Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Definities voetbalkunstgrassystemen: welke systemen zijn er allemaal?

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2023, 13:07

Op deze pagina staat een overzicht van de verschillende voetbalkunstgrassystemen die worden gebruikt. - Foto: KNVB Media

Er worden in het voetbal verschillende soorten kunstgrassystemen gebruikt. Vanuit gemeenten, verenigingen en kunstgrasleveranciers hebben we vragen gekregen over de benaming van de verschillende kunstgrassystemen. Hieronder staat een overzicht van de voetbalkunstgrassystemen die worden gebruikt.

Polymerische infill-systemenSysteem met infill bestaande uit niet-biologisch afbreekbare polymeren (polymeer volgens ECHA-definitie). 
Biologisch afbreekbare infill-systemenSysteem met infill bestaande uit biologisch afbreekbare polymeren (polymeer volgens ECHA-definitie), zonder niet-biologisch afbreekbare polymeren. 
Natuurlijke infill-systemenSysteem met infill bestaande uit niet-chemisch gemodificeerde infill van natuurlijk organisch materiaal zonder polymeren of biologisch afbreekbare infill. 
Minerale infill-systemen¹²Systeem met infill bestaande uit enkel mineralen
Nonfill-systemen²Systeem zonder enige vorm van infill-materialen. 

Bovenstaande categorisering zal ook gebruikt gaan worden op de Sportproductenlijst van Sportinfrastructuur.

¹De minerale infill-systemen betreffen systemen met een beperkte laag minerale infill, die zorgt voor stabiliteit en grip, zowel rotatoire- als lineaire grip. 

In 2010 is besloten dat er geen officiële KNVB-wedstrijden gespeeld mogen worden op zand ingestrooide kunstgrasvelden. Het verschil met de ‘oude’ zand ingestrooide velden is dat deze vaak tot de top werden gevuld. Minerale infill-systemen hebben een beperkte laag infill. Binnenkort wordt met betrokken gebruikers, eigenaren en opdrachtnemers besproken bij welke hoeveelheid/laagdikte van infillzand sprake is van een mineraal infill systeem en wanneer sprake is van een zand ingestrooid kunstgrassysteem. Deze hoeveelheid wordt vastgelegd in het referentierapport zoals dit gekoppeld is aan de Sportproductenlijst. 

² Voor deze systemen gelden de pilotvoorwaarden zoals vastgesteld in samenspraak met een vertegenwoordiging van de VSG. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen