Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Kloetinge maakt gebruik van vrouwelijke voetbalkennis

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus 2021, 12:33

Foto: KNVB Media

“Het zijn echt tactische trainsters”, zegt Bodhi Valentijn. “Als er iets in de wedstrijd niet goed gaat, trainen we daar ook meteen op.” Als aanvoerder van de JO15-2 bij VV Kloetinge kreeg hij dit seizoen met Jans Onderdijk en Carolien Slootmaker voor het eerst twee vrouwelijke trainers voor zijn neus. “Vrienden van me zeiden wel: een vrouwelijke trainer, dat kan toch niet? Maar mij maakt dat niet uit, als ze maar goed training geven.”

Geen voetbal is een verloren zaterdag

Onderdijk en Slootmaker zijn gepokt en gemazeld op het voetbalveld. “Ik ben begonnen met voetballen bij de jongste jeugd”, aldus Slootmaker. “Destijds, begin jaren ’90, mocht je maar tot je vijftiende bij de jongens voetballen. Toen had ik de keuze, of stoppen of overstappen naar het vrouwenelftal van Kloetinge.” Het werd dat laatste, en bij VV Kloetinge speelde zij samen met Onderdijk in het eerste vrouwenelftal. Onderdijk en Slootmaker zijn inmiddels al tientallen jaren kind aan huis op de vereniging. “Als je niet voetbalt op zaterdag, is het eigenlijk geen zaterdag”, lachen zij.

Trainster worden was aanvankelijk niet de ambitie. “We zijn er eigenlijk een beetje ingerold”, aldus Slootmaker. “Toen onze dochter negen jaar geleden ging voetballen, was er op dat moment geen trainer voor het team. Aangezien wij de nodige voetbalervaring hadden, zijn we er toen zelf ingestapt. Dat was destijds een gemengd team. Later werd het een meidenteam toen ze naar de O13 ging.”

De basis van voetballen

Dankzij hun enthousiasme en gedrevenheid maakten Onderdijk en Slootmaker zich het trainerschap makkelijk eigen. “Als je begint, beperk je jezelf tot de basis van het voetballen”, vertelt Slootmaker. “Dat ging ons goed af omdat we natuurlijk zelf ook lang gevoetbald hebben. Vervolgens is het de kunst om te variëren. Bij VV Kloetinge wordt er vanuit de club aandacht besteed aan de begeleiding van trainers en trainsters, en tegenwoordig heb je Rinus om oefenstof vandaan te halen.”

Na jarenlang de meidenteams van hun dochter te hebben getraind, stapten Onderdijk en Slootmaker vorig seizoen over naar het team van hun zoon.  Wij hebben met veel plezier de meiden getraind, maar toen er bij dat team opvolging was, zijn wij het team van onze zoon gaan trainen. Na een jaar of vijf/zes waren wij toe aan iets nieuws.”

Op het veld hebben Onderdijk en Slootmaker een natuurlijke rolverdeling. “Ik heb iets meer de leiding op het technische en tactische deel”, zegt Slootmaker. “En ik ben wat meer de assistent”, vult Onderdijk aan. “Ik ben meer bezig met de sfeer en met het motiveren van de jongens.”

Wegbereiders

Onderdijk en Slootmaker hebben zonder zich daar zelf voor op de borst te kloppen de weg bereid voor meiden met ambitie bij VV Kloetinge, vroeger toen zij zelf nog speelden, maar zeker ook nu zij als trainster op het veld staan. Slootmaker: “Toen ik zelf nog speelde was ik vaak het enige meisje in een gemengd team. Als wij met het team het terrein opkwamen bij een bezoekende club, kreeg ik dat wel vaak te horen, maar als je dan twintig keer de bal hooghoudt, hoor je ze niet meer. Ik heb in die zin wel af en toe het gevoel gehad dat ik mij extra moest bewijzen. Nu is dat veel meer geaccepteerd.”

Toen zij begonnen als trainer, waren ze de enige vrouwen in die rol bij de club. “Daar wordt tegenwoordig ook niet meer raar van opgekeken. In dat opzicht is er veel positief veranderd bij de club”, zegt Onderdijk. “Vooral bij de jongere jeugd komt er veel op de vaders neer en tegenwoordig zie je daar gelukkig ook steeds meer moeders tussen.”

Nieuwe lichting

Toch blijft het een uitdaging om vrouwen in voetbaltechnische rollen te krijgen. Slootmaker; “Ik zie overal altijd wel moeders langs de lijn staan als publiek, maar ook echt zelf die rol als trainster of coach oppakken gebeurt nog minder. De drempel om trainster te worden als je een voetbalachtergrond hebt, is natuurlijk wat lager. ” Aangezien er steeds meer meiden voetballen, wordt het aantal moeders met een voetbalachtergrond ook steeds groter. Onderdijk: “Je mag verwachten dat er inderdaad een nieuwe lichting aankomt en ik zie ook wel speelsters uit Vrouwen 1, die training zijn gaan geven.”

VV Kloetinge heeft in de loop der jaren meer oog voor vrouwen gekregen en zelf heeft Onderdijk daar in diverse rollen aan meegewerkt. Zo is zij al jarenlang coördinator van de meidentak. “We hebben als club meegedaan met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal van de KNVB. Daar moeten we als club aandacht voor blijven houden, maar we hebben al een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. We hebben bijvoorbeeld een vrouwelijke voorzitter van het jeugdbestuur en een vrouwelijke secretaris.”

Je merkt soms nog wel eens dat een mannelijke trainer bij de tegenstander er moeite mee heeft ons te feliciteren met de overwinning. Wij moeten daar altijd een beetje om lachen

Ondanks alle veranderingen ten goede, proeven Onderdijk en Slootmaker soms nog een beetje weerstand. Onderdijk: “Je merkt soms nog wel eens dat een mannelijke trainer bij de tegenstander er moeite mee heeft ons te feliciteren met de overwinning. Wij moeten daar altijd een beetje om lachen.”

Leerzaam

Bodhi Valentijn, aanvoerder van de JO15-2, heeft dat ook wel eens gemerkt: “Ik vind het helemaal niet uitmaken of je een mannelijke of een vrouwelijke trainer hebt, maar ik zie bij de tegenstander soms wel eens een ander soort houding, vooral als ze echt fanatiek zijn.” Zelf leert Bodhi vooral veel van zijn ervaren trainsters. “Ze zijn strenger dan ik gewend was, vooral ook als het over het voetballen zelf gaat. Misschien heeft dat ook wel met de leeftijd te maken en waren onze trainers daar minder mee bezig toen we jonger waren. Jans en Carolien zitten er echt bovenop, ook tijdens de wedstrijd. Als je balverlies lijdt, word je erop aangesproken, dat soort dingen. Het zijn echt tactische trainsters. Ik vind het wel fijn dat ze streng zijn. Wij leren er veel van.”

Welke rol pak jij in het voetbal?

Steeds meer vrouwen zijn actief binnen het voetbal, op het veld en daarbuiten. Pak jij ook een rol in het voetbal? Of hoe stimuleer jij dat meer vrouwen in voetbal hun rol pakken?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen