Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat betekent de UBO-registratieplicht voor verenigingen?

KNVB Media
KNVB Media
25 november, 10:55

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn sinds september 2020 verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. - Foto: KNVB Media

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn sinds september 2020 verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. Verenigingen hebben tot 27 maart 2022 om de UBO’s in te schrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel.

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). Dit zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan 25% van de aandelen in een BV. Het UBO-register maakt inzichtelijk wie binnen organisaties de UBO’s zijn. De EU wil op deze manier fraude, witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegengaan.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Verenigingen moeten vóór 27 maart 2022 de UBO’s inschrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Dit kun je doen door naar de website van de Kamer van Koophandel te gaan. Daar worden de belangrijkste vragen beantwoord en wordt ook uitgelegd hoe je bij een vereniging bepaalt wie de UBO is.

UBO-registratieplicht UBO-registratieplicht Bekijk meer informatie over de UBO-registratieplicht en de stappen die je als vereniging moet nemen.

Community Eén Tweetje

Eén tweetje is de community die bestuurs- en commissieleden on- én offline met elkaar verbindt waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt. Deelnemers kunnen elkaar helpen, informeren en inspireren. Doorpraten over dit onderwerp met andere bestuurders? Ga dan naar Eén tweetje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen