Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verbod op verkoop polymere infill voor kunstgrasvelden: wat zijn de alternatieven?

KNVB Media
KNVB Media
8 juni 2023, 11:08

De rubberkorrels die in kunstgrasvelden worden gebruikt, worden over een aantal jaar verboden. - Foto: KNVB Media

In april hebben de EU-lidstaten ingestemd met een verbod op de verkoop van opzettelijk toegevoegde microplastics. Hieronder valt ook polymere infill, de rubberkorrels die in kunstgrasvelden worden gebruikt. Wat zijn de alternatieven?

De komende drie maanden moeten het Europees Parlement en de Europese Raad het verbod nog goedkeuren. Verwacht wordt dat ze dat doen en dan gaat het verbod over acht jaar in. 

Ondertussen worden volop alternatieven ontwikkeld en getest. De EMEA Synthetic Turf Council (ESTC), de internationale brancheorganisatie voor de kunstgrasindustrie, is bezig met een overzicht van de bestaande alternatieven. Binnenkort zal deze lijst worden gepresenteerd.

Nonfill- / mineraal infill-systemen

Nonfill-systemen of mineraal infill-systemen zouden een alternatief kunnen zijn. Bij nonfill-systemen wordt geen infill gebruikt, bij mineraal infill-systemen wordt een beperkte hoeveelheid zand gebruikt voor sporttechnische eigenschappen en stabilisatie. Er lopen inmiddels pilotprojecten waarbij ervaring wordt opgedaan met deze vormen van infill. Een aantal van deze pilots is afgerond.

De pilotvoorwaarden voor nonfill-systemen en mineraal infill-systemen zijn door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG, namens de gemeenten, vaak de eigenaar van kunstgrassystemen) en de KNVB opgesteld. De aangelegde systemen zijn in het kader van de pilot gemonitord en de uitkomsten geëvalueerd.

Uit de pilots komt naar voren dat de ontwikkelingen de goede kant op gaan, maar er nog werk aan de winkel is. Zowel voor de leveranciers/producenten als voor de VSG en de KNVB om pilotvoorwaarden meer aan te laten sluiten bij de behoeften van eigenaar en gebruiker.

Tussen de VSG en de KNVB zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Sportvloeren die onder de scope nonfill of mineraal infill vallen en die voldaan hebben aan de pilotvoorwaarden, worden opgenomen op de Sportproductenlijst van Sportinfrastructuur met de productstatus ‘Goedgekeurd’. Op dit moment lijken de mineraal infill-systemen beter te voldoen.  
  • Sportvloeren die onder de scope nonfill of mineraal infill vallen en die nog niet voldaan hebben aan de pilotvoorwaarden, houden de status ‘Test’.
  • Sportvloeren die onder de scope nonfill of mineraal infill vallen en die op de Sportproductenlijst als ‘Goedgekeurd’ staan, kunnen zonder aanvullende voorwaarden worden aangelegd op alle voetbalvelden behalve  hoofdvelden. Voor de aanleg op hoofdvelden is eerst meer ervaring met de systemen nodig.
  • Nieuwe sportvloeren/-systemen die onder de scope nonfill of mineraal infill vallen,  worden na goedkeuring in een laboratorium op de Sportproductenlijst opgenomen met de productstatus ‘Test’. Deze nieuwe systemen moeten daarna de vastgestelde pilotprocedure doorlopen.

Wat gebeurt er nu?

  • Begin februari 2024 evalueren VSG, KNVB en mogelijk andere stakeholders het gebruik van goedgekeurde nonfill en mineraal infill-systemen om na te gaan of deze systemen ook voor hoofdvelden kunnen worden gebruikt.
  • Met opdrachtgevers (gemeenten, verenigingen en andere partijen) van systemen die zijn aangelegd onder de pilotvoorwaarden, wordt bekeken hoe omgegaan wordt met velden die niet voldoen of mogelijk niet gaan voldoen aan de pilotvoorwaarden. Hierbij moet worden voorkomen moet dat de pilotvoorwaarden worden aangegrepen om velden aan te leggen die niet voldoen.
  • VSG en KNVB gaan samen betere kaders voor mineraal infill-systemen opstellen. Denk aan onder andere de maximale hoeveelheid zand. Voorkomen moet worden dat de mineraal infill-systemen richting de zandingestrooide velden gaan zoals ze in het verleden bestonden en die om verschillende redenen niet meer zijn toegestaan voor wedstrijden.
  • VSG en KNVB gaan samen de pilotvoorwaarden nogmaals onder de loep nemen en verbeteren.
  • Op korte termijn zal nagegaan worden hoe een en ander geïntegreerd kan worden in procedures van Sportinfrastructuur.

Voetbalkunstgrassystemen Voetbalkunstgrassystemen Lees hier meer over de verschillende soorten infill-systemen.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen