Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB trekt vergoedingen OranjeLeeuwinnen verder op

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2019, 16:15

De nieuwe overeenkomst start direct na het WK en loopt door tot en met het EK 2021 in Engeland. - Foto: KNVB Media

Pal voor de start van het WK 2019 geeft de KNVB de OranjeLeeuwinnen een extra steun in de rug. Dat gebeurt middels een nieuwe overeenkomst waarin de commerciële vergoeding van de speelsters voor de periode 2019-2021 naar een substantieel hoger niveau worden getild.

De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen.

De nieuwe overeenkomst start direct na het WK en loopt door tot en met het EK 2021 in Engeland. In de periode 2021-2023 zal deze commerciële vergoeding vanuit de KNVB doorgroeien tot het niveau van de mannen. 

Hiermee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en tegelijkertijd een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. Dat bleek eerder al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding, campagnes et cetera. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

'Mooie erkenning'

Vivianne Miedema: 'Heel tevreden met nieuwe afspraken.'

Vivianne Miedema, namens de spelersraad van de OranjeLeeuwinnen: "Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid."

Voor de periode 2021-2023 zullen bond en speelsters tijdig over een nieuwe overeenkomst in gesprek gaan. Uitgangspunt is daarbij, dat de waardering door de KNVB voor het Nederlands vrouwenelftal, in 2023 gelijkwaardig is aan die van Nederlands mannenelftal. Dat begint bij de gelden waarop de KNVB direct invloed heeft, de eerdergenoemde commerciële vergoeding. De KNVB hoopt dat ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit het voetbal' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

Gezamenlijke ambitie

Jan Dirk van der Zee: 'Ook de markt dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg'.

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal: ”Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst, die onder zorgvuldige begeleiding van sportmarketingbureau House of Sports tot stand is gekomen. De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen. De KNVB en de OranjeLeeuwinnen hebben deze gezamenlijke  ambitie naar elkaar uitgesproken en daar, middels de nieuwe overeenkomst, concreet inhoud aan gegeven. Daarbij realiseren de bond en speelsters zich dat, voor het volledige waarmaken van deze ambitie, ook de 'markt' dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg. De afspraken rondom de commerciële vergoeding vanuit de KNVB tussen nu en 2023 zijn een maatschappelijk signaal en een belangrijke stap in de realisatie van de uitgesproken ambitie."

Huidig verschil

Voor nu onderkennen en accepteren de bond en de speelsters dat er van de kant van de UEFA/FIFA qua vergoedingen een verschil bestaat met het mannenvoetbal, net als bij de mediagelden. Maar dat verschil moet, als je gelijkheid tussen mannen en vrouwen beoogt, in de ogen van de KNVB binnen afzienbare tijd steeds kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.

Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB, zoals te doen gebruikelijk geen mededelingen.

Lees ook Lees ook OranjeLeeuwinnen en KNVB akkoord over financiële vergoedingen.

Onze programma's

Het WorldCoaches-programma is een initiatief van de KNVB en werkt samen met ministeries, het bedrijfsleven, maatschappelijke en lokale organisaties. Op aanvraag óf op eigen initiatief.

Momenteel strekken onze activiteiten zich uit over Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen