AZ ten koste van Heerenveen naar halve finale KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
25 januari 2017, 22:37

AZ bereikte ten koste van sc Heerenveen de halve finale. - Foto: KNVB Media

Na Sparta Rotterdam en SC Cambuur heeft ook AZ de halve finale van de KNVB Beker bereikt. De Alkmaarders wonnen in een alles behalve saaie wedstrijd met 1-0 van sc Heerenveen door een doelpunt van Derrick Luckassen.

Net als in de andere kwartfinales was ook in Alkmaar de spanning lang om te snijden. Hoewel sc Heerenveen in de eerste helft het beste van het spel had, kwamen de mannen van trainer Jurgen Streppel nauwelijks tot een echt uitgespeelde kans. Alleen Martin Odegaard, die voor het eerst in de basis stond bij Heerenveen, kreeg een enorme kans. Vrij voor AZ-doelman Sergio Rochet miste het supertalent. Aan de andere kant deelde AZ wat speldenprikjes uit, maar verder dan dat kwam de thuisploeg niet.

Heerenveen bovenliggende partij

Na de pauze bleef Heerenveen de bovenliggende partij. Kansen waren er dit keer wel voor de bezoekers, maar een poging van dichtbij van Sam Larsson vloog over het doel van Rochet en diezelfde doelman voorkwam even later met een katachtige reflex een treffer van Reza Ghoochannejhad.

Martin Odegaard stond voor het eerst in de basis bij sc Heerenveen.  Hij miste voor de pauze een grote kans op de openingstreffer.

Heel wat minder solide bleek de doelman een paar minuten later. Rochet kon de bal na een knal van afstand ogenschijnlijk simpel oprapen, maar zag het projectiel tot zijn schrik via zijn borst voor de voeten van Stefano Marzo belandden. De vleugelverdediger had de bal voor het inschieten, maar schoot wild over.

Voorsprong AZ

Volstrekt tegen de verhouding in kwam AZ met nog twintig minuten te gaan op een 1-0 voorsprong. Derrick Luckassen knikte volledig vrij uit een corner bij de tweede paal de bal tegen de touwen.  Vijf minuten later kon diezelfde Luckassen het duel misschien wel beslissen, maar alleen voor Erwin Mulder volgde hij het voorbeeld van Marzo; hij schoot in kansrijke positie over.

Het deerde AZ  uiteindelijk niet, want de kopgoal van Luckassen bleek voldoende voor een plekje in de halve finale van de KNVB Beker. Donderdag maken Vitesse en Feyenoord in een onderling duel uit wie na Sparta, Cambuur en AZ de vierde halvefinalist zal worden.

WedstrijdUitslag
FC Volendam - Sparta1-1, Sparta w.n.s.
FC Utrecht - SC Cambuur2-2, Cambuur w.n.s.
AZ - sc Heerenveen1-0
Vitesse - FeyenoordDonderdag 26 januari, 20.45 uur

Sparta bekert verder na slijtageslag Sparta bekert verder na slijtageslag Lees het verslag van de eerste kwartfinale tussen FC Volendam en Sparta Rotterdam.

Cambuur schiet na Ajax ook Utrecht uit de Beker Cambuur schiet na Ajax ook Utrecht uit de Beker Lees hier het verslag van de andere kwartfinale van woensdagavond tussen FC Utrecht en SC Cambuur.

KNVB Beker KNVB Beker Alles over de KNVB Beker.