Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Petitie KNVB en NOC*NSF moet politiek in beweging krijgen

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2018, 14:15

Jan Dirk van der Zee en Gijs Ronnes overhandigden namens de KNVB en NOC*NSF een petitie aan politiek Den Haag. - Foto: KNVB Media

“Bewegen tijdens school is geen bijzaak. Dat wordt helaas nog wel zo gezien en daar heeft iedereen een verantwoordelijkheid in, ook de sport. We hopen met deze petitie zowel de politiek als het onderwijs in beweging te krijgen", zo sprak Jan Dirk van der Zee dinsdagmiddag in Den Haag. De directeur amateurvoetbal van de KNVB overhandigde in de Hofstad een petitie om bewegen te promoten.

De petitie werd door de KNVB en NOC*NSF aangeboden aan de politici om aandacht te vragen voor de groeiende bewegingsarmoede onder jonge kinderen in Nederland en biedt daarnaast ook direct oplossingen voor dit probleem.

Positieve effecten

Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar

"Wij weten wat bewegen en sporten doet voor je toekomst. Het helpt je motorische ontwikkeling en tegelijkertijd om betere resultaten op school of in je werk te behalen. Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar", zo begint de petitie.

Jan Dirk van der Zee (rechts) met Gijs Ronnes, bondscoach van het beachvolleybal en ambassadeur van de ‘Ik beweeg mee’-campagne.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sport en bewegen positieve effecten heeft voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling, ook op de langere termijn. Helaas zitten Nederlandse kinderen gemiddeld zo’n 10,5 uur per dag, waarvan drie tot vier uur achter de tv of computer. Ook biedt twintig procent van de basisscholen niet de minimale twee uur bewegingsonderwijs aan per week.

Serieus probleem

Dit heeft tot gevolg dat 23 procent van de Nederlandse jeugd tussen zes en elf jaar over onvoldoende bewegingsvaardigheden beschikt. Daarnaast heeft 13,7 procent van de kinderen tussen vier en twintig jaar overgewicht. De conclusie is duidelijk: bewegingsarmoede onder kinderen is een serieus en groot probleem.

Ockje Tellegen (VVD), voorzitter van de Tweede Kamer-commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, neemt de petitie in ontvangst.

De KNVB en NOC*NSF spreken zich uit voor de volgende oplossingen:

  • Meer buiten spelen en een schoolomgeving die uitnodigt tot bewegen (bewegend leren);
  • Introductie toets voor het bewegen: het fysieke alfabet;
  • Minimaal twee uur per week gymles door een bevoegde leraar;
  • Minimaal twee sporten beoefenen en leren genieten van sport en omgaan met winst en verlies tijdens de basisschoolleeftijd;
  • Beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij onze duizenden sportverenigingen.

Ik beweeg mee! Ik beweeg mee! Teken hier de petitie en beweeg mee!

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen