beiden voor de UEFA A Youth-opleiding en blikken terug.

"Ik vergelijk het trainerschap altijd met autorijden", zegt Anthony Lurling. "Tijdens de opleiding leer je de basis, maar daarna ga je in de praktijk je eigen stijl ontwikkelen." Lurling voetbalde onder meer voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, Feyenoord en NAC Breda. Hij was een liefhebber, die zijn contract bij 1. FC Köln opzegde om nog een paar jaar te kunnen voetballen bij zijn eerste liefde FC Den Bosch. Tot het op zijn 39ste echt niet meer ging. Lurling: "Ik ben loodgieter geweest en weet wat het is om de hele dag onder de grond aan een leiding te werken. Geniet ervan, zeg ik dan ook tegen de jongens, want er is niks mooiers dat op het veld te staan." 

— Anthony Lurling ontving het diploma UEFA A Youth uit handen van KNVB Academie-docent Pieter Schrassert Bert.

Bij FC Den Bosch begon Lurling met het trainen van de jeugd. Dat beviel. Hij haalde zijn UEFA C en UEFA B - diploma, stapte over naar de jeugd van PSV en is nu assistent-trainer bij NAC Breda. Bij derdeklasser FC Engelen staat hij op eigen benen. Lurling: "Ik zou bij NAC Breda ook de Onder 15 gaan doen, maar Edwin (De Graaf, hoofdtrainer) wil me fulltime bij het eerste elftal hebben. Daar ligt ook mijn ambitie."

Lat hoger leggen

— Brian Pinas, hoofdtrainer Feyenoord Onder 16

Stap voor stap de lat telkens wat hoger leggen. Zo gaat ook Brian Pinas te werk. Hij is jeugdtrainer op de plek waar hij ooit speelde als junior: Varkenoord, onder de rook van De Kuip. Pinas haalde Feyenoord 1 in het kampioensjaar 1999, maar brak nooit echt door. Na een carrière bij onder andere Excelsior, FC Groningen, Cercle Brugge en NAC Breda dacht hij er niet direct aan om trainer te worden. "Ik ben eerst maatschappelijk werk gaan doen in Rotterdam-Zuid. Dan ben je al met jongeren bezig. Van daaruit heb ik de stap naar jeugdtrainer bij Feyenoord gemaakt." 

Pinas traint bij Feyenoord de Onder 16. "Dat doe ik samen met Robin van Persie. In de Onder 11 en 12 heb ik zijn zoontje getraind. Toen kwam hij altijd kijken. En ik ken hem natuurlijk al uit mijn voetbaltijd. Het leuke is dat Robin nu de UEFA A-opleiding volgt en dat ik hem daarbij kan helpen."

UEFA A en A Youth 

De opleiding UEFA A voor senioren stoomt de deelnemers klaar voor een trainerscarrière in de top van het amateurvoetbal of het assistent-trainerschap in het betaald voetbal. Deelnemers aan de opleiding UEFA A Youth kunnen aan de slag als jeugdtrainer in de hogere landelijke divisies. Zij zijn vooraf onderworpen aan een toelatingsprocedure, waarbij ze onder meer zijn beoordeeld op hun cv en via een opdracht hun inhoudelijke kennis is getoetst.

Tijdens de opleiding worden vijf kerntaken behandeld waarop de deelnemers uiteindelijk beoordeeld worden: het geven van trainingen, het coachen van wedstrijden, ondersteunen van voetbaltechnisch beleid, samenwerken met het begeleidingsteam en het scouten van spelers. “Daarnaast kijken we heel erg naar hun persoonlijke ontwikkeling”, zegt docent Gert Aandewiel bij de start van de nieuwe lichting in juni 2021. “We vinden het belangrijk dat ze uiteindelijk op een inspirerende manier leiding kunnen geven.”

UEFA A en A Youth lichting 2021 UEFA A en A Youth lichting 2021 In juni 2021 startte een nieuwe lichting met de opleiding UEFA A en UEFA A Youth waaronder Robin van Persie en Wesley Sneijder.

Corona

"Het was leuk om de jongens bij de diploma-uitreiking terug te zien", zegt Lurling. "We zijn twee jaar geleden gestart, maar door de corona-pandemie duurde de opleiding langer dan normaal. Ik stond op het punt om examen te doen, toen alles werd stilgelegd en we niet meer op de club mochten komen. Het was best lastig om daarna de focus weer te vinden." 

Volgens Pinas was die periode ook leerzaam. "Je werd gedwongen om anders na te denken. Hoe ga ik mijn groep nu motiveren? Welke oefeningen kan ik verzinnen om de training boeiend te houden? Maar ook communiceren via Microsoft Teams, dat had ik nog nooit gedaan." 

De opleiding dwingt de jonge trainers na te denken over structuur. "Als je begint, ben je eigenlijk alleen maar op voetbal gericht", zegt Lurling. Maar er komt zo veel meer kijken bij het trainerschap. Bijvoorbeeld je begeleidingsteam samenstellen: Wie kies je? Hoe verdeel je de taken? Hoe vaak kom je samen om te overleggen? Dat vond ik heel interessant." 

Persoonlijke ontwikkeling

— Pinas aan het werk op de Feyenoord Academy.

Zowel Lurling als Pinas hechten veel waarde aan de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling binnen de opleiding. Lurling: "Alleen als je jezelf goed leert kennen, kun je spelers goed helpen." Pinas ondervond dat aan den lijve door een situatie - zoals hij dat zelf noemt - met een van zijn spelers op de Feyenoord Academy.  "De voetballerij is een harde wereld, een machowereld. Je zegt niet snel wat je voelt of wat je echt denkt. Gelukkig is dat aan het veranderen en is daar aandacht voor in de opleiding." 

"Ik heb de situatie anders aangepakt dan normaal. Ik heb mezelf open opgesteld. Gezegd wat ik voelde, wat ik dacht. Ik heb me verdiept in het karakter van de speler. Zijn reactie verraste me, waardoor er een opening ontstond en we samen naar een oplossing hebben gezocht. Die hebben we ook gevonden." 

"Ik had niet verwacht dat de opleiding mij dat zou brengen."

Geslaagden UEFA A en  UEFA A Youth 2021

NaamOpleiding
AngenentUEFA A
Ter AvestUEFA A
Mark BakkerUEFA A
Suus BakkerUEFA A
BartelsUEFA A
BeckUEFA A
BeltmanUEFA A
BoufarraUEFA A
Den BreejenUEFA A
BruijnisUEFA A
DuitsUEFA A
Escudero ApraizUEFA A
FoedererUEFA A
Van der GeestUEFA A
HazewinkelUEFA A
HendriksUEFA A
HoltmanUEFA A
KlippelUEFA A
De KoningUEFA A
Van der KooijUEFA A
Al MohsinawiUEFA A
PistoriusUEFA A
Van der PlasUEFA A
PlatUEFA A
TeeuwenUEFA A
TumpUEFA A
VinkUEFA A
WoudaUEFA A
De ZeeuwUEFA A
BoatengUEFA A Youth
Van DamUEFA A Youth
DekkerUEFA A Youth
HeilmanUEFA A Youth
JacobsUEFA A Youth
KeizerUEFA A Youth
LurlingUEFA A Youth
NonnemanUEFA A Youth
PinasUEFA A Youth
RoordaUEFA A Youth
RossenUEFA A Youth
RoubosUEFA A Youth
SackUEFA A Youth
SchepensUEFA A Youth
Van der VegtUEFA A Youth
WaalboerUEFA A Youth
WietsmaUEFA A Youth

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen