Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuw format aanvullende belijning 4 tegen 4

KNVB Media
KNVB Media
29 maart, 11:11

Dankzij het nieuwe format, kunnen er acht 4 tegen 4-veldjes worden uitgezet op een veld. - Foto: KNVB Media

Verenigingen kunnen sinds de introductie van de ‘nieuwe’ wedstrijdvormen aanvullende belijningen voor voetbal (laten) aanbrengen op bijvelden. De vereniging hoeft hierdoor niet elk weekend de belijning uit te zetten en er wordt gespeeld op velden die aan de gestelde afmetingen voldoen. Voor 4 tegen 4 is nu een nieuw/aanvullend format ontwikkeld, waardoor er acht 4 tegen 4-veldjes kunnen worden uitgezet op een veld.

In het oude format was slechts ruimte voor vier veldjes. Het nieuwe format biedt verenigingen daardoor meer mogelijkheden. Voordeel van het oude format is dat de meest intensief bespeelde gedeelten van het veld worden ontzien wat ten goede komt aan de levensduur van de kunstgrasmat. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel, zoals Johan Cruijff ons heeft geleerd.

Voor beide formats geldt dat deze alleen kunnen worden aangebracht op bijvelden (alle wedstrijdvelden behoudens het hoofdveld). Er gelden geen beperkingen voor door de KNVB georganiseerde wedstrijden. Zowel teams uit de A- als de B-categorie kunnen hun wedstrijden op deze velden spelen zonder beperking. Het standaard elftal mag wedstrijden op dit veld spelen bij afgelasting van het natuurgras hoofdveld of bij aanwijzen van de KNVB (verplicht uitwijken).

Het nieuwe format ziet er als volgt uit (zie afbeelding). Nadere informatie over aanvullende belijningen valt te lezen in hoofdstuk 3 van de brochure 'Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie'.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen