Sparta bekert verder na slijtageslag tegen FC Volendam

24 januari 2017, 23:30

Sparta Rotterdam bereikte ten koste van FC Volendam voor het eerst sinds 2004 de halve finale van de KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

Sparta heeft ten koste van FC Volendam de halve finale van de KNVB Beker bereikt. De bezoekers wonnen na strafschoppen met 5-6, nadat er na 120 minuten voetbal een 1-1 eindstand op het scorebord prijkte. Sparta bereikte zo voor het eerst sinds 2004 de halve finale van het Bekertoernooi.

Veel kansen waren er niet te noteren in de eerste helft. Sparta kwam goed uit de startblokken en zag een poging van Mart Dijkstra in die furieuze beginfase gekeerd worden door Volendam-goalie Hobie Verhulst. Veel verder kwamen de Rotterdammers echter niet.

Aan de andere kant was Volendam na een half uur spelen dicht bij een treffer toen Joey Veerman een afgeslagen vrije trap ineens op de pantoffel nam. Gelukkig voor Sparta-doelman Roy Kortsmit spatte de bal uiteen op de binnenkant van de paal. Kort voor de pauze kwamen de bezoekers bijna op voorsprong, maar Paco van Moorsel kwam een teenlengte tekort om een voorzet tot doelpunt te promoveren.

Houtwerk

Na de pauze was FC Volendam opnieuw dichtbij een treffer. De voorzet van Kees Kwakman belandde bij toeval bijna achter Kortsmit. Die zag tot zijn opluchting dat de bal andermaal op het houtwerk uiteen spatte. Ditmaal stond de lat succes voor Volendam in de weg. In het slot van de wedstrijd kroop de thuisploeg door het oog van de naald. Vlak voor tijd draaide Van Moorsel goed bij zijn tegenstander weg, maar hij schoot van dichtbij de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Net als in de reguliere speeltijd begon Sparta ook in de verlenging furieus aan het duel. Maar, net als in de eerste minuten van de wedstrijd, lag Verhulst ook nu in de weg. Denzel Dumfries zag zijn poging onschadelijk worden gemaakt door de goalie.

Een beslissend moment: doelman Roy Kortsmit stopt de strafschop van Rihairo Meulens.

Na 108 minuten was het dan eindelijk raak. Thomas Verhaar zette Sparta op voorsprong. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later was het alweer raak. Bert Steltenpool ramde van dichtbij de bal in het dak van het doel.

Strafschoppen

Na die twee doldwaze minuten bleven doelpunten verder uit, waarna strafschoppen een winnaar moesten aanwijzen. Na een zinderende penaltyreeks keerde Kortsmit de strafschop van Rihairo Meulens, waarna Sherel Floranus Sparta naar de halve finale knalde.