Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De KNVB beweegt mee, jij ook?

KNVB Media
KNVB Media
25 juni 2018, 8:00

De sportwereld wil dat Nederlandse kinderen meer gaan bewegen. - Foto: KNVB Media

De sportwereld vraagt deze week aandacht voor de groeiende bewegingsarmoede onder jonge kinderen in Nederland. KNVB en NOC*NSF overhandigen daarom dinsdag 26 juni een petitie aan de politiek, waarin niet alleen wordt opgeroepen de bewegingsarmoede te stoppen, maar die ook oplossingen biedt voor dit probleem.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sport en bewegen positieve effecten heeft voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling, ook op de langere termijn. Helaas zitten Nederlandse kinderen gemiddeld zo’n 10,5 uur per dag, waarvan drie tot vier uur achter de tv of computer. Ook biedt 20% van de basisscholen niet de minimale twee uur bewegingsonderwijs aan per week. Dit heeft tot gevolg dat 23% van de Nederlandse jeugd tussen 6 en 11 jaar over onvoldoende bewegingsvaardigheden beschikt. Daarnaast heeft 13,7% van de kinderen tussen 4 en 20 jaar overgewicht. De conclusie is duidelijk: bewegingsarmoede onder kinderen is een serieus en groot probleem. 

Sportwereld schouder aan schouder

Minder stilzitten en meer bewegen leidt tot een gezondere en vitalere samenleving. Om de groeiende bewegingsarmoede onder kinderen voor eens en voor altijd te stoppen, roept de sportwereld met een petitie iedereen op om samen de schouders eronder te zetten; ouders, scholen, kinderopvang, peuterspeelzalen, gemeenten, kabinet, politiek, sportbonden, sportclubs, trainers en de kinderen zelf. Wij spreken ons uit voor de volgende oplossingen:

  • Meer buiten spelen en een schoolomgeving die uitnodigt tot bewegen (bewegend leren);
  • Introductie toets voor het bewegen: het fysieke alfabet.
  • Minimaal 2 uur per week gymles door een bevoegde leraar;
  • Minimaal 2 sporten beoefenen en leren genieten van sport en omgaan met winst en verlies tijdens de basisschoolleeftijd;
  • Beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij onze duizenden sportverenigingen.

Overhandiging petitie aan Tweede Kamer

Op een speciale website - zie de link onder dit artikel - kan iedereen meebewegen en de petitie voor minister Slob (Onderwijs) en minister Bruins (Sport) zelf ondertekenen. De KNVB en NOC*NSF overhandigen - namens de sportwereld - de petitie op dinsdag 26 juni aan de politiek in de Tweede Kamer. Daarnaast is er in de week van 25 tot en met 29 juni in een breder verband aandacht voor het belang van meer, veelzijdig en vaardig bewegen bij kinderen.

Ik beweeg mee! Ik beweeg mee! Teken hier de petitie en beweeg mee!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen